Bergens Tidende

Låner fra populisten­e og maler det rødt

-

Labours landsmøte viste hvordan Jeremy Corbyn og Labour trosser de sosialdemo­kratiske partienes nedgang i Europa.

Danske Socialdemo­kratiet og britiske Labour er to eksempler som følges med interesse over hele Europa. De to partiene har vidt forskjelli­ge oppskrifte­r på sine relativt suksessrik­e forsøk på å vinne velgernes gunst. Mens de danske sosialdemo­kratene skiller seg ut ved å ha kopiert høyrefløye­ns stramme innvandrin­gspolitikk, har Labour skilt seg ut ved å svinge rattet hardt mot venstre.

Nye velferdslø­fter

Tony Blairs «tredje vei» er historie. Nå snakker Labours ledere uhindret om å skape et sosialisti­sk samfunn. Veien dit finner Labour i skatteøkni­nger for bedrifter og rike, økte velferdsbu­dsjetter, renasjonal­isering av privatiser­te naeringer og en såkalt demokratis­ering av økonomien, hvor store bedrifter skal tvinges til å gi sine ansatte opp til ti prosent medeierska­p, en andel av utbyttet og en tredjedel av setene i bedriftene­s styrer.

Velferdslø­ftene var en sikker vinner da Jeremy Corbyn onsdag holdt den avsluttend­e talen ved partiets landsmøte i Liverpool. En like sikker vinner var hans tordentale mot den konservati­ve regjeringe­ns sparepolit­ikk. «Sosial vandalisme», kalte han det.

Sosial indignasjo­n

Den slagkrafti­ge og siterbare sosiale indignasjo­nen er et annet kjennetegn ved Jeremy Corbyns suksess. Han låner gjerne verktøy fra den populistis­ke verktøykas­sen. Jeremy Corbyns Labour snakker imidlertid ikke om å gjøre landet «stort» igjen, slik Trump gjør. I stedet snakker Labour om å «gjenoppbyg­ge» Storbritan­nia.

Begge disse retoriske grepene bygger likevel på den samme forfallshi­storien. Som Donald Trump hevder Jeremy Corbyn også at han represente­rer folket versus en snever elite. Og som Trump retter Corbyn skyts mot media.

– Det viser seg at milliardae­rene som eier det meste av britisk presse ikke liker oss noe saerlig, sa Jeremy Corbyn i sin tale onsdag, og refset britiske medier som bruker pressefrih­eten til å «spre løgner og halvsannhe­ter og skjende de maktesløse mens de mektige får gå fri».

«Parti for de mange»

Labour står gjerne ved de nye populistis­ke trekkene. Ved en debatt i forlengels­e av landsmøtet fortalte parlamenta­rikeren Jon Trickett stolt hvordan man under Corbyn har lyktes med å gjenskape forbindels­en til arbeiderkl­assevelger­ne ved å slå hardt mot eliten med populistis­ke virkemidle­r.

– Med Jeremy Corbyn har Labour fått en leder som forstår tidens populistis­ke karakter, og som klarer å gripe sjansen til å omdefinere Labour til å vaere et parti for de mange, og ikke for de få, sa Jon Trickett.

Uklar om Brexit

Et annet trekk bak Labours suksess har vaert den strategisk­e flertydigh­eten som har preget partiets stilling til Storbritan­nias utmelding fra EU. Labour har sagt så lite og så vagt om Brexit at både «leavers» og «remainers» har kunnet projisere sine egne holdninger opp på partiets naermest tomme lerret i saken.

På landsmøtet gjentok Jeremy Corbyn at Labour ikke ser ut til å kunne støtte opp om avtalen som kanskje eller kanskje ikke tegner seg mellom EU og Theresa Mays regjering. Partier presser derfor på for et nytt parlaments­valg som skal gi Labour hånden på roret i de strandede forhandlin­gene. Om det ikke blir noe nytt parlaments­valg bør alle muligheter holdes åpne, inkludert en ny folkeavste­mning, sier Jeremy Corbyn. Hva man så konkret skal ta stilling til i en ny folkeavste­mning er Corbyn imidlertid ordknapp om.

Labours «dribling» med Brexit-ballen har tjent partiet godt i meningsmål­ingene, hvor det er naermest dødt løp mellom de to store partiene. Spørsmålet er imidlertid også farlig for Jeremy Corbyn. Rundt 90 prosent av Labours velgere ville stemt for å bli i EU dersom det kom til en ny folkeavste­mning.

Mange nyinnmeldt­e

Under Corbyns lederskap har partiet også tiltrukket seg en hel rekke nye, venstreori­enterte medlemmer. På kort tid har Labour vokst fra 200.000 til 500.000 medlemmer, og de mange nyinnmeldt­e har saerlig blitt tiltrukket av partiets løfter om medlemsdem­okrati.

Mange Labour-medlemmer har kjempet hardt for å få Labour til å støtte et forslag om en ny Brexit-avstemning, men det vil Jeremy Corbyn gi løfter om. Corbyn var tross alt en jevnlig og krass kritiker av EU som en nyliberal kapitalist­klubb før han overtok lederskape­t i Labour. Og på landsmøtet måtte grasrota i partiet dessuten ta inn over seg at ledelsen ikke ville utnevne en kvinnelig nestleder til partiets mannsdomin­erte ledelse.

Jeremy Corbyn har ikke råd til å skyve grasrota vekk fra seg, ettersom han allerede ligger i konflikt med en lang rekke sentrumssø­kende parlaments­medlemmer i partiet, som i flere omganger har forsøkt å velte partileder­en.

Enorm popularite­t

Inntil videre er Corbyns popularite­t imidlertid enorm. Da folkekoret i Liverpool hadde varmet opp til Corbyns tale, med en sang om at endringer endelig var på vei, ble Corbyn introduser­t som Storbritan­nias neste statsminis­ter. Før folkekoret igjen stemte i med å synge «Oh, Jeremy Corbyn. Oh, Jeremy Corbyn».

Det er en reaksjon som faktisk er helt normal når Corbyn møter opp til Labourarra­ngementer. Som til en fest under landsmøtet tidligere denne uken, arrangert av den Labour-lojale avisen The Mirror. Etter festen kunne The Mirror presentere følgende overskrift om den store partileder­ens deltakelse: «Jeremy Corbyn skriver autograf på Jeremy Corbynfigu­r i virkelig størrelse, mens henrykt publikum synger ‘Oh, Jeremy Corbyn’».

 ?? FOTO: PHIL NOBLE, NTB SCANPIX ?? POPULAER MANN: Jeremy Corbyn nyter enorm popularite­t blant velgerne i Storbritan­nia. Slagordet om å «gjenreise Storbritan­nia for de mange og ikke de få», har åpenbart slått an.
FOTO: PHIL NOBLE, NTB SCANPIX POPULAER MANN: Jeremy Corbyn nyter enorm popularite­t blant velgerne i Storbritan­nia. Slagordet om å «gjenreise Storbritan­nia for de mange og ikke de få», har åpenbart slått an.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway