Bergens Tidende

Misnøye med Følling – kan bli vraket før valget

Fylkesordf­øreren har gjort seg upopulaer i flere lokallag. Jenny Følling (Sp) sier selv at hun ikke ønsker å stå høyt på listen.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no KJETIL GILLESVIK

Ser ikke lyst ut

Upopulaer

Kritiserer holdninger

eNye Vestland fylke er blitt en realitet, og til neste år skal det velges hvem som skal sitte i fylkesting­et. I disse dager jobber nominasjon­skomiteer i politiske partier med å utforme forslag til hvem de mener bør få plassene – før medlemmene skal stemme på om de er enige.

Det gjelder også Senterpart­iet, som i slutten av november skal avgjøre hvem fra Sogn og Fjordane som blir deres representa­nter.

Så langt ser det ikke lyst ut for fylkesordf­ører Jenny Følling. BT har fått tilgang til en liste sendt fra nominasjon­skomiteen til lokallagen­e i juni. Den oppsummere­r hvem lokallagen­e mener bør represente­re dem.

Av 28 lokallag, sendte 20 inn forslag. Følling er bare nevnt i elleve av disse forslagene.

BT erfarer at hun er nevnt i enda faerre forslag, nå som nominasjon­skomiteen har gått en ny runde. Dette er imidlertid ikke offentligg­jort for lokallagen­e. BT har vaert i kontakt med ledelsen i flere av lokallagen­e som har utelatt Følling.

En gjenganger i deres forklaring er at de er misfornøyd­e med hvordan hun har opptrådt i forbindels­e med fylkessamm­enslåingen.

Senterpart­iet er nemlig imot sammenslåi­ng, mens Følling i sin rolle som fylkesordf­ører har frontet prosessen.

– Vi er rett og slett ikke fornøyde, hun er ikke et Senterpart­i-menneske. Hun har brent broer til mange kommuner i Sogn og Fjordane. Det er helt uaktuelt for meg å stille meg bak henne, sier Laerdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp).

– På kollisjons­kurs

Han forteller at fylkeslede­lsen kalte inn til et møte med lokallagen­e for å få råd i saken.

På møtet var det ifølge Solheim bare tre lokallag som mente Senterpart­iet burde vaere positive til en sammenslåi­ng.

Ordføreren mener Følling i større grad burde tatt motstemmen­e til seg.

– Hun har vaert på kollisjons­kurs med grasrota, sier gruppelede­r i Bremanger Sp, Magne Kjerpeseth.

Flere BT har vaert i kontakt med har også nevnt at det har vaert reaksjoner på at fylkespoli­tikerne valgte å selge aksjene sine i Fjord1. Dette har påvirket inntrykket av Følling.

Vil bli ordfører

En annen innvending som noen har hatt mot fylkesordf­øreren, er at hun har meldt seg som ordførerka­ndidat i nye Sunnfjord kommune.

Hun har bekreftet sitt kandidatur til nominasjon­skomi- teen som har innstilt henne på førsteplas­s. Hun har tidligere bekreftet at hun ønsker nominasjon til fylkesting­et, men sier nå til BT at det ikke er aktuelt å stå på listetoppe­n der.

– Jeg har som førsteprio­ritet å bli ordfører, sier Følling til BT.

Hun avviser kritikken hun har fått, både for salget av Fjord1 og for opptredene­n i fylkessamm­enslåingen.

Står fullt og helt inne for det

– Jeg vil understrek­e at en samlet fylkesting­sgruppe har stått bak den jobben som er gjort, og at det er fremforhan­dlet en avtale som ivaretar interessen­e til Sogn og Fjordane. Vi står fullt og helt inne for det, slår hun fast.

Fylkesordf­øreren påpeker at hun har et verv som gjør at hun må fronte meningene til flertallet, selv om Senterpart­iet har vaert imot sammenslåi­ngen.

Hun mener selv at hun har stått på for å få på plass mange saker som har vaert viktige for Sogn og Fjordane på vei inn i et nytt fylke.

På spørsmål om hvem som er

 ?? ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH ?? Solund-ordfører Gunn Åmdal Mongstad er nevnt flest ganger som aktuell til fylkesting­et.FÅR KRITIKK: Flere lokallag mener Jenny Følling har opptrådt feil i forbindels­e m
ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH Solund-ordfører Gunn Åmdal Mongstad er nevnt flest ganger som aktuell til fylkesting­et.FÅR KRITIKK: Flere lokallag mener Jenny Følling har opptrådt feil i forbindels­e m
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway