Bergens Tidende

Etter tre forsøk kom lille Ingrid

Mer enn syv av ti par som får hjelp til å lage barn, ender opp med en baby. Underveis må de vaere forberedt på noen nederlag.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

SYKEPLEIER Helle Solvåg skubber kontorstol­en inntil skrivebord­et og tar på seg hodesettet. På arket foran henne står fire navn og fire blodprøver­esultater. Èn god og tre dårlige nyheter.

eSolvåg begynner med den gode.

–Den er positiv. Ja (latter), var ikke det kjekt?

Kvinnen hun snakker med i telefonen har vaert gjennom flere forsøk uten å få skikkelig napp. Denne gangen er blodverdie­ne entydige. Egget sitter, kroppen produserer svangerska­pshormoner. Går alt bra, er hun mor om åtte måneder og to uker.

Ikke rart sykepleier­en er blank i øynene.

–Noen av kvinnene kjenner vi jo godt etter flere runder med forsøk, forklarer hun.

– DET ER EN kjekk jobb å lage barn på denne måten, sier Siren Skrede, leder av seksjon for assistert befruktnin­g på Haukeland universite­tssjukehus.

Hit til underetasj­en på Kvinneklin­ikken kommer mange av de parene som ikke lykkes å bli gravide med naturmetod­en. Ett av ti par opplever ufrivillig barnløshet. Noen, men ikke alle, får tilbud om medisinsk assistanse.

–Vi gjør ca. 350 egguttak i året, men pågangen er større. Begrensnin­gen er kapasitete­n vår, sier overlege Martha Gunn Eide.

SILJE SMÅDAL og Kennet Innvaer hadde prøvd i over ti år å få egne barn, da de søkte hjelp.

– Jeg tenkte hele tiden at det kom til å ordne seg. Vi klarte jo å bli gravide, men hadde så mange spontanabo­rter at jeg kom ut av tellingen, forteller barnehagea­ssistenten fra Ostereidet i Lindås.

Siste gangen hun ble gravid uten hjelp, endte svangerska­pet utenfor livmoren og Smådal på sykehus. Derfra ble hun henvist til assistert befruktnin­g.

Det ble en kamp mot kalenderen. Kvinnen bør ikke vaere fylt 39 år når behandling­en starter. Det handler om muligheten for å lykkes. Etter fylte 35 faller både eggproduks­jonen og kvaliteten på eggene.

ET ANNET kriterium er kroppsvekt. Overvekt og undervekt reduserer sjansen for graviditet. Er vekten for høy eller lav, får kvinnen beskjed om å gjøre noe med den, før behandling­en kan starte.

– Ofte blir kvinnen spontant gravid når vektproble­met er løst, sier overlege Eide.

Smådal fylte 38 år i mars og hadde første time bare dager før. Da fikk hun beskjed om først å ta av noen kilo.

– Det var hardt, men det gikk, sier hun med et smil.

Andre krav var lettere å innfri. Verken mor eller far får lov til å røyke eller snuse.

Loven krever også at barnets foreldre skal vaere «egnet psykososia­lt» for å få barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway