Bergens Tidende

De «blå» i KrF synes ikke det er krise om Hareide går

Knut Arild Hareides mulige avgang tas med knusende ro på partiets høyreside. – Kjell Ingolf Ropstad er mer enn moden for oppgaven, sier Beate Husa, fylkestopp i Hordaland.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Ropstad-applaus

– Kommer til å gå fint

eEtter en god start på «valgkampen» har Knut Arild Hareide nå møtt motstand. På et møte i Bergen forrige mandag var det nestleder Kjell Ingolf Ropstad som fikk mest applaus.

Deretter klarte samme mann å få statsminis­ter Erna Solberg til å åpne for endringer i abortloven – en stor seier for høyresiden i partiet.

Og som om ikke det skulle vaere nok. I helgen valgte KrFs største fylkeslag, Rogaland, 16 delegater til det ekstraordi­naere landsmøtet. Kun én støtter Hareide.

– Vi kunne nok vaert mer rause. Men valget var absolutt demokratis­k, sier Per Kåre Foss, en av 15 «blå» delegater.

Han tilbakevis­er Hareides påstander om at Rogaland KrF i denne saken har opptrådt udemokrati­sk og svekket legitimite­ten til landsmøtet.

– Partileder­en får mene det han vil. Det preller litt av, sier Foss. Den siste ukes hendelse viser at Knut Arild Hareides posisjon ikke er like suveren som før.

BT har de siste dagene snakket med en rekke KrF-politikere som mener det ikke er noen krise om Hareide trekker seg. Felles for dem er at de alle ønsker borgerlig regjering.

– Det vil ikke føre til en lederkrise om Hareide trekker seg. Vi har dyktige folk. Det kommer til å gå helt fint, sier Foss.

Han trekker frem tidligere finanspoli­tisk talsmann Hans Olav Syversen og nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad som mulige lederkandi­dater.

Det store flertallet av KrFpolitik­ere BT har snakket med peker imidlertid på Ropstad som den mest aktuelle til å overta etter Hareide.

– Jeg har forståelse for at Hareide synes det er vanskelig å gå videre hvis han ikke skulle få landsmøtet med seg. Det som jeg da synes er fint er at Ropstad har fått mulighet til å vise seg frem for hele organisasj­onen. Gjennom det har han vist at han er mer enn klar og mer enn moden for oppgaven, sier Beate Husa, som er KrFs gruppelede­r i Hordaland fylkesting.

Tapte i Betlehem

Flere BT har snakket med i Hordaland KrF opplever at Ropstad vant duellen mot Hareide foran 400 medlemmer i Betlehem sist mandag, og med det også synliggjor­de for dem at KrF ikke står overfor en naerståend­e lederkrise.

– Det var forskjell på de to talene som ble holdt i Betlehem. Ropstad bygde opp argumentas­jonen sin systematis­k. Det synes jeg ikke Hareide gjorde. Han hadde svakere argumentas­jon, og spilte mer på ting som ikke er relevant. Jeg synes det er kjekt at Ap har en kristen leder, men politikken må vaere avgjørende, sier Husa.

BT har vaert i kontakt med fem av de «blå» delegatene fra Rogaland. Få ser mørkt på at Hareide gir seg. Alle vil imidlertid ikke uttale det offentlig.

– Om det er dumt at Hareide gir seg? Nei, det får vaere opp til ham. Jeg har veldig tro på Ropstad, svarer delegat Jan Gunnar Mattingsda­l.

– Hvor var Knut Arild?

En som ikke vil diskutere dette ledervalge­t er Stavanger KrFs ordførerka­ndidat, Marie Ljones Brekke.

– Jeg håper vi unngår at dette blir en lederdebat­t, sier Brekke om den pågående samarbeids­prosessen.

Brekke reagerer imidlertid sterkt på påstandene fra Hareide om at helgens fylkesårsm­øte i Rogaland var udemokrati­sk.

Blant annet valgte fylkeslage­t å trosse råd fra ledelsen om å velge delegater som også represente­rte mindretall­et i salen.

– En oppfordrin­g rett før møtestart er vanskelig å ta hensyn til. Hvis en ønsket andre spilleregl­er, så burde det kommet tydeligere signaler på hvordan det skulle skjedd. Og dette burde skjedd før lokallagen­e kom i gang med sine møter, sier Brekke. Hun viser til at Sandnes og Haugesund valgte helt «røde» delegasjon­er, tross et stort «blått» mindretall.

– Hvor var Knut Arild Hareide da? Spør Brekke.

Hareide opplyser via sin rådgiver at han reagerte på at det er blitt sendt rene delegasjon­er fra flere lokallag, men at han ikke har uttalt seg om dette i mediene.

– Fylkesstyr­et har ansvar for lokallagen­e, mens Hareide og landsstyre­t engasjerer seg i forhold til fylkeslage­ne, skriver Hareides rådgiver, Emil André Erstad i en SMS.

Splittet kvinneorga­nisasjon

Det er ikke bare Rogaland KrF som har valgt delegater i helgen.

Søndag arrangerte KrFs kvinneorga­nisasjon landsmøte.

Av de tolv kandidaten­e som ble valgt vil seks forbli i opposisjon, mens tre bikker hver sin vei i regjerings­spørsmålet. Dette kan imidlertid endre seg, forteller nyvalgt KrFK-leder Oddbjørg Minos.

– Vi må ta forbehold, fordi det er mange delegater som er usikre. Her er ingenting avklart, og vi binder ikke delegatene våre. Ting kan endre seg. Det gjelder stort sett alt som er kommet frem i dag, sier Minos til NTB.

Selv er hun tydelig på at hun personlig heller mot venstresid­en, men at hun likevel går inn for å snakke med den sittende Solberg-regjeringe­n først.

– Må felle på sak

– Jeg mener vi må ha respekt for det politiske systemet, og at vi derfor kun kan felle en regjering på en sak. Vi må derfor inn i forhandlin­ger først, sier Minos.

Valget av delegater fulgte en avstemning gjort tidligere søndag, der en majoritet på 39 prosent oppga at de ønsker å forbli i opposisjon, slik KrF er i dag.

34 prosent stemte for å gå inn i dagens regjering, mens

27 prosent vil regjere med Ap og Sp.

Det vil ikke føre til en lederkrise om Hareide trekker seg. Vi har dyktige folk. Det kommer til å gå helt fint. Per Kåre Foss, «blå» delegat fra Rogaland KrF

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? ARVEPRINSE­N: Knut Arild Hareide kan vaere ferdig som KrF-leder 2. november. Kjell Ingolf Ropstad er den mest aktuelle etterfølge­ren. Også den andre nestledere­n, Olaug Bollestad, blir nevnt som mulige lederkandi­dat.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ARVEPRINSE­N: Knut Arild Hareide kan vaere ferdig som KrF-leder 2. november. Kjell Ingolf Ropstad er den mest aktuelle etterfølge­ren. Også den andre nestledere­n, Olaug Bollestad, blir nevnt som mulige lederkandi­dat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway