Bergens Tidende

Bergen kommune har i årevis visst at asbestkart­leggingen fra 2001 hadde store mangler.

-

Denne uken ble det klart at ingen rådhusansa­tte får flytte tilbake på kontorene før lokalene er renset for asbest.

Selskapet Rambøll har funnet asbesthold­ige materialer i blant annet veggplater og sjakter. I tillegg har de funnet asbeststøv i en rekke etasjer.

Én kilde til støvet skal sannsynlig­vis ha vaert kjøkkensja­kten på rådhuset, men det er også funnet spor av asbeststøv som ingen vet kilden til.

Oppdaget først nå

Dette er ikke første gang det blir gjort en kartleggin­g av asbest på rådhuset.

Allerede i 2001 ble bygningen sjekket som en del av en omfattende undersøkel­se av alle de kommunale byggene i Bergen.

Asbesten som nå er oppdaget var ikke en del av funnene fra den gangen. Det kommer frem i rapporten som BT har fått innsyn i.

Konklusjon­en for 17 år siden var at risikoen for eksponerin­g av asbeststøv var «meget liten».

Skole ble stengt

De eneste tiltakene som ble anbefalt var å vise aktsomhet dersom man gjorde inngrep i skillevegg­er og i dørene til sikringssk­ap.

Kartleggin­gen fra den gangen har også tidligere vist seg å ha mangler.

For to år siden ble det oppdaget asbest i gymnastikk­salen på Garnes ungdomssku­le, etter varsel fra en våken forelder. Skolen ble stengt øyeblikkel­ig.

Asbesten ble ikke oppdaget i den omfattende kartleggin­gen rundt årtusenski­ftet.

– Det er sterkt beklagelig at rapporten, som hadde som hensikt å avdekke asbest i byggene, ikke fant asbesten i gymsalen, sa Harald Blytt, leder for Byggteknis­k avdeling, til BT i 2016.

Skulle gjennomgås

Kommunaldi­rektør Tor Corneliuss­en fulgte opp og sa de skulle gjennomgå alle rapportene fra den gangen, og vurdere om det kunne finnes andre bygninger med asbest som ikke var dokumenter­t.

– Men vi mener det ikke er grunn til å tro at det finnes mange steder hvor denne rapporten ikke avdekket asbest. Når vi er ferdige med situasjone­n på Garnes må vi uansett se naermere på om det finnes en risiko for at det finnes flere steder, og

 ??  ?? ASBEST: I forbindels­e med undersøkel­sene på rådhuset ble det avdekket asbestmate­rialer og asbeststøv. Dette er ikke første gang det oppdages asbest i rådhuset.
ASBEST: I forbindels­e med undersøkel­sene på rådhuset ble det avdekket asbestmate­rialer og asbeststøv. Dette er ikke første gang det oppdages asbest i rådhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway