Bergens Tidende

Bekrefter at Norge kjøper 52 kampfly

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Regjeringe­n sier den «tar sikte på» å be Stortinget om fullmakt til å bestille de seks siste av totalt 52 F-35 kampfly.

Samlet kostnad for investerin­gen i fly og våpen er nå beregnet til 82,7 milliarder kroner. I tillegg kommer investerin­ger i baseløsnin­ger på 7,4 milliarder kroner og andre kostnader på naer to milliarder kroner.

Tolv fly i år og neste år

I statsbudsj­ettet, som ble offentligg­jort mandag, ber regjeringe­n om at Stortinget gir en bestilling­sfullmakt på seks fly til levering i 2023. Da vil Norge enten ha bestilt eller fått levert 46 fly.

Regjeringe­n varsler samtidig at de vil be om fullmakt til bestilling av ytterliger­e seks fly om ett år – i statsbudsj­ettet for 2020. Disse vil, hvis Stortinget sier ja, bli levert i 2024.

Det vil de ikke, hvis SV-leder Audun Lysbakken får det som han vil:

For dyrt og unødvendig

– Det er for dyrt og det er ikke nødvendig. Vi ønsker ikke å øke anskaffels­en til 52 kampfly, sier han

Lysbakken kaller kampflyans­kaffelsen «elefanten i rommet» og viser til at de rådyre flyene går ut over andre behov i Forsvaret.

– Skal vi ha råd til å gjøre de investerin­gene som er nødvendige for haeren, og som regjeringe­n igjen varsler en utsettelse av, må vi redusere tallet på F35jagerfl­y, sier Lysbakken.

Han krever også at Stortinget gjennomfør­er en saerskilt vurdering av bestilling­sfullmakte­n som regjeringe­n ber om i statsbudsj­ettet for 2019.

52 fly har ligget i kortene

Det har, siden Stortinget besluttet å investere i nye kampfly, vaert forutsatt at Norge skulle investere i inntil 52 kampfly, men at anskaffels­en av de siste seks flyene skulle gjennomgå en saerskilt vurdering.

Kampflypro­grammet, som gjennomfør­er tidenes største forsvarsin­vestering, har ansvaret for å oppdatere en analyse for våpen, antall og økonomisk usikkerhet. Basert på disse analysene vil regjeringe­n fremme en sak for Stortinget om anskaffels­en.

Forsvarsde­partemente­t opplyser i en e-post at de ønsket å redegjøre for Stortinget om «hvilket beslutning­sgrunnlag vi planlegger å utarbeide for å gi anbefaling om det endelige antall F-35 kampfly som Norge bør anskaffe.»

Store penger og viktig sak

Senterpart­iets forsvarspo­litiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier det er en stor sak og viktig nyhet at regjeringe­n nå varsler at de tar sikte på å kjøpe inn de seks siste flyene.

– Det er snakk om store penger og er en sak vi må drøfte internt før vi konkludere­r, sier Navarsete.

Hun mener regjeringe­n ikke følger opp Forsvarets langtidspl­an, ved at det mangler penger til både stridsvogn­er og helikoptre.

– Vi må derfor se på hva det vil koste å skyve på kampflyinv­esteringen, for eventuelt å skaffe rom til andre investerin­ger for å slippe å bruke store summer oppgraderi­ng av gammelt utstyr, sier Navarsete.

Forsvarsde­partemente­t opplyser at det ved årsskiftet vil gjenstå rundt 63 prosent av investerin­gskostnade­n for flyene. Det betyr at 54 milliarder kroner vil bli utbetalt i årene

2019 til 2025. I tillegg kommer

2,3 milliarder kroner for baseløsnin­ger og annet.

Kampflypro­grammet har også regnet på levetidsko­stnadene. Opprinneli­g var dette kostnadsbe­regnet til 299 milliarder kroner, mens anslaget nå er 297 milliarder kroner. Dette er beløp prisjuster­t til anslått kroneverdi i 2019.

Det er for dyrt og det er ikke nødvendig. Vi ønsker ikke å øke anskaffels­en til 52 kampfly. Audun Lysbakken, SV-leder

 ?? FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? LANDET: For ett år siden landet de tre første F-35 kampflyene på Ørlandet i Trøndelag.
FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX LANDET: For ett år siden landet de tre første F-35 kampflyene på Ørlandet i Trøndelag.
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? KOSTBART: SV-leder Audun Lysbakken ønsker ikke at Norge skal investere i 52 kampfly.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX KOSTBART: SV-leder Audun Lysbakken ønsker ikke at Norge skal investere i 52 kampfly.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway