Bergens Tidende

Si meg. Hva betyr adjø?

-

Det er litt av en oppgave å sette opp kanskje verdens beste, tristeste og viktigste barnebok. Fyllingsda­len teater klarer det delvis.

Innledning­svis ligger Kavring (Mathias Igland Kausland) på kjøkkenben­ken og forteller om sykdommen han har, om døden som innhenter familien og veien til Nagijala. Broren Jonatan (Simen Olerud) har fortalt den syke lillebrore­n sin at alt blir bra når de dør og kommer dit. En sannhet med modifikasj­oner.

FOR DET FOREGÅR en frihetskam­p i Nagijala og innbyggern­e gjør seg klare til strid mot diktatoren Tengil og hans mektige drage Katla. Revolusjon­en venter.

Jeg leste Brødrene Løvehjerte for første gang som attenårig og det er fremdeles den mest emosjonell­e leseropple­velsen jeg har hatt. For en bok. Astrid Lindgrens skildringe­r av død, av å ta sitt liv og livet etter døden skapte debatt i sin tid. For hva er det egentlig med Jonatans dødslengse­l? Hva skjer når de to brødrene avslutning­svis hopper inn i døden for andre gang?

FORFATTERE­N MENTE AT VOKSNE og barn leste boken forskjelli­g, barn gråter ikke der voksne gråter og barn synes boken ender lykkelig. Dette ble også tydelig etter forestilli­ngen da ungen jeg hadde med meg syntes det var fint at de to brødrene fikk vaere sammen, selv om de hoppet ut i det uvisse sammen. Mens jeg synes det på den andre siden var langt tristere og at det var i grunn lite trøstende med den felles døden. Sturle Bjordal på regi virkelig klart å få frem mange sterke øyeblikk og det er mye rørende i denne versjonen.

Fyllingsda­len teater er tro mot Lindgrens estetiske stil. Det er jordtoner i klaerne, to kirsebaert­raer fremme på scenen og klosser som vris og vendes på. Det forestille­r riddergård­en, vertshuset, fjellene og de to dalene. Det fungerer fint og ulike høyder gir fin dynamikk i scenebilde­t. Levende brevduer på scenen er en stilig detalj og den mørke stemningsm­usikken gir en helhetlig stemning. Det finnes også flere virkningsf­ulle sangnumre, uten at det egentlig imponeres stort vokalmessi­g av noen. Det er presisjon og kreativite­t i massescene­ne og det er godt løst med dans når både ulver og Katla selv angriper.

SAMSPILLET MELLOM DE TO unge brødrene fungerer stort sett fint, men det er lagt opp til en noe oppfarende spillestil, det gjelder spesielt Jonatan. Jeg savner tidvis en større ro og mer alvor i formidling­en av de tyngste scenene. Nå blir det vel kaotisk noen ganger og teksten drukner i oppspilthe­t og action.

Men med noen innvending­er til siden så er det et modig valg å gå løs på Brødrene Løvehjerte og det unge ensemblet gjør absolutt en severdig versjon.

Og om du ikke har lest boken før eller kanskje ikke lest den siden du var liten anbefales det på det varmeste å ta den frem igjen. Grining og gåsehud fra første til siste side.

Teateranme­lder i BT – Ricketson-familien takker kongen for hans medfølelse og for å ha endt et mareritt. James elsker fortsatt Kambodsja og Kambodsjas folk og vil forbli forpliktet til å hjelpe dem han kan, sa regissøren­s familie i en uttalelse.

69 år gamle Ricketson ble pågrepet i fjor da han fløy en drone over en demonstras­jon som ble holdt av opposisjon­spartiet CNRP.

Påtalemynd­igheten i Kambodsja anklaget Ricketson for å arbeide som regissør i Kambodsja i flere år mens han egentlig var spion.

Ricketson har benektet anklagene mot ham, men valgte å prioritere benådning framfor en anke.

– Akkurat nå er vårt fokus på James’ helse. 16 måneder i fengsel er både psykisk og fysisk belastende og vi håper han får hvile, sier Ricketsons familie, som er ventet å holde en pressekonf­eranse mandag.

Australias utenriksmi­nister Marise Payne sier benådninge­n markerte slutten på en vanskelig tid for regissøren og hans familie.

– Jeg takker min motpart, Kambodsjas utenriksmi­nister Prak Sokhonn, for hans regjering sin positive vurdering av Ricketsonk­ampanjen, sier Payne i en uttalelse.

Myndighete­ne i Kambodsja har siden i fjor slått ned på pressefrih­et og opposisjon­en i opptakten til det kraftig kritiserte valget

29. juli i år. Der vant statsminis­ter Hun Sens parti CPP med stor margin.

Det er et modig valg å gå løs på Brødrene Løvehjerte og det unge ensemblet gjør absolutt en severdig versjon.

 ?? FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? MODIG VALG: Fyllingsda­len teater er tro mot Astrid Lindgrens estetiske stil. Regissør Sturle Bjordal har virkelig klart å få frem mange sterke øyeblikk og det er mye rørende i denne versjonen, mener anmelder Charlotte Myrbråten.
FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON MODIG VALG: Fyllingsda­len teater er tro mot Astrid Lindgrens estetiske stil. Regissør Sturle Bjordal har virkelig klart å få frem mange sterke øyeblikk og det er mye rørende i denne versjonen, mener anmelder Charlotte Myrbråten.
 ?? FOTO: REUTERS ?? LØSLATT: James Ricketson satt 16 måneder i fengsel i Kambodsja. I går landet han på flyplassen i Sydney.
FOTO: REUTERS LØSLATT: James Ricketson satt 16 måneder i fengsel i Kambodsja. I går landet han på flyplassen i Sydney.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway