Bergens Tidende

– Han var en av de store heltene

-

Krigsveter­anen Joachim Holmboe Rønneberg døde natt til søndag, melder NRK. Han ble 99 år gammel.

Rønneberg var motstandsm­ann, og fra 1941 til 1945 var han medlem av Kompani Linge.

Han er mest kjent for å ha ledet den berømte tungtvanns­aksjonen på Vemork i februar 1943.

– Folk hadde krav på svar

Aksjonen trekkes frem som en av de viktigste som ble utført under andre verdenskri­g, og hadde som mål å hindre tyskerne i å bruke tungtvanne­t som ble produsert på Hydros fabrikkanl­egg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

På grunn av tungtvanns­aksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk Rønneberg flere norske og utenlandsk­e utmerkelse­r, blant annet Krigskorse­t med sverd og St. Olavsmedal­jen med eikegrein.

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjons­sjef ved NRK Møre og Romsdal frem til 1987.

Rønneberg var lenge tilbakehol­den med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 70-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i fremtiden. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må vaere villige til å kjempe for frihet og fred, uttalte han til NRK.

Støre: Stort mot

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshisto­rie til forsvarspe­rsonell og Norges befolkning.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok til Twitter søndag for å vise respekt for krigsveter­anen.

«Lyser fred over Joachim Rønnebergs minne. Ledet tungtvanns­aksjonen i Vemork i 1943. Stort mot. Formidlet erfaringer og verdier til nye generasjon­er», skriver han.

– En av de store heltene

Statsminis­ter Erna Solberg (H) sier vi skal minnes Joachim Rønneberg som en av de store heltene i norsk krigshisto­rie.

– Rønneberg er kanskje den siste av de virkelig store motstandsf­olkene som nå er gått bort. Han er et fantastisk symbol på det arbeidet som ble gjort, og han bidro også på et tidspunkt til å forhindre at tyskerne fikk muligheten til å utvikle en atombombe, sier Solberg til NTB.

Hun sier det er trist at Rønneberg er død, men legger til at han har levd et langt og rikt liv.

– Etter krigen har Rønneberg også bidratt med mye kunnskap om krigen. Hans fortelling­er i ettertid står det også stor respekt av. Han er en av de store heltene, sier statsminis­teren.

Dersom familien ønsker det, vil Rønneberg få en begravelse på statens bekostning, opplyser hun. NTB

 ?? ARKIVFOTO: MARTE CHRISTENSE­N, NTB SCANPIX ?? FORMIDLET KRIGSHISTO­RIE: Joachim Rønneberg var lenge tilbakehol­den med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 70-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.
ARKIVFOTO: MARTE CHRISTENSE­N, NTB SCANPIX FORMIDLET KRIGSHISTO­RIE: Joachim Rønneberg var lenge tilbakehol­den med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 70-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway