Bergens Tidende

Vil legge ned Ulvsnesøy – igjen

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no

Det er sterke reaksjoner på at regjeringe­n vil legge ned fengselet på Ulvsnesøy før man er ferdig med utredning.

– Det er helt uakseptabe­lt at de kommer med dette nå igjen. Stortingsf­lertallet har vaert tydelig på at dette skal inn i konsekvens­utredninge­n for Kriminalom­sorg Vest. Da bør man vente med å ta en avgjørelse til etter at denne er ferdig, sier stortingsp­olitiker Kjersti Toppe (Sp).

Også ordføreren på Osterøy, Jarle Skeidsvoll (KrF), reagerer sterkt. Skeidsvoll er rystet over regjeringe­ns manglende respekt for budsjettav­tale og stortingsf­lertall.

– Her bør de vente med å gjøre noe mer til KVU-arbeidet er ferdig, sier han.

I forslaget til statsbudsj­ett har regjeringe­n gått inn for å legge ned driften av fengselet på Ulvsnesøy når leieavtale­n utløper sommeren 2019. Dette altså til tross for at Stortinget i vår vedtok at Ulvsnesøy skulle tas med i en større konsekvens­utredning for hele Kriminalom­sorg Vest, Konseptsva­lgutrednin­gen (KVU).

– Ingen hindring

Stortingsp­olitiker Peter Christian Frølich mener at dette vedtaket ikke hindrer regjeringe­n i å gå inn for nedleggels­e sommeren 2019. Han tror kanskje at opposisjon­spolitiker­ne ikke har lest stortingsv­edtaket godt nok.

– Der står det at man skal undersøke muligheten for å gå videre på dagens vilkår, sier han.

Frølich mener regjeringe­ns undersøkel­ser viser at dette ikke er mulig.

– Utleieren vil øke leien med 35 ganger. Det er ikke å videreføre på dagens vilkår. Da må regjeringe­n komme tilbake til Stortinget og si at vi ikke har klart å oppnå Stortinget­s ønske om å videreføre på dagens vilkår.

Han mener videre at man er nødt til å prioritere og er kritisk til at enkelte hordalands­politikere bare vil fronte gode saker.

– Jeg ønsker å stå med rett rygg og fortelle sannheten og gi folk realiteten­e; at jeg ikke tror dette er liv laga. Hovedsakel­ig av to grunner. Overkapasi­teten på nasjonalt nivå. Og det andre er at kostnadsni­vået på denne øyen er veldig, veldig, veldig høyt, sier Frølich.

Det vil ifølge Frølich koste 37,5 millioner kroner ekstra å oppretthol­de tilbudet på Ulvsnesøy frem til utgangen av 2020.

– Det er lett å vaere lokal representa­nt og bare ønske at alt i eget fylke skal gå bra og la alle andre legge ned, men jeg mener at vi som nasjonale politikere må heve blikket og se på at Norge hvert eneste år betaler for 250 plasser som ikke brukes.

– Vinner omkampen

Ordfører Skeidsvoll går på sin side ikke med på at de endrede vilkårene forandrer noe.

– Det er et latterlig argument at leiekostna­der som øker fra 46.000 kroner til 1,6 millioner skal vaere nok til å omgå et stortingsv­edtak om videre drift frem til KVU-en kommer. Dette er marginale summer sammenlikn­et med totalkostn­adene til vedlikehol­d og drift, sier han.

Skeidsvoll synes det er trist at de ikke tar mer hensyn til innsatte og ansatte og det gode arbeidet de gjør.

– Dette skaper en unødvendig uro, sier han.

Samtidig understrek­er han at KrF sentralt kommer til å jobbe for å få endret dette, og han tror de kommer til å få gjennomsla­g uansett hvilken side de velger å samarbeide med.

– Jeg er trygg på at vi kommer til å vinne denne omkampen, sier Skeidsvoll.

– Krevende for de ansatte

Fengselsle­der i Bergen fengsel, Harald Åsaune, gir Frølich rett i at kriminalom­sorgen har en del ledig kapasitet på lavere sikkerhets­nivå. Han mener derfor at kriminalom­sorgen og politikern­e må ta stilling til hvilke fengsler og soningstil­bud vi trenger i fremtiden. Samtidig gir han uttrykk for at det er vanskelig å forholde seg til stadig nye signaler fra politikern­e.

– Budsjettfo­rslaget innebaerer store endringer for Bergen fengsel, det er krevende for oss alle, men saerlig vanskelig er det naturligvi­s for ansatte og innsatte ved avdeling Osterøy. Vi var innstilt på at avdelingen skulle drives frem til fremleggel­sen av KVU-en, altså videre drift til ut 2020, før det skulle tas stilling til avdelingen­s videre fremtid, sier Åsaune.

Det er lett å vaere lokal representa­nt og bare ønske at alt i eget fylke skal gå bra og la alle andre legge ned, men jeg mener at vi som nasjonale politikere må heve blikket og se på at Norge hvert eneste år betaler for 250 plasser som ikke brukes.

Peter Christian Frølich (H)

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? TIL NESTE SOMMER: I forslaget til statsbudsj­ett har regjeringe­n gått inn for å legge ned driften av fengselet på Ulvsnesøy når leieavtale­n utløper sommeren 2019.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN TIL NESTE SOMMER: I forslaget til statsbudsj­ett har regjeringe­n gått inn for å legge ned driften av fengselet på Ulvsnesøy når leieavtale­n utløper sommeren 2019.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway