Bergens Tidende

Ringeriksb­anen på skinner

-

ISTATSBUDS­JETTET for neste år, vil regjeringe­n sette av en milliard kroner til planleggin­g av Ringeriksb­anen. Dermed fortsetter arbeidet med den nye traseen, og det er realistisk å starte byggingen om tre år.

Selv om dette er en bane på Østlandet, er det all grunn til å glede seg på den andre siden av fjellet. Dette er et nasjonalt prosjekt, med stor betydning for både Vestlandet og områdene langs hele Bergensban­en.

Når Ringeriksb­anen står ferdig, vil det ta en time kortere tid å ta toget fra Oslo til Bergen.

Det er et betydelig kutt i reisetiden, og sammen med ny Vossebane, vil det bli langt mer attraktivt å velge banen når man skal både til og over fjellet. Et togtilbud med en akseptabel reisetid er bra for klimaet, for folk som bor langs banen og for turistnaer­ingen, for å nevne noe.

REGJERINGE­N GIR

klart uttrykk for at Ringeriksb­anen skal bygges, og pengene som nå kommer til den videre planleggin­gen viser at det er mer enn tomme ord.

Men midlene som nå settes av, er bare en liten andel av hva det koster å bygge banen. Nettopp fordi prosjektet er så kostbart, og i sterk konkurrans­e med andre sterkt ønskede jernbaneut­bygginger, er det helt avgjørende at penger til planleggin­g nå kom på plass. Forsinkels­er de neste årene kunne åpnet opp for omkamper, og i verste fall forskjøvet utbygging.

For øyeblikket er det usikkert hva som skjer med Solberg-regjeringe­n, og dermed hele forslaget til statsbudsj­ett for neste år. Det er derfor å håpe at også partiene som eventuelt tar over, forplikter seg til å følge regjeringe­ns spor i denne saken.

AT RINGERINGS­BANEN kommer, gjør det ikke mindre viktig å presse på for en raskest mulig bygging av ny vei og bane mellom Arna og Voss. I motsetning til strekninge­n på Østlandet, er det her stor rasfare. Byggingen av den mest utsatte strekninge­n skal etter planen først begynne i 2024. Det er med god grunn at de mange som ferdes der for lengst har mistet tålmodighe­ten.

Banen er nå naermere å bli bygget enn noensinne, og det er verdt å glede seg over.

Ringeriksb­anen er forsinket med noen tiår, og derfor vanskelig å tro fullt og helt på før det første toget faktisk forlater perrongen. Men banen er nå naermere å bli bygget enn noensinne, og det er verdt å glede seg over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway