Bergens Tidende

Spiller for Laksevåg, men de bor i Sverige

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Svenskene Simon Berglund og Hampus Söderlund lever som proffer, og spiller bordtennis for Laksevåg.

Smash!

Ja!

Korte utbrudd og ball som treffer bord er lyden som tar imot deg i det du går inn døren til Olsvikhall­en.

Ellers er det stille. Konsentras­jonen er høy.

«Ingen åpen hall 21. oktober» står det på en lapp på døren inn til hallen.

Denne helgen har hallen nemlig vaert forbeholdt noen av de beste bordtennis­lagene i Norge. Og mens mange fremdeles nyter søndagsfro­kosten denne morgenen, har utøverne vaert i hallen i flere timer.

Går for gull

I den øverste bordtennis­ligaen i Norge kjemper åtte av landets beste lag. Et av dem er Laksevåg bordtennis­klubb. Ambisjonen­e er store, men realistisk­e, skal vi tro klubben selv.

Etter sesongen vil de stå som både ligavinner og vinner av sluttspill­et som spilles mellom de fire beste lagene når samtlige 14 kamper er spilt. Klarer de det, har de vunnet tre år på rad.

– Vi har vunnet de siste årene ganske lett, og vi har absolutt det beste laget i ligaen, mener Laksevåg-spiller Fredrik Meringdal. Taktikken er den samme som i andre idretter, man vil vaere best. Og for å ha det beste laget, må man hente spillere fra andre byer, til og med andre land.

Forskjelle­n fra mange andre idretter er imidlertid at disse spillerne ikke bor i Bergen. De trener ikke med Laksevåg. Men de spiller for klubben.

– Det er mye billigere å leie inn spillere enn å ha de boende her, forklarer leder i klubben Otto Hatlebakk.

To av hans beste spillere er Simon Berglund og Hampus Söderlund fra Sverige.

Söderlund regnes som en av Sveriges beste bordtennis­spillere, og er inne i sin femte sesong for Laksevåg.

– Det er en human og hyggelig klubb, og man føler seg alltid veldig velkommen når man kommer hit. Så er det også alltid gøy når jeg er her, så det er også en grunn til at jeg har blitt vaerende i Laksevåg, sier Söderlund.

Söderlund er proffspill­er, og mener det er positivt for karrieren hans å kombinere spill i Sverige og Norge.

– Man kan kombinere ulike ligaer, og den svenske ligaen spiller i hverdagene, så da får jeg mer kamptrenin­g når jeg reiser hit og spiller i helgene. Det er bra for ligaspille­t mitt i Sverige også, sier Söderlund.

– Mange nyttige kamper

Berglund er også proffspill­er og spiller sin andre sesong for Laksevåg.

– Det er en fin klubb og det er gøy å spille utenlands, sier Berglund om grunnen til at han spiller for Laksevåg.

Ettersom serien i Norge spilles med flere kamper på totalt fire helger, reiser Berglund og Söderlund til Bergen rundt seks ganger i året for å spille for klubben. Dette inkluderer eventuell semifinale og finalespil­l.

Begge satser alt på å fortsette proffkarri­eren med bordtennis.

– Det er litt svakere ligamessig her enn i Sverige, men det er likevel mange gode spillere. Så jeg får mange nyttige kamper når jeg er her, forteller Berglund.

Selv om hovedgrunn­en til Bergens-besøkene er idretten, har Berglund fått tid til litt andre ting også.

– Jeg har reist inn til byen på eget initiativ og tatt Bybanen for å se litt av sentrum. Så jeg har fått oppleve litt av Bergen det siste året, sier han.

For Meringdal er ikke reisen like lang som for sine svenske lagkamerat­er. Men spilleren fra Østlandet har valgt å spille for Laksevåg, selv om han ikke lever en profftilva­erelse.

Ingen profftilva­erelse i Norge

– Man tjener litt penger, men man må ha jobb ved siden av. Man kan ikke spille heltidsbor­dtennis i Norge, man må til utlandet, sier Meringdal.

19-åringen gikk nylig ut av videregåen­de og har tatt fatt på arbeidsliv­et. Treningsme­ngden har dermed gått litt ned, men Meringdal bruker likevel mye tid på bordtennis.

– Det blir rundt ti timer i uken med bare bordtennis, i tillegg til fysisk trening og kamper i helgene. Så det blir fortsatt en del, forklarer Meringdal.

Etter å ha spilt bordtennis i Volda byttet han klubb til Laksevåg, hvor han nå har vaert i to sesonger.

– Jeg ønsker å spille for et lag som kjemper om gull, og slik er det her, sier Meringdal.

– For dere sikter høyt?

– Vi sikter høyt ja, svarer Meringdal og smiler før han legger til:

– Vi har to svenske spillere som er rett under det svenske landslaget som har et veldig høyt nivå internasjo­nalt. De (Berglund og Söderlund) vinner omtrent alt. De baerer laget veldig.

Laksevåg vant alle sine fem kamper denne helgen og topper tabellen 10 poeng.

 ??  ?? PROFFSPILL­ERE: Simon Berglund (til v.) og Hampus Söderlund fra Sverige lever av bordtennis. De er mye av grunnen til at Laksevåg kan vinne serien i 2018.
PROFFSPILL­ERE: Simon Berglund (til v.) og Hampus Söderlund fra Sverige lever av bordtennis. De er mye av grunnen til at Laksevåg kan vinne serien i 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway