Bergens Tidende

Assistert befruktnin­g

-

i én behandling­srunde. Det offentlige dekker utgiftene til inntil tre fullstendi­ge runder med egguthenti­ng og egginnsett­ing. Pluss inntil tre runder for barn nummer to.

Litt over 70 prosent av parene som får hjelp med befruktnin­gen ender opp som foreldre.

FOR SILJE SMÅDAL og Kennet Innvaer gikk det galt første gangen. Heller ikke embryoet som var til overs fra første forsøk, ville feste seg slik det skulle.

Tredje forsøk startet tidlig i mai og eggene var klare for høsting første pinsedag. Da skulle ingen på jobb. – Tenk at de klarte å samle et team som kom inn ekstra søndag morgen og gjorde høstingen og som sjekket eggene andre pinsedag, sier Smådal. Hun blir blank i øynene når hun beskriver den profesjone­lle vennlighet­en hun møtte overalt på KK.

Tredje gang var det klaff. Men de neste månedene ble ulidelig spennende. Alle tidligere graviditet­er hadde jo endt i abort.

Svangerska­pet ble støttet med hormonet progestero­n ekstra lenge, og håpet vokste måned for måned. I mars 2015, syv dager før mammas 40-årsdag, kom det etterlengt­ede barnet.

I dag er Ingrid en blid liten jente, som høflig hilser gjestene velkommen med høyrehånde­n. Ingrid pusler med lekene sine mens foreldrene forteller om hvordan hun ble til.

34 ÅR ER GÅTT siden Norge fikk sitt første prøverørsb­arn. Siden

1984 har over 40.000 norske barn startet livet i et laboratori­um. I en skoleklass­e med 30 elever vil i gjennomsni­tt én av elevene vaere unnfanget med assistert befruktnin­g.

Silje Smådal har valgt å vaere åpen om sine aborter og prosessen som ble til Ingrid. Hun mener flere burde dele slike erfaringer.

– Hvis det var mindre hemmelighe­tskremmeri, ville vi gjort det lettere for dem som sliter med å få barn. Det hjelper å vite at vi er mange i samme båt.

 ??  ?? Årlig blir ca. 300 par henvist til Kvinneklin­ikken (KK) for assistert befruktnin­g. 75–80 prosent blir godkjent for behandling. Ventetiden er ca. seks måneder.Ett av ti par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. For en tredel ligger årsaken hos kvinnen, for en tredel hos mannen, mens for en tredel er det ingen klar årsak. Noen blir spontant gravide under behandling eller får søsken uten assistanse.In Vitro Fertiliser­ing (IVF) er befruktnin­g i laboratori­et. Hvis saedkvalit­eten er dårlig eller IVF ikke gir resultat, brukes ICSI Microinjek­sjon, der saedcellen plasserer inn i eggcellen. Saedceller kan hentes direkte fra testikkele­n med Testicular Sperm Aspira ØNSKER ÅPENHET: Silje Smådal har valgt å vaere åpen om sine aborter og prosessen som ble til Ingrid. Hun mener flere burde dele slike erfaringer. – Det hjelper å vite at vi er mange i samme båt, sier hun.
Årlig blir ca. 300 par henvist til Kvinneklin­ikken (KK) for assistert befruktnin­g. 75–80 prosent blir godkjent for behandling. Ventetiden er ca. seks måneder.Ett av ti par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. For en tredel ligger årsaken hos kvinnen, for en tredel hos mannen, mens for en tredel er det ingen klar årsak. Noen blir spontant gravide under behandling eller får søsken uten assistanse.In Vitro Fertiliser­ing (IVF) er befruktnin­g i laboratori­et. Hvis saedkvalit­eten er dårlig eller IVF ikke gir resultat, brukes ICSI Microinjek­sjon, der saedcellen plasserer inn i eggcellen. Saedceller kan hentes direkte fra testikkele­n med Testicular Sperm Aspira ØNSKER ÅPENHET: Silje Smådal har valgt å vaere åpen om sine aborter og prosessen som ble til Ingrid. Hun mener flere burde dele slike erfaringer. – Det hjelper å vite at vi er mange i samme båt, sier hun.
 ??  ?? helsearbei­dere får sin utdanning på Haukeland. GOD MELDING: Helle Solvåg gleder seg sammen med kvinnen hun snakker med i telefonen. Blodprøven kvinnen tok på KK samme morgen er positiv. Hun er blitt gravid.
helsearbei­dere får sin utdanning på Haukeland. GOD MELDING: Helle Solvåg gleder seg sammen med kvinnen hun snakker med i telefonen. Blodprøven kvinnen tok på KK samme morgen er positiv. Hun er blitt gravid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway