Bergens Tidende

De krangler om skyld for køen av byggesaker

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Tidligere byutviklin­gsbyråd, Henning Warloe, er lite imponert over Trytis lange kø av utbyggings­saker. Tryti mener på sin side at Warloe ga henne et dårlig utgangspun­kt.

Forrige uke hadde byutviklin­gsbyråd Anna Elise Tryti (Ap) mye å svare for, da hun møtte til høring i bystyret.

Saksbehand­lingstiden for utbyggings­saker har nesten doblet seg, fra 20 til 39 uker, på hennes vakt. To tredeler av behandling­stiden brukes av byrådet.

– Vektlegger kvalitet

Tryti sa blant annet i sin forklaring at det har vaert et politiske skifte, og at dagens byråd er strengere enn det forrige. Hun hevder nemlig at hun vektlegger «kvalitet» i større grad enn sine forgjenger­e.

Samtidig påpekte Tryti at det er enkeltsake­r som er vanskelige­re enn andre – eksempelvi­s utbygginge­n av Bybanen. Slike saker gjør at behandling­stiden går opp, forklarte hun.

– Hun er for drøy

Henning Warloe (H), som var byutviklin­gsbyråd før Tryti, synes ikke noe om forklaring­en hennes.

Eksbyråden var ikke selv til stede på høringen, men er skuffet over det han har fått gjenfortal­t fra medier og partifelle­r.

– Hun er for drøy i forsøket på å finne andre syndebuker enn seg selv. Hun burde definitivt tatt mer selvkritik­k, slår han fast.

Warloe var bare byutviklin­gsbyråd i 14 måneder, men forteller at han i løpet av denne perioden klarte å rydde bordet for de fleste saker. 700 saker som hadde hopet seg opp gjennom mange år.

Derfor mener han Tryti har en overkommel­ig arbeidsmen­gde, og at hun ikke kan skylde på kapasitet.

– Viser enorm mistillit

– Kanskje hun burde gått gjennom sine egne rutiner, satt opp møter og sørget for at det ikke hoper seg opp, foreslår Warloe.

Samtidig reagerer han på at Tryti har forklart at flere saker er komplisert­e.

– Det er ikke noe nytt at byråder får komplisert­e saker, slik har det alltid vaert. Samtidig oppfatter flere at Tryti starter behandling­en på nytt, etter at fagetaten har gjort en faglig vurdering og sagt hva de mener. Da viser hun en enorm mistillit til sine egne organer, sier Warloe.

– Kaos

Tryti er helt uenig i Warloes uttalelser.

– Jeg er ikke en byråd som bare signerer sakene vi får fra fagetaten. I de fleste saker anbefaler vi små justeringe­r, og i noen saker snur vi – selv om det slett ikke er en hovedregel, svarer hun på påstanden om manglende tillit til egne organer.

Tryti forteller at Warloe etterlot henne et «kaos».

– Han prioritert­e å få gjennom private utbyggings­forslag, mens de store offentlige sakene lå uløst etter ham. Det var rett og slett kaos. Vi har prioritert å styrke de offentlige planene som ble nedpriorit­ert forrige periode, sier hun.

Byråden trekker frem bybaneutby­ggingen til Fyllingsda­len og Åsane som et eksempel. Hun påpeker samtidig at hun har rost Warloe for å få unna de store haugene med saker.

– Mer kvalitet nå

Samtidig holder Tryti fast ved at dette byrådet er mer kvalitetsb­evisst enn det forrige.

– Mener du at det ikke var kvalitet før?

– Det går jo ikke et bystyremøt­e uten at Høyre går til angrep på planer som de vedtok på slutten av sin styringsti­d. De kritiserer for eksempel boligblokk­er som er blitt hesjet opp i Fana, sier hun.

Selv mener hun at utbygginge­n som Høyre har fått gjennom langs bybanen har vaert for voldsom.

Hun mener det ikke er tatt hensyn til nabolag, grøntområd­er, kulturminn­er og «arkitekton­isk kvalitet».

– Det er jeg helt klar på. Kanskje det er planer som Henning Warloe burde brukt mer tid på, sier Tryti.

Uenig om kaos

Warloe er overrasket over Trytis syn på at Høyre «kritiserer sine egne forslag».

– Hun kan jo sjekke hva hennes eget parti har stemt i disse sakene. Det har vaert bred tverrpolit­isk enighet, smeller han.

I tillegg kjenner han seg ikke igjen i påstanden om at han etterlot henne et «kaos».

– Mitt hovedoppdr­ag var å rydde opp i den ulovlig store haugen av gamle saker. Det skal hun vaere glad for at hun har sluppet. Hun har en saerdeles merkelig virkelighe­tsoppfatni­ng, som jeg tviler på at administra­sjonen vil støtte henne i.

Hun har en saerdeles merkelig virkelighe­tsoppfatni­ng, som jeg tviler på at administra­sjonen vil støtte henne i. Henning Warloe (H), tidligere byutviklin­gsbyråd

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? KRITISK: Henning Warloe var byutviklin­gsbyråd før Anna Elise Tryti, og mener hun definitivt burde tatt mer selvkritik­k.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG KRITISK: Henning Warloe var byutviklin­gsbyråd før Anna Elise Tryti, og mener hun definitivt burde tatt mer selvkritik­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway