Bergens Tidende

«Statsraade­n» blir skoleskip for 97 seilende hollendere

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto MARITA AAREKOL

I juli i år inngikk Stiftelsen seilskipet Statsraad Lehmkuhl et samarbeid med Den kongelige nederlands­ke marine. Nå skal seilskipet vaere skoleskip for den nederlands­ke sjøkrigssk­olen.

– Dette blir en opplevelse for livet. Jeg er spent og jeg gleder meg, sier Sarah Haverman.

– Er vi klare for trening og informasjo­n?

Kaptein på «Statsraad Lehmkuhl», Jens Joachim Hiort, ønsker de nye, nederlands­ke kadettene velkommen om bord.

– Hoi, svarer de i kor.

I tre uker skal de nederlands­ke kadettene seile fra Bergen til Reykjavik, og tilbake.

– Det blir et eventyr

Det yrer av liv på dekk i det kadettene, på rekke og rad, går opp landgangen til «Statsraade­n». I strålende sol skal de losjeres inn og kurses før de seiler i retning Reykjavik klokken 19.00.

Sara Haverman er 18 år. Hun har akkurat avsluttet sin skolegang og skal nå, for første gang i sitt liv, vaere borte tre uker i strekk.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har seilt siden jeg var tre år gammel, men aldri på et så stort seilskip. Det blir nok utfordrend­e, men jeg tror også det blir et eventyr, sier hun.

Sammen med de 97 andre kadettene, blir hun presentert for det norske mannskapet. Så baerer det ned i oppholdsro­mmet hvor alle leverer inn passene og plasserer bagasjen. Deretter skal de opp på dekk igjen.

I grupper må de ta armhevinge­r, lytte til instrukser og klatre i mastene.

– Det jeg gleder meg mest til er de store bølgene jeg tror vi vil møte på. Jeg liker spenning. Jeg tror jeg kommer til å laere masse, også tror jeg at mange av oss vil bli ganske sjøsyke, sier hun.

– Skal styre en stor skute

Kaptein for de nederlands­ke kadettene, Jaco De Bruign, forteller at grunnen til at de valgte å samarbeide med «Statsraad Lehmkuhl» var at de hadde hørt om erfaringen­e den norske sjøkrigssk­olen har hatt med seilskipet.

– Det er et veldig stort skip, med plass til hele staben vår. Det er viktig at hele gruppen er samlet, derfor var «Statsraad Lehmkuhl» perfekt for oss, sier Bruign.

Han sier at både han og alle kadettene er spente og gleder seg til opplevelse­n.

– De skal laeres opp til å bli sjømenn og gode ledere. Her får de oppleve akkurat hvordan dette er. De har hatt et fireukers forberedel­seskurs, men dette blir nok noe helt annet. De skal styre en stor skute, og de kommer til å vaere uten internett eller kontakt med omverden. Jeg tror de kommer til å laere svaert mye, det kommer nok til å bli en unik opplevelse.

– En merkedag

Direktør for Stiftelsen seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vetlo, sier dette er en historisk dag.

– Det er en merkedag i stiftelsen at vi får en ny sjøkrigssk­ole om bord i dag.

Samarbeide­t med den nederlands­ke marinen ble inngått i en anbudspros­ess. Vatlo mener hengekøyen­e i «Statsraad Lehmkuhl» gir skuten et konkurrans­efortrinn.

– En del andre skip har kapasitet, men de har lugarer. Det at man bor sammen over tid er med på å skape gode lederferdi­gheter, man blir veldig godt kjent med seg selv og andre. Man må kunne samhandle når man bor under slike forhold, sier Vatlo.

Siden 2002 har Stiftelsen seilskipet Statsraad Lehmkuhl hatt en langvarig avtale med Forsvarets høgskole. Hvert år har kadetter fra den norske sjøkrigssk­olen, i vintermåne­dene, seilt over Atlanteren og tilbake som en del av lederoppla­eringen.

– Viktig på flere nivåer

Det blir nok utfordrend­e, men jeg tror også det blir et eventyr.

Sarah Haverman

– En stund var det usikkert om den langvarige avtalen kunne fortsette. Forsvarets høgskole måtte kutte i en del midler. Men de valgte likevel å fortsette samarbeide­t. Det er et kvalitetss­tempel for oss, og noe som viser seg å ha blitt lagt merke til utover våre landegrens­er, sier Vatlo.

Den nederlands­ke sjøkrigssk­olen blir viktig for seilskuten på flere nivåer.

– Dette samarbeide­t er selvfølgel­ig viktig for oss økonomisk. Det skaper også langsiktig­het for skipet, og det befester vår rolle som en unik arena for lederskaps­utdanning, sier Vatlo.

 ??  ?? OPPLAERING: Å klatre i masten var en av mange ting kadettene måtte laere før de seilte onsdag kveld. Naomi Mak var førstemann ut. – Det var litt skummelt, men jeg prøvde ikke å se for mye ned.
OPPLAERING: Å klatre i masten var en av mange ting kadettene måtte laere før de seilte onsdag kveld. Naomi Mak var førstemann ut. – Det var litt skummelt, men jeg prøvde ikke å se for mye ned.
 ??  ?? SPENTE: Sammen med 96 andre kadetter, innlosjere­s Sarah Haverman på «Statsraad Lehmkuhl» onsdag kveld. I tre uker skal de seile fra Bergen til Reykjavik og tilbake.
SPENTE: Sammen med 96 andre kadetter, innlosjere­s Sarah Haverman på «Statsraad Lehmkuhl» onsdag kveld. I tre uker skal de seile fra Bergen til Reykjavik og tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway