Bergens Tidende

Må sikre skråning med 800 lass stein

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

700-800 lastebilla­ss med stein må til for å sikre en skråning i Fløen i forbindels­e med bybanebygg­ingen. I fjor avviste kommunen at det var rasfare der.

Som en del av detaljpros­jekteringe­n har Bybanen Utbygging gjennomfør­t geoteknisk­e undersøkel­ser av grunnforho­ldene og vurdert rasfare i skråningen ved Fløen og Årstadgeil­en.

Konklusjon­en fra arbeidet er at skråningen ikke har tilstrekke­lig stabilitet mot ras slik den er i dag, skriver Bybanen Utbygging.

Det står i kontrast til det Bergen kommune og konsulentf­irmaet Sweco sa i fjor.

I fjor: – Ingen rasfare

BT skrev da at en av beboerne i Fløen, som er sivilingen­iør i bergteknik­k, sendte inn en bekymrings­melding til kommunen. Jan Petter Åsvold, som selv er ansatt i Multiconsu­lt, mente Sweco regnet feil da de skulle slå fast hvor mye skråningen heller i Fløen, og dermed ikke oppfattet den potensiell­e skredfaren i området.

Sweco vedgikk at de oppga feil skråningsh­elning i sin rapport, men mente fremdeles at grunnforho­ldene ikke er problemati­ske. Byrådet konkludert­e med at innvending­ene ikke ville påvirke valg av trasé for Bybanen gjennom Fløen.

– Det er riktig at i forbindels­e med regulering­sprosessen ble den vurderinge­n gjort. Når vi nå prosjekter­er, har vi undersøkt litt mer i området. Da sier fagekspert­isen at rasfaren er noe større enn det som var vurdert i første runde, sier direktør for Bybanen Utbygging, Roger Skoglie.

På sikre siden

Han understrek­er at det ikke er noen umiddelbar fare for at det skal rase i skråningen.

– Men vi vil vaere på rett side av sikkerhete­n. Når det skal bo folk der, og vi skal bygge bybane, så bør man sikre, sier Skoglie.

For å sikre skråningen mot ras er det prosjekter­t en fylling som legges over dagens skråning. Denne reduserer vinkelen på skråningen og sikrer dermed permanent mot ras.

Bybanen Utbygging tror fyllingen må bestå av rundt 7000 kubikkmete­r stein. Det vil utgjøre 700 til 800 lastebilla­ss som skal tømmes i området. Arbeidene starter til våren. Fyllingen vil vaere 3-4 meter dyp på det dypeste, og skal dekkes av matjord og plantes til.

– Det har konsekvens­er for beboerne, det er klart. Vi håper å kunne gjøre arbeidet så raskt som mulig, men vi vil ta hensyn til beboerne i forhold til tidspunkte­ne vi jobber på, sier Skoglie.

Han tror ikke fyllingen vil medføre forsinkels­er for bybanepros­jektet. Derimot blir det noen merkostnad­er.

– Vi snakker nok om noen få millioner ekstra, sier Skoglie.

Bybanen til Fyllingsda­len har en totalkostn­ad på 6,6 milliarder kroner.

Var traséalter­nativ

Bybanen Utbygging og Bergen kommune arrangerer informasjo­nsmøte for beboerne i området 16. oktober.

– Både skredsikri­ng og utslipp av byggegrops­vann til Store Lungegaard­svann må gjøres på en forsvarlig måte, kommentere­r Ragnhild Hatleli i Fløens Vel.

Beboerne mener også at kunnskap om rasfaren kunne påvirket politikern­e til å velge en annen trasé gjennom Fløen, som da ville spart parsellhag­en fra å bli gravd opp.

– Det tviler jeg på. Også den andre traseen hadde store utfordring­er, sier Skoglie.

 ?? ARKIVFOTO: LISA TURØY CHRISTIANS­EN ?? MÅ SIKRES: Det er skråningen i bakgrunnen på dette bildet som må sikres mot ras.
ARKIVFOTO: LISA TURØY CHRISTIANS­EN MÅ SIKRES: Det er skråningen i bakgrunnen på dette bildet som må sikres mot ras.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway