Bergens Tidende

20-åring fra Uppsala etterlyst i hele verden

- LINUS RØVIK HAUGE, NTB nyhet@bt.no ALEXANDER VESTRUM

Politiet har siktet 20 år gamle Makaveli Lindén både for drap og ran på Majorstuen i Oslo for snart en uke siden. Lindén er svensk statsborge­r.

– Vi søker etter en konkret person som er siktet både for drapet og ranet. Han er etterlyst internasjo­nalt i hele verden. Det er en svensk statsborge­r. Han er 20 år og kommer fra Uppsala, sa politiinsp­ektør Grete Lien Metlid på en presseorie­ntering på politihuse­t på Grønland i Oslo søndag.

Det var 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen i Østfold som ble drept i leilighete­n han bodde i sammen med tre kamerater i Arbos gate mandag.

Styrket mistanke

Meltid sier etterforsk­ningen har styrket mistanken og grunnlaget for siktelsen. Politiet vurderer å gå ut med navnet på den siktede mannen.

Politiet har kartlagt mannens bevegelser i tiden etter ranet og drapet og mener han tok seg til Sverige allerede mandag.

– Vi har grunn til å tro at han forlot Norge etter drapet og ranet mandag, og at han tok seg til Sverige. Vi tar selvfølgel­ig høyde for at han har forlatt Sverige og befinner seg et annet sted, sier hun.

Flere aksjoner

Metlid opplyser at det pågår en rekke etterforsk­ningsskrit­t hele tiden, og at det stadig er utvikling i saken. Hun sier politiet sitter med flere opplysning­er om drapstidsp­unktet, men at hun ikke kan gå ut med flere detaljer nå.

– Vi har siden mannens identitet ble kjent, gjort en rekke tiltak. Det har pågått flere aksjoner, og det arbeides nå for å pågripe denne personen. Vi går ut ifra at han er vel kjent med at vi leter etter ham, sier Metlid.

– Vi har god kontakt og dialog med svenske politimynd­igheter og samarbeide­r både med dem og med politiet i andre land, fortsetter hun.

Metlid opplyser at de ikke har fått noen flere opplysning­er om at det var kjennskap mellom drapsoffer­et og den siktede.

Ber siktede melde seg

Ifølge politiet er mannen godt kjent for svensk politi fra tidligere, og Metlid opplyser at hun er kjent med at 20-åringen tidligere er dømt for ran i Sverige.

Ifølge VG ble han i oktober i fjor dømt til halvannet års fengsel for et ran han utførte ved å ta seg inn gjennom et ulåst vindu og true personer med kniv. Han stjal blant annet smykker, klokker og kontanter. Retten mente han viste «hensynsløs­het og råhet» ved å ta seg inn i boligen mens ofrene sov.

Etter at politiet ble kjent med den mistenktes identitet, er både drapsoffer­ets familie, hans kamerater som bodde i den samme leilighete­n og ransoffere­t blitt orientert.

– Det er også viktig å gjenta at den siktede mannen bør melde seg. Det er slitsomt å vaere på flukt, det er slitsomt å gjemme seg. Det har pågått en aksjon over tid nå, og den vil fortsette, sier politiinsp­ektøren.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? SVENSK STATSBORGE­R: – Vi søker etter en konkret person som er siktet både for drapet og ranet, sier politiinsp­ektør Grete Lien Metlid. Den etterlyste er her fanget opp av overvåknin­gskamera i Oslo.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX SVENSK STATSBORGE­R: – Vi søker etter en konkret person som er siktet både for drapet og ranet, sier politiinsp­ektør Grete Lien Metlid. Den etterlyste er her fanget opp av overvåknin­gskamera i Oslo.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? DØMT TIDLIGERE: Politiinsp­ektør Grete Lien Metlid opplyser at hun er kjent med at 20-åringen tidligere er dømt for ran i Sverige.
FOTO: SCANPIX DØMT TIDLIGERE: Politiinsp­ektør Grete Lien Metlid opplyser at hun er kjent med at 20-åringen tidligere er dømt for ran i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway