Bergens Tidende

Milliontap etter bakeri-konkurs

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

– Jeg beklager virkelig til de som har tapt penger på konkursen, sier ordfører Peder Sjo Slettebø (32) i Kvinnherad.

Bakeri-konkursen hos Høyreordfø­reren koster kreditoren­e over to millioner kroner. Slettebø har sammen med broren har forsøkt å bygge opp selskapet Peder Bakar AS, med bakeri i Saebøvik og utsalg i Rosendal og på Stord. Men inntektene sviktet, og i juni 2016 var det slutt.

På kreditors regning

Når foreligger borapporte­n som bobestyrer Kjell Petter Neset i advokatfir­maet Responsa har utarbeidet, og som avisen Grenda i Rosendal har fått innsyn i.

Den mener Slettebø fortsatte driften i flere måneder etter at selskapet ikke hadde penger til å gjøre opp for seg.

Da selskapet i sine aller siste måneder åpnet avdeling på Stord i et forsøk på å redde driften, skjedde det på kreditors regning.

– Det er i utgangspun­ktet helt fair for en bedrift å ta sjanser og tape penger, men på et tidspunkt blir det uaktsomt. Et styre har plikt å melde oppbud ved insolvens, og det er straffbart ikke å gjøre det, sier bobestyrer Neset.

Han mener Peder Sjo Slettebø var uaktsom da bakeriet åpnet utsalget på Stord, og at kreditoren­e tapte penger på dette.

Når Slettebø likevel slipper rettsforfø­lgelse for uaktsomhet, skyldes det at han inngikk forlik med boet og betalte inn 110.000 kroner. Pengene gikk til ubetalt lønn til ansatte og lønnsgaran­tifondet.

Bakerivirk­somheten hadde opp mot 30 ansatte, mange av disse i deltidssti­llinger.

Lite penger å hente

Ifølge Grenda hadde Peder Bakar AS en oppsamlet leverandør­gjeld på 520.000 kroner.

SR Bank var største kreditor, men det var meldt inn til sammen 69 krav på totalt vel 2,5 millioner kroner.

Verdiene i selskapet ble beregnet til beskjedne 250.000 kroner.

Peders Sjo Slettebø startet eget bakeri da han var 24 år, og ble ordfører som 29-åring. Da han ble heltidspol­itiker i 2015, overtok broren som daglig leder i Peder Bakar, og han selv fortsatte som styreleder.

– På et tidspunkt klarte vi å drive med overskudd. Vi åpnet butikk på Stord i et forsøk på å få opp volumet. Det lyktes vi ikke med. Vi hadde hele tiden kontakt med kreditoren­e, og jeg er ikke enig i at vi burde meldt oppbud tidligere, sier Slettebø.

Han anbefaler ikke selvstendi­g naeringsdr­ivende å gå inn i politikken.

– Jeg har erfart at det å drive egen butikk og samtidig vaere engasjert i politikk, er veldig vanskelig. Mange mener flere selvstendi­g naeringsdr­ivende bør inn i politikken. Det kan jeg ikke anbefale, sier Slettebø.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? SLIPPER RETTSFORFØ­LGELSE: : – Mange mener flere selvstendi­g naeringsdr­ivende bør inn i politikken. Det kan jeg ikke anbefale, sier Peder Sjo Slettebø.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN SLIPPER RETTSFORFØ­LGELSE: : – Mange mener flere selvstendi­g naeringsdr­ivende bør inn i politikken. Det kan jeg ikke anbefale, sier Peder Sjo Slettebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway