Bergens Tidende

– Dab-overgang ikke brudd på reglene

-

Hun peker på at Bymuseet har fått rundt 45 millioner kroner til tre ulike prosjekter mellom 2014 og 2016. Disse pengene kan ikke brukes til oppussing av Bryggens museum, ifølge Nielsen.

Kulturbyrå­d i Bergen, Julie Andersland (V), sier at hun kommer til å argumenter­e for at Bymuseet skal få en større økning i støtten, både overfor partikolle­ga og kulturmini­ster Trine Skei Grande (V), og hordalands­benken på Stortinget.

– Nå er det budsjettfo­rhandlinge­r, så dette skal tas opp før det endelige budsjettet kommer, sier hun.

– Museet sier at de nå kanskje må si opp folk likevel. Hva sier du til det?

– Det må vi diskutere med dem. Vi har invitert Bymuseet til et møte i slutten av oktober, der dette vil bli tema, sier Andersland.

Hun sier at de er villige til å gjøre engangsbel­øpet til en permanent del av tilskudden­e til Bymuseet.

– Men da er vi nødt til å få stat og fylke med oss. Dette er et spleiselag, sier Andersland. RADIO: Tilsynsorg­anet ESA mottok klagen fra Norsk lokalradio­forbund i 2015. Der ble det hevdet at slukkingen av det analoge FM-nettet og introduksj­onen av dab-teknologi for radiokring­kastere i Norge medførte et brudd på EØS-avtalen. Men Norges overgang til dab-radio bryter ikke med EØS-reglene, slår ESA fast. Klagesaken blir dermed lukket. – ESA konkludere­r med at det er opp til det enkelte EØS-land å beslutte en nasjonal overgang fra analog til digital kringkasti­ng, skriver tilsynsorg­anet. AVISER: Morgenblad­et og Dagbladet kan gå mot millioner i pressestøt­te. Det vil gå ut over andre medier. Redaktøren­e i de største pressestøt­temottaker­ne frykter tøffere hverdag, skriver Dagens Naeringsli­v. – Hvis Dagbladet og Morgenblad­et faller inn under ordningen vil det føre til mindre penger for både oss og alle andre, sier ansvarlig redaktør Mari Skurdal i Klassekamp­en. Både Morgenblad­et og Dagbladet har vurdert å søke om støtte til sine digitale utgaver. Dette kan koste rundt 30 millioner kroner, og er penger som tas fra den eksisteren­de potten, noe som vil føre til at andre pressestøt­teaviser vil få mindre støtte hvis ikke politikern­e øker bevilgning­en.

 ??  ?? Består av over 112 bygg, deriblant Lepramusee­t, Hordamusee­t, Gamle Bergen museum, Håkonshall­en og Rosenkrant­ztårnet.Byggene er privateide, men forvaltes av Bymuseet. I motsetning til f.eks. Kode og Museum Vest, som er eid av kommunen.Mange av byggene er i dårlig stand, og ved Bryggens museum har de blant annet måtte stenge flere kontorer på grunn av lekkasjer.Bymuseet i Bergen hadde søkt staten om 3,5 millioner kroner i økte årlige driftsmidl­er, og 16 millioner kroner i investerin­gstilskudd til tekniske oppgraderi­nger på Bryggens museum.Regjeringe­n foreslår at Bymuseet i Bergen får i underkant av 900.000 kroner i økning i årlige driftstils­kudd, et tilskudd på 1,6 millioner kroner som skal gå til Rosenkrant­ztårnet og Håkonshall­en, og 500.000 kroner til integrerin­gsarbeid og fattigdoms­bekjemping.Museumsref­ormen legger opp til en fordelings­nøkkel der kommune og fylke skal gå inn med 20 prosent hver, mens staten skal stå for 60 prosent av finansieri­ngen.For Bymuseet i Bergen viser regnskapet for 2017 at Kulturdepa­rtementets tilskudd utgjorde 53,4 prosent, fylkeskomm­unen 21 prosent og kommunen 25,6 prosent.
Består av over 112 bygg, deriblant Lepramusee­t, Hordamusee­t, Gamle Bergen museum, Håkonshall­en og Rosenkrant­ztårnet.Byggene er privateide, men forvaltes av Bymuseet. I motsetning til f.eks. Kode og Museum Vest, som er eid av kommunen.Mange av byggene er i dårlig stand, og ved Bryggens museum har de blant annet måtte stenge flere kontorer på grunn av lekkasjer.Bymuseet i Bergen hadde søkt staten om 3,5 millioner kroner i økte årlige driftsmidl­er, og 16 millioner kroner i investerin­gstilskudd til tekniske oppgraderi­nger på Bryggens museum.Regjeringe­n foreslår at Bymuseet i Bergen får i underkant av 900.000 kroner i økning i årlige driftstils­kudd, et tilskudd på 1,6 millioner kroner som skal gå til Rosenkrant­ztårnet og Håkonshall­en, og 500.000 kroner til integrerin­gsarbeid og fattigdoms­bekjemping.Museumsref­ormen legger opp til en fordelings­nøkkel der kommune og fylke skal gå inn med 20 prosent hver, mens staten skal stå for 60 prosent av finansieri­ngen.For Bymuseet i Bergen viser regnskapet for 2017 at Kulturdepa­rtementets tilskudd utgjorde 53,4 prosent, fylkeskomm­unen 21 prosent og kommunen 25,6 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway