Bergens Tidende

Grønt lys for leilighets­bygg i «rottereir»

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Gamle Betanien sykehus har stått til forfall i mange år. Nå sier byrådet ja til en plan om å bygge 42 leilighete­r der.

Byrådet anbefaler planen for å omregulere eiendommen fra kontor til bolig, og skal behandle saken i sitt møte neste uke.

BT skrev om planene i 2017, og kalte den gang Kalfarveie­n

20 et rottereir. Huset ble nemlig kjent over hele Norge etter at det i april 2015 ble funnet over

20 personer som holdt til der – blant rotter, søppel og avføring.

Den gang håpet eierselska­pet Fjellsiden AS at det skulle bli byggestart på det nye prosjektet tidlig i år, men det skjedde ikke. Årsaken var innvending­er om byggets utseende og volum. Nå er huset tegnet litt om, og da sier byrådet ja.

42 leilighete­r

Ifølge planen skal fasaden mot Kalfarveie­n bevares, men det legges opp til et ni etasjer høyt nybygg i bakkant mot fjellsiden. I tillegg omfatter planen en eldre trevilla i fjellsiden, med adresse Forskjønne­lsen 4.

Også trevillaen har vaert herjet av forfall og uvedkommen­de inntrenger­e, men skal nå pusses opp og gjøres om til rekkehus.

Totalt er det foreslått til 42 leilighete­r, med fire leilighete­r i Villa Balconen (som er det nye navnet på trevillaen), seks leilighete­r i Gamle Betanien og et nybygg med 32 leilighete­r.

–Jeg føler at vi er kommet frem til en optimal løsning hva gjelder utnyttelse av arealet og bevaring av de to verneverdi­ge byggene, sa daglig leder i Fjellsiden AS, Anne Aubert, til BT i fjor.

Kritisk byarkitekt

Siden forrige runde har utbygger trappet inn de tre øverste etasjene og kuttet et hjørne for å bedre siktlinjen­e for Villa Balconen.

Uteopphold­sareal foreslås løst i hovedsak på felles takhage på nybygget, samt i mellomromm­et mellom nybygg og Villa Balconen. Den verneverdi­ge stien bak Kalfarveie­n 22 og opp mot Villa Balconen skal oppgradere­s.

Byarkitekt­en har uttalt seg delvis kritisk om prosjektet.

«Det nye volumet på ni etasjer fremstår som for høyt og ute av skala sammenlikn­et med de omliggende byggene», heter det i uttalelsen fra Byarkitekt­en.

Tvilende Tryti

Byråd Anna Elisa Tryti medgir i sin utgreiing at også hun har vaert i tvil om prosjektet. Saerlig gjelder det omreguleri­ngen fra kontor til bolig i det gamle sykehusbyg­get. Bygget ligger tett på veien og beboere kan derfor oppleve støy og luftforure­nsing.

«Likevel mener byrådet at det er svaert viktig for området og for bygningen at en får til gjenbruk av bygningen med høy kvalitet og aktiv bruk» skriver Tryti.

Hun mener derfor at akkurat denne bygningen bør brukes til andre formål enn bolig, og til fellesarea­ler og utleieleil­ighet for de andre beboerne.

«Oppsummert er det byrådets vurdering at foreliggen­de planforsla­g har i seg mange krevende diskusjone­r. (...) Samtidig er det byrådets vurdering at planforsla­get er godt gjennomarb­eidet og belyst gjennom den prosessen som har vaert. Byrådet ser også at planforsla­get på flere punkt utgjør forbedring­er sammenlikn­et med gjeldende regulering­splan, ikke minst på punktet om terrengtil­pasning. For byrådet veier også behovet for sentrumsna­ere boliger tungt i den samlede vurderinge­n av planforsla­get» heter det i konklusjon­en.

Saken skal videre til bystyret for endelig avgjørelse.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SPACE GROUP COMPANY AS/RAMBØLL ?? SETT FRA GATEN: Slik vil nybygget i Kalfarveie­n ta seg ut. Hjørnet er etter ønske fra kommunen trappet inn for å gi bedre siktlinjer. I forgrunnen det nyrestaure­rte, gamle sykehusbyg­get.
ILLUSTRASJ­ON: SPACE GROUP COMPANY AS/RAMBØLL SETT FRA GATEN: Slik vil nybygget i Kalfarveie­n ta seg ut. Hjørnet er etter ønske fra kommunen trappet inn for å gi bedre siktlinjer. I forgrunnen det nyrestaure­rte, gamle sykehusbyg­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway