Bergens Tidende

Advarer mot regjerings­makt

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

– Nå må vi bygge partiet for å vinne valg, sier Jostein Ljones (Sp), fylkeslede­r i Hordaland. Han advarer eget parti mot å gå i regjering med KrF denne høsten.

Lykkes Knut Arild Hareide med å føre Kristelig Folkeparti mot venstre kan Norge får en ny regjering denne høsten. I sin landsstyre­tale forrige fredag uttalte KrFlederen at målet var å danne en regjering sammen med Ap og Sp – uten SV.

Ikke alle setter like stor pris på muligheten som har oppstått.

– Jeg er skeptisk til å overta regjerings­makten nå, sier Jostein Ljones, ordfører i Kvam og fylkeslede­r for Sp i Hordaland.

Vil vinne valg

Ljones forteller at han er usikker på om Hareides foretrukne regjering vil vaere styringsdy­ktig da den vil vaere helt avhengig av SVs støtte for å sikre flertall. Det som bekymrer aller mest er imidlertid at regjerings­deltakelse fort kan gå ut over valgoppslu­tningen ved neste års lokalvalg.

– Lokalvalg er viktig for Sp. Som fylkeslede­r tenker jeg at vi må bygge partiet for å vinne valg, sier Ljones.

– Men er det ikke viktig for Sp å komme i regjering?

– Selvsagt ønsker vi å gå i regjering, men det vil vi gjøre gjennom et sterkest mulig Sp. Da handler ikke bare om meningsmål­inger, men om valg. Det å gå i regjering kan vaere forstyrren­de i forhold til partiorgan­isasjonen, sier han.

Rekordgode målinger

Ett år før lokalvalge­t ligger Senterpart­iet an til å gjøre tidens lokalvalg. I et foredrag på Arendalsuk­en presentert­e TV 2-journalist Kjetil Løseth og Johan Giertsen fra Poll of polls en utregning som viser at Senterpart­iet ligger an til å bli størst i 149 kommuner mot Aps 89 kommuner.

I 2017 var styrkeforh­oldet mellom de to partiene 83–236.

– Styrkeforh­oldet mellom Ap og Sp har endret seg enormt siden forrige valg. Det gjør at Sp i mange små, men også en del mellomstor­e kommuner, er blitt det største partiet, uttalte valgeksper­t Terje Sørensen til BT tidligere denne måneden.

Selv om Sp har falt på målingene siden den gang, ligger de fortsatt av til å gjøre et rekordgodt valg.

– Vi har ikke noen plan om å velte regjeringe­n midt i perioden. Vi ønsker å vinne makten ved valg, sier stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe fra Hordaland.

Hun er dermed helt på linje med Jostein Ljones.

– Dette er en situasjon som KrF har skapt. Vi hadde ikke sett for oss at dette skal skje på denne måten.

Spørsmålet er imidlertid om Sp har så mange valg hvis Hareide vinner frem på det ekstraordi­naere landsmøtet i begynnelse­n av november. Mye tyder da på at KrF ikke kommer til å støtte regjeringe­ns statsbudsj­ett. Da må Sp tre støttende til hvis de ønsker å unngå regjerings­makt.

Vil ikke forhaste seg

BT får opplyst fra sentrale kilder i partiet at det aldri kommer til å skje.

Blant de fire siste Sp-ordførerne er det få som ønsker å vaere like tydelig som fylkeslede­r Jostein Ljones.

– Jeg tror ikke en skal forhaste seg i dette spørsmålet, sier Jon Larsgård i Jondal.

– Dette spørsmålet får partistrat­egene i Oslo svare på, fortsetter Radøy-ordfører Jon Askeland.

– Hva som skjer sentralt nå, har jeg ikke god nok kjennskap til, svarer Solfrid Borge, Ullensvang.

Kun Anved Johan Tveit (Sp), ordfører i Eidfjord, er klar på at Sp må gripe muligheten for regjerings­makt.

– Jeg tenker at vi må benytte de sjansene vi har. Men det må jo vaere en viktig sak hvis vi skal felle regjeringe­n, sier han.

 ??  ?? Jostein Ljones
Jostein Ljones

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway