Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

BRETT KAVANAUGH, president Trumps utvalgte til det ledige setet i amerikansk høyesteret­t, er beskyldt for seksuell trakasseri­ng og voldtektsf­orsøk. Torsdag og fredag var hans fremtidige karriere på høring i senatet. Det var en slags krysning mellom rå maktkamp, absurd rettssak og jobbinterv­juet fra helvete.

Professor Christine Blasey Ford fortalte hvordan hun ble dyttet inn på et soverom, skjøvet ned på sengen, holdt fast og tafset på av to unge gutter. Den ene var Brett Kavanaugh. 36 år seinere kan hun fortsatt huske latteren hans, og hvor redd hun var for å bli voldtatt og dø.

Er du en gjengvoldt­ektsmann? Har du noen gang drukket så mye at du ikke husker hva som skjedde, spurte de demokratis­ke senatorene i justiskomi­teen.

Har du? svarte Brett Kavanaugh. Han ble stadig rødere i ansiktet, og merkbart irritert over å bli konfronter­t med ting som skjedde da han var 17 år gammel.

Kavanaugh nektet for alt. Understrek­et hvor jomfruelig han oppførte seg i tenårene, til tross for all ølen han drakk. Han gråt og raste og kalte prosessen en kalkulert kampanje for å ødelegge livet hans. JOBBEN SOM STÅR på spill er ingen ordinaer jobb. De ni dommerne i Supreme Court er noen av de mektigste menneskene i USA. De sitter på livstid, og påvirker politikk i flere tiår.

Å utnevne nye dommere er den viktigste arven en president kan etterlate seg. Det handler ikke bare om eminente CV-er og juridiske kvalifikas­joner, men om tillit, troverdigh­et og plettfrie rulleblad. Og om politisk flertall i senatet og et maktspill av machiavell­isk kaliber.

Tilbøyelig­het til seksuell trakasseri­ng og overgrep sier ganske mye om en persons dømmekraft og moralske kompass. Det er liten grunn til å tvile på Fords motiver, eller at det hun forteller er sant.

Problemet er at det er ord mot ord. He said, she said.

Skal udokumente­rte påstander om gamle overgrep få ødelegge en manns rykte og karriere?

Slik fungerer i alle fall #metookampa­njens parallellj­ustis.

DET SISTE ÅRET er menn blitt beskyldt for seksuell trakasseri­ng, hengt ut offentlig og har mistet både jobb og verdighet.

Det er et tankekors at folk som blir dømt for langt grovere handlinger i ordinaere rettsprose­sser får fortsette et anonymt liv, langt unna medienes gapestokk.

Saerlig i Sverige utviklet #metookampa­njen seg til offentlig lynsjejust­is.

«Den mektige mediemanne­n som dopet meg og voldtok meg i 2006, heter Fredrik Virtanen. Jeg anmeldte i 2011, men har ikke orket og våget å oute. Før nå», skrev medieprofi­len Cissi Wallin på Instagram under #metoo-høsten 2017.

Bildet ble likt og delt og spredt til flere tusen følgere. Tabloidavi­sene fulgte opp med fartsblind identifise­ring og et formidabel­t drev. Virtanen nektet hele tiden, men hadde ingen reell mulighet til å forsvare seg. Han mistet jobben i Aftonblade­t og flyttet til utlandet med familien.

PÅSTANDER ER IKKE automatisk sanne fordi de kommer fra en kvinne, og fordi de handler om seksuelle overtramp.

I ettertid er Virtanen-saken undersøkt av «Uppdrag granskning» på SVT. Granskinge­n stiller betimelige spørsmål ved anklagene mot ham, og viser hvordan blodtåken som rammet svenske medier under #metoo forkludret både kritisk sans og ordinaere krav til dokumentas­jon.

«Virtanen er ikke dømt for noe, og har likevel mistet jobben. Han er blitt utropt til paria og har ingenting igjen», sier kulturreda­ktør i Aftonblade­t, Åsa Linderborg til Klassekamp­en.

Situasjone­n er ikke helt ulik den Brett Kavanaugh står overfor. Også han er utropt til paria. Han har liten mulighet til å forsvare seg. Saken vil alltid hefte ved ham og hans karriere, uansett om han blir høyesteret­tsdommer eller ikke.

Høringen i senatet utviklet seg til et pinlig maktpoliti­sk drama mellom demokraten­e og republikan­erne i justiskomi­teen.

Saken handler om tillit og troverdigh­et, men avstemning­en handlet om partipolit­ikk. Med elleve mot ti stemmer brukte republikan­erne flertallet sitt til å stemme Kavanaugh videre. I siste liten godtok de imidlertid en ukes utsettelse og at FBI fikk undersøke saken.

I mellomtide­n forsøkte begge partier å spinne det politiske skuespille­t til sin fordel.

REPUBLIKAN­ERNE INSISTERER på å se på prosessen som en rettssak, med de rigide beviskrav som gjelder der. Demokraten­e mener det er et slags jobbinterv­ju, hvor Fords historie fritt kan brukes mot ham.

«Due process», gjentar republikan­erne til det kjedsommel­ige. Kavanaugh fortjener jo en rettferdig prosess! De snakker om uskyldspre­sumpsjon og karakterdr­ap og fare for falske beskyldnin­ger.

Det er helt betimelige innvending­er, men lyder likevel som utstudert offerretor­ikk og spinn når det kommer fra Kavanaugh selv og hans meningsfel­ler i det republikan­ske partiet. De har tidligere motsatt seg etterforsk­ning av saken, og leide inn en kvinnelig avhørsspes­ialist for at de elleve mennene i justiskomi­teen ikke skulle fremstå som kyniske badcops.

Som karaktervi­tne for seg selv gjorde Brett Kavanaugh en tvilsom figur under høringen. Han reagerte på den gedigne stresstest­en med emosjonell­e, selvrettfe­rdige og aggressive utbrudd. Slik oppførsel er ikke saerlig kompatibel med den sindighet og sinnsro en høyesteret­tsdommer helst skal ha.

En av de største farene med #metoo, er at nyansene forsvinner.

DET ER LIKEVEL uverdig at en dommer i 50årene må sitte og legge ut om drikkevane­r og sexlivet sitt som tenåring under en åpen liksom-rettssak, med hele verden som publikum.

En av de største farene med #metoo, er at nyansene forsvinner. Men det er ingen motsetning mellom å tro på kvinnen, og å mene at prosessen mot mannen er urimelig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway