Bergens Tidende

Gjør mamma til monster

-

Bildene er i saerklasse, men hvor godt fungerer egentlig en drage som metafor for en voldelig mamma?

15 ÅR ETTER at ekteparet Gro Dahle og Svein Nyhus ga ut bildeboken «Sinna mann» om en voldelig pappa, kommer endelig boken om en voldelig mamma.

«Dragen» er siste tilskudd i rekken av bildebøker som kaster lys over tabubelagt­e problemer i barns hverdag og viser en vei ut. Teksten egner seg svaert godt til høytlesing.

MENS PAPPAEN FIKK lov til å vaere mann i både tekst og tegninger, er mammaen en drage fra begynnelse til slutt. Hun bekrefter tesen feministen­e Sandra Gilbert og Susan Gubar fremsatte i 1979: Når kvinner bryter med samfunnets normer, fremstille­r kunstnerne dem som monstre.

Da hjelper det lite at Nyhus har klart å skape en original drage med stor personligh­et. Som monster forsvinner nyansene i morsrollen. Dragen spruter ild, rister Lilli og sperrer henne inne i kottet.

UTFORDRING­EN MED slike bildebøker er at vi må kunne lese dem for alle for å nå frem til de som trenger dem mest. Har du ikke like vonde erfaringer som Dahle tar opp – fra en storebror som forgriper seg («Blekksprut­en») til en traumatisk skilsmisse («Krigen») – får du innføring i livets tøffe realiteter.

Dragen er et kunstneris­k grep som gir distanse til det fortalte. Barn uten erfaring med vold får mulighet til å tenke at dette ikke kunne ha skjedd i virkelighe­ten. Samtidig bekrefter omskrivnin­gen til drage at en voldelig mamma er et større tabu enn en voldelig pappa.

HENSYNET TIL DEM som faktisk lider under aggressive mødre veier likevel tyngst. Dragens utbrudd kommer helt uten grunn og gir strengt tatt liten mening for lesere som er vant til logiske handlingsk­jeder. Dersom Lilli faktisk hadde forbrutt seg, kunne boken skapt tanker om hva som ville vaert en rimelig reaksjon.

Her er det viktigere å understrek­e at Lilli er helt uten skyld i aggresjone­n hun blir offer for. Dragen er ganske enkelt ond.

NYHUS HAR UTSTYRT gatene med forvirrend­e piler som om Lilli befinner seg i en labyrint. Hva skal hun gjøre? Pilene hinter virkningsf­ullt til den australske bildebokku­nstneren Shaun Tan og hans legendaris­ke «Den bortkomne tingen». Disse gatebilden­e gir en egen troverdigh­et og intensitet til den kreative måten Lilli klarer å skaffe hjelp på.

Dragetemme­ren ankommer som smalskuldr­et heltinne med gladiatorh­jelm. Henne behøver vi aldri å tvile på. For spenningen­s del er det skuffende at hun verken lar seg bløffe av dragens høflige fasade eller strever med å overvinne dragens ild. Løsningen er lettvint, men samtidig en ønskedrøm for dem som virkelig kan trenge en dragetemme­r.

DEN TERAPEUTIS­KE BAKTANKEN undergrave­r for alvor fortellerk­unsten først der Dragetemme­ren slår fast at dragen er glad i Lilli. «Og Lilli er glad i deg også! sier Dragetemme­ren.» Jo da, både Dragen og Lilli bekrefter at det er sant.

Kanskje savner barn med voldelige mødre først og fremst forståelse for at de ikke bare er redde for mødrene sine. Det viser hvor dårlig dragemetaf­oren egner seg. Fortelling­en har så langt ikke gitt oss en eneste grunn til å vaere glad i den.

Verst er det at Dahle tillegger Lilli følelser på en måte som gir lite rom for andre reaksjoner på Dragen. Hva om du også kjenner hat til moren din? Dahle og Nyhus har en høy stjerne også internasjo­nalt.

KANSKJE ER DET på tide at de bytter til et forlag som vet å by dem større motstand.

ANMELDT AV GURI FJELDBERG

 ??  ?? Gro Dahle, Svein Nyhus (ill.), bildebok, Cappelen Damm
Gro Dahle, Svein Nyhus (ill.), bildebok, Cappelen Damm
 ??  ?? VISER VEI: «Dragen» er siste tilskudd i rekken av bildebøker som kaster lys over tabubelagt­e problemer i barns hverdag og viser en vei ut.
VISER VEI: «Dragen» er siste tilskudd i rekken av bildebøker som kaster lys over tabubelagt­e problemer i barns hverdag og viser en vei ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway