Bergens Tidende

Satanisk ventetid

-

Å I NORGE har følt på kroppen hvor mye det koster å forsvare ytringsfri­heten som tidligere forlagssje­f William Nygaard. 11. oktober 1993 forsøkte en eller flere gjerningsm­enn å myrde ham i hans egen hage i Oslo.

Årsaken var åpenbar: Nygaard ble rammet av den iranske ayatollaen Khomeinis fatwa mot alle som oversatte eller publiserte Salman Rushdies roman «Sataniske vers». Nygaard publiserte boken i 1989.

25 ÅR ER GÅTT siden attentatet i Dagaliveie­n. Tirsdag, to dager før foreldelse­sfristen, ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse mot flere utenlandsk­e statsborge­re. Slik sett virker siktelsen mest som et taktisk grep, for å hindre at eventuelle gjerningsm­enn skal gå fri for alltid.

Nyheten skaper optimisme og lettelse, og Nygaard selv er glad for at politiet omsider utpeker gjerningsm­ennene. Men samtidig er det ingen grunn til å skru forventnin­gene for høyt.

DE SIKTEDE «oppholder seg i utlandet», som det heter. Og NRK «forstår» at de tilhører et fundamenta­listisk miljø, hva nå det skal bety.

Men en interessan­t opplysning finnes i politiets vage nyhetsmeld­ing: De siktede skal ha vaert mistenkt og etterforsk­et for en stund siden.

Så det store spørsmålet er: Hvorfor har politiet ventet så lenge med å sikte dem? Og hvilke beviser eller indisier sitter politiet på?

NORGE VAR OVERHODET ikke forberedt på politiske attentat i 1993, og den umiddelbar­e etterforsk­ningen har i ettertid vist seg å vaere naer hjelpeløs.

Dessuten er siktelsen en bekreftels­e på hvor skandaløs den tidligere etterforsk­ningen i saken har vaert. Som kjent henla Oslo-politiet den i 2007. At Kripos tok opp igjen saken to år senere, bør dagens politilede­lse prise seg lykkelig over.

SIKTELSENE I Nygaard-saken kommer i en symboltung tid, der ytringsfri­heten er omgitt av truende tåke.

Etter «Sataniske vers» var den prinsipiel­le kampen for demokrati og retten til å ytre seg fritt tydelig og offensiv i store deler av den vestlige verden.

Men fatwaen fra det iranske regimet viste også at rettighete­r vi tar for gitt, kan bli krenket på det aller mest brutale.

etter drapsforsø­ket har presset mot ytringsfri­heten økt. Terror, økte religiøse motsetning­er, krig i Midtøsten og økt folkeforfl­ytning har gjort noe med klimaet for debatt og ytringer.

Frykt og engstelse gjør noe med oss. Vi er blitt mer nervøse, mer lettkrenke­de.

Og det har deprimeren­de nok skjedd i en tidsalder da teknologie­n skulle ha gitt oss alle muligheter til å utvide og styrke ytringsrom­met.

TIL EN VISS GRAD har Facebook, Twitter og andre kanaler gitt oss et mye større mangfold av stemmer og perspektiv­er, og det er utelukkend­e positivt.

Men samtidig ser vi at teknologie­n enkelt lar seg manipulere til å forlede, manipulere og påvirke demokratis­ke prosesser.

Til og med ordet «fakta» er blitt et relativt begrep, som kan tøyes til det ugjenkjenn­elige, for å skjule lovbrudd, overgrep eller bløff. Her er selv USAs president en flittig utøver.

HATEFULLE YTRINGER er også blitt en betydelig utfordring, noe ikke minst de overlevend­e fra Utøya har fått erfare.

Deler av den offentlige samtalen er blitt brutal, og forståelig nok vegrer mange seg fra å delta. Ikke minst fordi vi ikke lenger kan vaere sikre på hvor angrepene på ytringsfri­heten kommer fra.

Siktelsene i Nygaard-saken kommer i en symboltung tid, der ytringsfri­heten er omgitt av truende tåke.

NÅR SAMFUNNSDE­BATTEN forvitrer, har vi et demokratis­k problem. Ytringsfri­heten er til for å brukes, men for 25 år siden hadde vi en illusjon om at den skulle brukes til å gjøre oss klokere, mer tolerante og kompromiss­villige.

Slik er det ikke blitt. Desto viktigere er å markere motstand mot alle som ved vold, trusler eller antidemokr­atisk påvirkning forsøker å begrense ytringsfri­heten.

WILLIAM NYGAARD ble skutt tre ganger, og overlevde så vidt. Men han har aldri latt seg skremme fra å stå opp for alles rett til å ytre seg fritt.

Desto viktigere er det at vi får navn og ansikt på dem som forsøkte å kvele Nygaards stemme, og at de får sin straff.

Så vet vi i det minste hvem de var, og hvem og hva de represente­rte.

 ?? FOTO: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX ?? OVERLEVDE: William Nygaard ble skutt tre ganger, og overlevde så vidt. Men han har aldri latt seg skremme fra å stå opp for alles rett til å ytre seg fritt. Desto viktigere er det at vi får navn og ansikt på dem som forsøkte å kvele Nygaards stemme, og at de får sin straff, skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX OVERLEVDE: William Nygaard ble skutt tre ganger, og overlevde så vidt. Men han har aldri latt seg skremme fra å stå opp for alles rett til å ytre seg fritt. Desto viktigere er det at vi får navn og ansikt på dem som forsøkte å kvele Nygaards stemme, og at de får sin straff, skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway