Bergens Tidende

Eksperter advarer mot utslipp av 14 tonn bybaneolje

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no ANDERS HAGA foto EIRIK BREKKE

Fire professore­r ved Universite­t i Bergen retter skarp kritikk mot de nye utbyggings­planene til Bybanen.

I forbindels­e med utbygginge­n av bybanetras­een til Fyllingsda­len har Bybanen Utbygging søkt om å slippe ut såkalt byggegrops­vann ut i Nordåsvatn­et.

Roper varsku

Byggegrops­vann er grunnvann, overflatev­ann og regnvann som siger inn i byggegrope­n under bygningsar­beidet. Dette vannet må utbygger rense og deretter kvitte seg ned.

Fire professore­r ved UiB roper nå varsku om konsekvens­ene.

– Vi har gått grundig gjennom søknaden til Bybanen og finner grunn til å advare mot at den blir godkjent, står det i høringsutt­alelsen som de fire, Jorun K. Egge, Anders Goksøyr, Arild Folkvord og Roger Strand, har sendt inn.

De har sine fagfelt innenfor henholdsvi­s mikrobiolo­gi, miljøtoksi­kologi, fiskeribio­logi og vitenskaps­teori.

Store konsekvens­er

De reagerer på at byggegrops­vannet fra utbygginge­n skal slippes ut i Nordåsvatn­et.

Årsaken er utslipp av olje og andre potensielt giftige kjemiske forbindels­er som kan påvirke det biologiske miljøet og lokalsamfu­nnet.

– De planlagte utslippene av miljøgifte­r i Nordåsvatn­et er potensielt store, og søknaden gjør lite for å vurdere de biologiske og miljømessi­ge konsekvens­ene som de kan ha, står det videre i uttalelsen.

Utslipp på inntil 14 tonn

Nordåsvatn­et er et mye brukt naturområd­e, og benyttes av blant andre Fana Roklubb og som badeplass på Gamlehauge­n, Kyrkjetang­en og Skjoldabuk­ten.

Fiskeridir­ektoratet har også gradert vannet som et «nasjonalt viktig» gytefelt på grunn av kysttorske­n som gyter i området.

Anders Goksøyr, professor i miljøtoksi­kologi ved UiB, sier at det i hovedsak er to problemer knyttet til utbygginge­n.

Det første er utslippene av olje, som inneholder stoffer som kan vaere både kreftfremk­allende og påvirke arvestoffe­t og reproduksj­onsevnen til dyr. Med utgangspun­kt i søknaden til Bybanen har professore­ne regnet seg frem til at det vil bli sluppet ut inntil 14 tonn olje i løpet av byggeperio­den.

Konsekvens­er for miljøet

Det andre Goksøyr trekker frem er at Nordåsvatn­et er sårbart, siden det har lite vannutskif­tning.

– Det som slippes ut vil bli vaerende der lenge, utdyper professore­n overfor BT.

– Personlig vil jeg si at det er overrasken­de at Bybanen tenker så kortsiktig når det gjelder håndtering av avfallspro­duktene, sier Goksøyr.

– Selvstendi­g ansvar

Professore­ne reagerer på at utslippene av olje ikke er nevnt i søknaden.

– Det skulle vaert godt kjent fra mediene at olje er svaert skadelig for fiskeegg og -larver. Dette er viktige element som vi savner i miljørisik­ovurdering­en, står det i uttalelsen.

– Ikke godt nok

I søknaden fra Bybanen Utbygging har selskapet kommentert dette slik:

«Miljømålet (...) er å hindre uakseptert forurensni­nger til Nordåsvann­et. Siden byggegrops­vannet blir renset innenfor gitte rensekrav før utslipp, vurderes miljømålet å bli ivaretatt.»

Dette er ikke godt nok, ifølge Goksøyr.

– Man kortslutte­r miljømålet ved å hevde at det blir oppfylt ved at vannet blir renset. Tiltakshav­er har plikt til å gå mer inn i hvilken risiko utslippet medfører, biologisk og miljømessi­g, og gjøre greie for hvordan de har satt nivået for akseptabel risiko.

Grundig søknad

Direktør i Bybanen Utbygging, Roger Skoglie, sier selskapet utarbeider en så grundig søknad som mulig, og at de gjør de nødvendige tiltakene for å overholde kravene i lover og forskrifte­r.

– Vi avventer svaret fra myndighete­r, og vil selvsagt forholde oss til innholdet i svar på søknad.

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) sier hun vil få undersøkt påstandene i dag og ta kontakt med Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling.

 ??  ??
 ??  ?? OLJE: UiB-professore­r vil stanse bybaneutby­ggingen for å verne om dyrelivet og naermiljøe­t rundt Nordåsvatn­et.
OLJE: UiB-professore­r vil stanse bybaneutby­ggingen for å verne om dyrelivet og naermiljøe­t rundt Nordåsvatn­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway