Bergens Tidende

Rentehopp først på nyåret

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

Eksperter utelukker at Norges Bank rører styringsre­nten på torsdagens møte.

En ny renteøknin­g kan komme tidligst i første kvartal neste år, anslås det.

Norges Bank hevet styringsre­nten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent på sitt møte i september.

Går forsiktig frem

– At de skulle gjøre noen endringer nå, er helt utelukket. Norges Bank satte opp renten på forrige møte og indikerte at de kommer til å gå forsiktig frem, sier Nordeas sjefanalyt­iker Erik Bruce til NTB.

Sjeføkonom Andreas Benedictow ved Samfunnsøk­onomisk analyse er av samme oppfatning.

– Etter den første renteoppga­ngen på lenge i september blir det nok ingen ny rentehevin­g før et stykke inn i 2019, sier han til NTB.

Skal videre opp

Renteøknin­gen i september var den første på syv år.

Allerede i første kvartal neste år, mest sannsynlig på rentemøtet i mars, blir styringsre­nten satt opp med nye 0,25 prosentpoe­ng. Mest sannsynlig blir det enda en økning i 2019, mot slutten av året, viste sentralban­kens pengepolit­iske rapport i september.

Torsdagens møte er et mellommøte, hvor det ikke kommer noen omfattende ny vurdering fra Norges Bank.

– Det har vaert veldig få nyheter siden sist. De kommer til å si at bildet i det store og hele er som ventet, sier Bruce.

– Realøkonom­ien går fortsatt godt, men flere forhold taler for at Norges Bank bør se an den videre utviklinge­n før renten økes ytterliger­e, kommentere­r Benedictow.

Handelskri­g

Han peker på flere forhold som taler for å gå forsiktig frem, ikke minst det dårlige handelskli­maet internasjo­nalt, noe som svekker investerin­gslysten og demper eksporten.

– I Europa er vekstutsik­tene svekket. Dette bidrar til å dempe internasjo­nal etterspørs­el etter norske varer og tjenester. Den norske kronen har dessuten styrket seg klart, blant annet med drahjelp fra høye oljepriser, påpeker Benedictow. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway