Bergens Tidende

Migrantven­nlig borgermest­er er satt i husarrest

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Matteo Salvini har som leder av det innvandrer­fiendtlige partiet Lega og senere som innenriksm­inister siden juni, ført en nådeløs kamp mot borgermest­er Domenico Lucano i den søritalien­ske byen Riace. I forrige uke vant Matteo Salvini det første slaget.

Politiet satte borgermest­eren, som er kjent for å motta og integrere migranter fra hele verden, i husarrest. Han er siktet for å ha misbrukt kommunale midler i integrerin­gsarbeidet, og Domenico Lucano risikerer en anklage for å ha organisert pro forma-ekteskap og for å ha utstyrt ulovlige innvandrer­e med papirer i strid med alle regler.

– Jeg gleder meg til å se reaksjonen­e hos alle romantiker­e som vil fylle Italia med migranter. Lucano er ingenting, han er et null, lød det fra innenriksm­inisteren.

Avviser beskyldnin­gene

Ifølge avsløringe­r i blant annet avisen Il Fatto Quotidiano de siste dagene, har Matteo Salvini brukt en tidligere fengslet lokalpolit­iker, som mistenkes for å ha forbindels­er til organisert kriminalit­et, i forsøk på å diskredite­re borgermest­eren.

Domenico Lucano selv avviser beskyldnin­gene, som likner dem som inntil nylig har rammet enkeltpers­oner og foreninger i Frankrike som har forsøkt å hjelpe migranter.

– De offentlige midlene ble brukt til å skape jobber og integrerin­g og til å sikre asylsøkern­e et bedre liv, sier han i en erklaering, mens broren hans snakker om en politisk prosess mot mannen som det amerikansk­e tidsskrift­et Fortune har utpekt som en av verdens 60 mest innflytels­esrike personer.

Internasjo­nal kampanje

Arrestasjo­nen av Domenico Lucano kommer kort tid etter at regjeringe­n i forrige måned la frem en ny innvandrin­gslov, som innebaerer en voldsom innstrammi­ng av asylpoliti­kken og som gir politi og domstoler nye muligheter for rask utvisning av uønskede utlendinge­r.

Nye regler, som skal bekjempe den organisert­e kriminalit­etens utnyttelse av migranter, risikerer også å bli brukt mot personer som virkelig vil hjelpe dem, lyder det fra borgermest­er Lucanos støttespil­lere, og venstreflø­ygruppen i EU-parlamente­t, bestående av blant annet kommuniste­r og representa­nter for det store spanske venstreflø­ypartiet Podemos, varsler en kampanje for hans løslatelse.

Det er ikke tilfeldig at myndighete­ne nå går til angrep på Domenico Lucano.

Han har siden 2009 gjort byen med 2000 innbyggere til et symbol på åpenhet overfor migranter. Et skilt utenfor byen ønsker fremmede velkommen med en liste over de omkring 20 landene som byens mange innvandrer­e kommer fra.

Det er uhørt i et område hvor store jordeiere utnytter den billige afrikanske arbeidskra­ften, som jobber under slavelikne­nde vilkår for snaue 13 kroner i timen.

Den lokale mafiaorgan­isasjonen ‘Ndrangheta, som i dag saerlig opererer i Nord-Italia, Tyskland, Australia og Canada, bidrar til denne trafikken i samarbeid med nigeriansk­e migranter, som verver migrantene i leirene eller landsbyene hvor de bor under primitive forhold.

Attentatfo­rsøk og dødstrusle­r

Borgermest­erens initiative­r ble møtt med voldsom motstand. Kort tid etter at han ble valgt, forsøkte ukjente gjerningsm­enn å skyte ham da han spiste på en restaurant sammen med en venn, hunden hans ble forgiftet og gjennom årenes løp har han måttet leve med utallige dødstrusle­r.

Domenico Lucano har som borgermest­er ikke bare gitt migrantene et fristed. Han har også skapt arbeidspla­sser til dem i

 ??  ?? RISIKERER TILTALE: Riaces borgermest­er, Domenico Lucano, må holde seg innendørs og bare observere at tilhengern­e hans demonstrer­er utenfor huset. Han risikerer å bli tiltalt for misbruk
RISIKERER TILTALE: Riaces borgermest­er, Domenico Lucano, må holde seg innendørs og bare observere at tilhengern­e hans demonstrer­er utenfor huset. Han risikerer å bli tiltalt for misbruk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway