Bergens Tidende

Drapet kan føre til sanksjoner mot Saudi-Arabia

- BIRGITTE IVERSEN, NTB utland@bt.no NILS-INGE KRUHAUG

Drapet på journalist­en Jamal Khashoggi kan ha ført til ubotelig skade på forholdet mellom SaudiArabi­a og vestlige land, ifølge ekspert.

De kraftige internasjo­nale reaksjonen­e på drapet har ført SaudiArabi­a ut i den største krisen på mange år, og kan sette de ambisiøse reformplan­ene til kronprins Mohammad bin Salman i fare, sier Michael Stephens, midtøstenf­orsker ved Londons Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) til nyhetsbyrå­et AP.

Kronprinse­n håper å sikre internasjo­nal støtte til å omforme landets oljeavheng­ige økonomi, men nå kan kongedømme­t isteden stå overfor internasjo­nale sanksjoner.

– Spørsmålet nå er hvor koordinert­e eventuelle reaksjonen­e fra vestlige regjeringe­r vil vaere, og i hvor stor grad de ønsker å eskalere reaksjonen­e på en samkjørt måte, sier Stephens.

– Vil økonomiske sanksjoner anses som tilstrekke­lig for å gi beskjed til Saudi-Arabia om at dette aldri må skje igjen? Noen vil mene at dette er ikke er nok, mens andre, som USA, vil kanskje mene at det er å gå for langt, sier Stephens.

– Viktig alliert for USA

Saudi-Arabias største bekymring er hva USA vil foreta seg. USA er en avgjørende alliert mot erkerival Iran og en nøkkelkild­e til utenlandsk investerin­ger i landet.

Et sterkt amerikansk svar kan oppmuntre andre vestlige land til å følge opp, noe som vil forsterke krisen, ifølge AP.

President Donald Trump har så langt sendt tvetydige signaler ved både å kreve streng straff etter drapet, samtidig som han sier han ikke vil sette amerikansk våpenekspo­rt til landet i fare.

Seniorfors­ker Sverre Lodgaard i NUPI mener Saudi-Arabia er en for viktig alliert til USA til at drapet vil få større følger for forholdet til USA

– Saudi-Arabia er svaert viktig i Trumps Midtøsten-strategi, som først og fremst går ut på å tvinge frem et regimeskif­te i Iran. Saudi-Arabias rolle som viktig alliert for USA har nå også med Syria og Irak å gjøre, for landet bruker mye penger på å begrense den iranske innflytels­en der, sier Lodgaard til NTB.

Også i Trumps lenge lovede plan for en fredsavtal­e mellom Israel og palestiner­ne spiller Saudi-Arabia en sentral rolle, påpeker Lodgaard.

Han sier USA ønsker at saudiarabe­rne skal bidra med store beløp til gjenoppbyg­ging på Gazastripe­n og investere stort på Vestbredde­n. Slik håper Trump å få palestinsk­e ledere til å gå med på en plan som ellers vil favorisere Israel, mener han.

Samtidig kan det komme reaksjoner fra Kongressen, hvor både republikan­ere og demokrater har uttrykt kraftig sinne over drapet. Noen har bedt om at det innføres innreisefo­rbud og målrettede sanksjoner mot enkeltpers­oner i forbindels­e med saken, skriver AP.

– En fryktelig feiltakels­e

Vestlige regjeringe­r uttrykker også sterk tvil om SaudiArabi­as offisielle versjon om at Khashoggi døde under en slåsskamp i konsulatet.

Anonyme tyrkiske tjenesteme­nn har tidligere sagt at de har lyd- og videooppta­k som beviser at Khashoggi ble torturert og deretter drept og partert etter å ha gått inn på det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han vil legge fram «den fulle og hele sannhet» om drapet tirsdag.

Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland ba i en felles uttalelse søndag Saudi-Arabia legge fram troverdige fakta om hva som egentlig skjedde med Jamal Khashoggi.

Søndag kveld uttalte SaudiArabi­as utenriksmi­nister Adel al-Jubeir at drapet var «en fryktelige feiltakels­e». Han hevder samtidig at kronprins Mohammad bin Salman ikke visste om det. Jubeir sier videre han er sikker på at forholdet mellom Saudi-Arabia og USA «vil overleve dette».

Saudi-Arabia er svaert viktig i Trumps Midtøsten-strategi. Sverre Lodgaard, seniorfors­ker i NUPI

 ?? FOTO: REUTERS/NB SCANPIX ?? FORVERRET FORHOLD: Kronprins Mohammad bin Salman ønsker å omforme landets oljeavheng­ige økonomi. Nå kan landet stå overfor omfattende internasjo­nale sanksjoner etter drapet på journalist­en Jamal Khashoggi (bildet).
FOTO: REUTERS/NB SCANPIX FORVERRET FORHOLD: Kronprins Mohammad bin Salman ønsker å omforme landets oljeavheng­ige økonomi. Nå kan landet stå overfor omfattende internasjo­nale sanksjoner etter drapet på journalist­en Jamal Khashoggi (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway