Bergens Tidende

Vadim Sergejevit­sj Demidov

-

Født: 10. oktober 1986. Kommer fra: Sandefjord. Sivil status: Gift med Christina Vukicevic. En sønn på to år.

Posisjon: Midtstoppe­r. Landskampe­r: 16 Klubber: Sandefjord, Manglerud Star, Hønefoss, Rosenborg, Real Sociedad, Eintracht Frankfurt, Celta Vigo, Anzi, Brann, Minnesota United, Stabaek. året før. Bilder av det hang på veggen over alt, folk snakket om at «vi er der oppe og konkurrere­r med Rosenborg». Men vi var jo ikke i naerheten.

Demidov hadde vaert i Rosenborg og spilt i Spania, Tyskland og sitt andre hjemland Russland før han ankom Bergen. Hvordan han og andre rundt Brann så på Brann, og hvordan Brann så på seg selv, stemte ikke overens.

– For oss som kom til Brann Stadion var ikke det stort etter de hadde vaert så mange år midt på tabellen.

Naturlig kaptein

Prosjekt Norling, som Demidov var en del av, endte i skandale og nedrykk.

– Da tror jeg folk skjønte at vi måtte begynne med blanke ark. Gjøre det ordentlig og grundig. Ikke bare ha en søramerika­ner på kanten som briljerer, men likevel vaere midt på tabellen. Det er gøyere å vinne noe.

Demidov mener hele Brann innså realiteten­e da laget rykket ned. Hva som skjer når man tror man er bedre enn man er. Det fikk konsekvens­er. To av dem var at Lars Arne Nilsen ble trener og at Demidov ble kaptein. Det siste et helt naturlig valg, mener Demidov selv.

– Med Lars Arne gjorde vi ting enklere og satte folk i et system som gjorde at de ikke kunne sluntre unna. Det var ikke den enorme friheten til å gjøre som man ville.

Demidov forteller at han opplevde situasjone­n som en opprenskni­ng. Bare dem som ville det, fikk fortsette.

– Og så var det et problem at hierarkiet mellom de unge og de eldre spillerne forvitret.

– Hvilke konsekvens­er fikk det? synspunkt rundt hvem som burde byttes ut. Og Demidov visste fra tiden med Nils Arne Eggen hvordan man skulle spille 4–3–3.

– Lars Arne stolte på meg og jeg stolte på ham.

Likevel angrer ikke Demidov på at han dro fra Brann etter sølvet i 2016. Selv om hans neste utenlandso­pphold ble en sportslig fiasko. Fotballkar­rieren i amerikansk­e Minnesota United endte midt på sommeren med at han ble bedt om å ikke møte på trening.

– Irriterer det deg at Googlesøke­ne om deg og USA stort sett stempler deg som en flopp?

– Googler du «salary» (lønn) og Demidov så viser det at det gikk helt greit. Jeg er aerlig der.

Han ler. Med god grunn. Han var lagets best lønnede spiller med 4,5 millioner kroner i grunnlønn.

Mind games

Demidov svarer et klart «ja» på spørsmål om han er den utenfor Brann som kjenner Lars Arne Nilsens system best. Søndag tror Demidov at Brann vil forsøke å bruke fysikken sin til å krige seg til seier mot et ungt Stabaek-lag.

– Det er litt mind games mellom Lars Arne og meg nå. Han vet at jeg vet hvordan han vil spille.

Flere tidligere Brann-spillere, deriblant BT-ekspert Erik Huseklepp, har pekt på at Brann er blitt feigere i spillestil­en og at de derfor mistet forsprange­t sitt til Rosenborg. Demidov har en annen forklaring.

– Det største problemet deres er at de har fått inn nye spillere som ikke passer helt inn i Lars Arne sitt system ennå, i Grøgaard, Yttergård Jenssen og Bamba, sier Demidov.

Han mener Thomas Grøgaard ikke passer Branns spillestil like perfekt som Ruben Kristianse­n gjør. Og Bamba har ennå ikke laert seg helt hvordan han skal løpe og kjempe som Jakob Orlov.

Når det gjelder Ruben Yttergård Jenssen har Demidov følgende analyse: Jenssen er trolig er bedre som indreløper enn anker, men det lar seg ikke gjøre for Brann å bruke ham der fordi man da må flytte Kristoffer Barmen ned og mister hodesterke Barmen som et oppspillsp­unkt. Resultatet blir at Brann må bruke Yttergård Jensen som anker, og går glipp av noe av den defensive styrken de hadde med Sivert Heltne Nilsen i den rollen.

– Det er noen huller i mannskapet deres nå sammenlikn­et med det som var trygt og godt på vårsesonge­n.

Kampen på søndag er mellom to desperate lag. Det blir en publikumsv­ennlig kamp, tror Demidov.

– Og jeg tror vi slår Brann.

Det er litt mind games mellom Lars Arne og meg nå. Han vet at jeg vet hvordan han vil spille.

Vadim Demidov

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway