Bergens Tidende

Odda kjemper mot flommen

- KJERSTI MJØR kjersti.mjor@bt.no PER LINDBERG

På Sandvin i Odda kjemper beboerne mot vannmassen­e. Kommunen har satt ned et kriseteam.

– Nå er det like før, sier Elin Sandvin på Sandvin i Oddadalen til BT ved 16-tiden søndag.

– Rundballer kommer seilende, og nå er det bare noen centimeter igjen før vannet kommer inn i huset mitt. De siste timene har jeg båret og reddet unna alt som berges kan. Og så har jeg bedt til Gud.

Hardt rammet i 2014

Elin Sandvin vet hvordan det er når flommen rammer. I 2014 sto vann og kloakk en god halvmeter inn i huset hennes.

– Jeg bodde i en forringet bolig i et halvt år og vel så det etterpå. På Hildal og Sandvin ble 85 bygninger flomskadet og 102 mennesker berørt i 2014. Etterpå brukte NVE 100 millioner kroner på flomsikrin­g i Odda, men bare i sentrum. Her hvor jeg bor, er det ikke brukt en krone på flomsikrin­g, forteller hun.

– Nå bor vi på en øy

Rundballen­e tilhører trolig naboen Hilde Sandvin, som er sykepleier og bonde. Vanligvis renner vannmassen­e rolig forbi henne og naboene i elven som munner ut i Sandvinvat­net og videre mot Odda sentrum.

Men helgens massive nedbør har sørget for store oversvømme­lser.

Hilde Sandvin sørget for å få sauene i hus. Bygningene står på en høyde ved Sandvinvat­net, og vannet er foreløpig ikke kommet over dørstokken.

– Nå bor vi på en øy. Det er vann over alt, og det blir mye å rydde opp i. Vi arbeider med å redde rundballer, men flere av dem flyter nå på Sandvinsva­tnet, forteller hun.

– Det er jo ikke noe kjekt når det er slik som nå. Det er ikke uvanlig at det kommer vann inn i kjelleren når det regner mye, men dette er litt mer enn vanlig, sier Sara Moe, som har flyttet til Hildal fra Ullensvang.

– Veldig vanskelig

Odda kommune har satt ned en kriseledel­se, og ordfører Roald Aga Haug beskriver situasjone­n som alvorlig ved 19.20-tiden søndag kveld.

– Vi har den høyeste vannføring­en siden flommen i 2014, og vannet stiger fortsatt. Det går over veien i Odda-dalen flere steder. Vi håper nedbøren avtar i løpet av natten. Søndag kveld var alle etatssjefe­r i kommunen samlet, i tillegg til representa­nter fra Sivilforsv­aret, sykehuset, kommunegeo­log, Statkraft, Odda Energi, brannvern og politi. Situasjone­n er veldig vanskelig, medgir Odda-ordføreren.

Lørdag kveld ble Tyssedalst­unnelen mellom Odda og Tyssedal stengt på grunn av ras. I siste liten før tunnelen stengte, klarte ambulanset­jenesten å få en ambulanse gjennom, slik at vi har beredskap på begge sider av raset. Veien er fremdeles stengt, og vi har båt mellom Tyssedal og Odda, opplyser han søndag kveld.

Båtskyssen startet klokken

18 søndag. Fra mandag klokken

06.00 blir en større båt satt inn mellom Odda og Tyssedal.

Frykter flere ras

Søndag var Haug på synfaring til Sandvin, Hildal, Grønsnes og opp til Låtefoss.

– Situasjone­n nå er slik at det kan komme ras flere plasser.

Riksvei 13 er stengt for mindre kjøretøy mellom Odda og Skare, mens større kjøretøy får passere.

Ett hus evakuert

– Flommen kan potensielt få store praktiske konsekvens­er for folk, og ikke minst for landbruket. I en del tilfeller vil det vaere kritisk å få gjort tiltak, sier Haug.

Han etterlyser handling fra sentrale myndighete­r. Haug forteller at han har invitert samferdsel­sministere­n til Odda.

– Alle veier ut av Odda er rasfarlige. Nå må fylke og stat gjøre en innsats. Jeg har invitert samferdsel­sministere­n til Odda, og vil gjøre det igjen.

I sentrum av Odda er beboere i et hus evakuert på grunn av vannmasser fra Opo. Ifølge ordføreren går vannet ut i veien enkelte steder, blant annet ved sykehuset.

Terje Kollbotn sitter for Rødt i kommunesty­ret i Odda. Han mener det er på tide at det offentlige bidrar, slik at vannstande­n senkes i Sandvin-vatnet.

– Vannstande­n må nå reduseres med en halvmeter, så får vi ta andre grep på lang sikt. Sentrale myndighete­r må vaere med. Det vi opplever nå, vil vi oppleve igjen, sier Kolbotn.

Søndag kveld ble et hus i Sauda evakuert. Fylkesvei 520, som går nedenfor Hellandsby­gda ble stengt da en elv i naerheten gikk over sine bredder. Det var fare for liv til dyr på to gårder i området, meldte SørVest politidist­rikt.

 ?? FOTO: HILDE SANDVIN ?? I ODDA: Ved Sandvin i Odda var det store oversvømme­lser, og her flyter rundballen­e nedover den flomstore elven.
FOTO: HILDE SANDVIN I ODDA: Ved Sandvin i Odda var det store oversvømme­lser, og her flyter rundballen­e nedover den flomstore elven.
 ?? FOTO: GUNN GRAVDAL ELTON ?? I KJELLER: Sara Moe (til.v.) har fått vann inn i kjelleren sin. Hun bor på Hildal i Odda kommune.
FOTO: GUNN GRAVDAL ELTON I KJELLER: Sara Moe (til.v.) har fått vann inn i kjelleren sin. Hun bor på Hildal i Odda kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway