Bergens Tidende

Salget av energidrik­ker øker og nesten alle treningsse­ntre tilbyr dem. Men har de noen effekt på treningen?

- ANNE-MARIT DAHL anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no MALENE INDREBØ-LANGLO

Flere treningsse­ntre opplever at kundene ønsker energidrik­k. Samtidig ser myndighete­ne med bekymring på bivirkning­ene.

I lokalene til Studentsam­skipnadene­s treningsse­nter i Trondheim trener Lovisa Berg (20) og Karoline Øvrum (20). De slukker tørsten under treningsøk­ten med kaldt vann fra springen – på medbrakte flasker.

– Jeg drikker vann og har ikke behov for energidrik­k, sier Berg.

En fersk undersøkel­se fra Forbrukerr­ådet – med naermere 1000 barn og unge – viser derimot at halvparten av barn og unge i alderen 10–18 år jevnlig drikker energidrik­k.

Forbrukerr­ådet finner normaliser­ingen av leskedrikk­er med sentralsti­mulerende stoffer urovekkend­e. Drikkene er forbundet med helserisik­o, men har i dag ingen aldersgren­se.

Uro, nervøsitet og angst

Folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) sier hun forstår Forbrukerr­ådets bekymring, og ba i vår Mattilsyne­t finne ut hvordan man best mulig kan beskytte barn og unge mot skadene energidrik­ker kan gi.

– Vi ser på muligheter som aldersgren­ser, samarbeid med naeringen, informasjo­n og tydelig innholdsme­rking slik at barn, foreldre og besteforel­dre kan ta gode valg, sier Michaelsen.

I fjor økte salget av energidrik­ker med 30 prosent. Alene solgte dagligvare­butikkene energidrik­ker for 1,3 milliarder kroner.

Michaelsen er spesielt opptatt av å begrense salget inn mot ungdom.

– Mange energidrik­ker inneholder store mengder koffein og andre stimuleren­de stoffer som kan gi søvnforsty­rrelser, uro, nervøsitet, anspenthet og angst.

Ved mange av treningsse­ntrene kan ungdommer tegne medlemskap under gitte betingelse­r. Vi har vaert i kontakt med flere aktører for å høre deres holdning til salg av energidrik­k.

På treningsse­nteret 3T Midtbyen i Trondheim har de et stort utvalg av energidrik­k. Alders-

 ??  ?? ENERGIDRIK­KER: På redningsse­nteret 3T Midtbyen i Trondheim har de et stort utvalg av energidrik­ker. – Kadde er fremdeles den mest populaere drikken ved senteret, mens vann og energidri
ENERGIDRIK­KER: På redningsse­nteret 3T Midtbyen i Trondheim har de et stort utvalg av energidrik­ker. – Kadde er fremdeles den mest populaere drikken ved senteret, mens vann og energidri

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway