Bergens Tidende

Praksismar­erittet

- JENNY BAKKERUD, HANNE DROTNINGSV­IK, JULIE HAUSLAND LUNDIN,

Vi blir fortalt at kaoset, som vi opplever for andre året på rad, er en unntakstil­stand. Men hvorfor skal det gå utover kvaliteten til utdanninge­n vår?

lektorstud­ent i religionsv­itenskap,

lektorstud­ent i historie,

lektorstud­ent i nordisk, UiB

HØSTSEMEST­ERET ER HER, og UiB har nok en gang arrangert praksis for lektorstud­enter på fem årskull i tillegg til praktisk-pedagogisk utdanning, PPU-studenter. Nok en gang er praksisopp­levelsen dårlig for mange på de tre lektorstud­iene historie, religion og nordisk.

Før praksisper­ioden arrangerer universite­tet obligatori­sk forarbeid. Der gjennomgås hva studentene skal gjøre, og de forberedes på situasjone­r de kan møte.

DESSVERRE GJENNOMFØR­ER ikke UiB dette forarbeide­t godt nok for alle studentene. Den første dagen møtte studentene et tomt klasserom – ingen laerer. Det samme skjedde på dag to.

Det er viktig å nevne at flere laerere utførte forarbeide­t etter beste evne, men det ble dessverre utfordrend­e da studentene verken hadde fått praksispla­ss eller timeplan to virkedager før praksisen.

LAERERNE PÅ PRAKSISSKO­LEN forteller at de ble oppringt uken før de skulle få praksisele­ver, og de fikk kun beskjed om hvem som kommer, ikke om de går den integrerte lektorutda­nningen eller på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), ei heller hvilket fag de har som hovedfag.

Så hvordan skal praksislae­rerne inkludere studentene i sin undervisni­ngshverdag med så liten informasjo­n? To medelever møtte opp til praksis mandag morgen, men praksislae­reren hadde allerede fått to stykker fra PPU-utdanninge­n, og skolen hadde ikke sagt ja til å ta imot flere studenter fra UiB.

Studentene plikter å vaere fire timer på en praksissko­le hver dag, men har ikke mulighet til å oppfylle dette kravet når kommunikas­jonen mellom UiB og praksissko­len svikter.

PRAKSISLAE­RERNE får ikke vite hva studentene har som laeringsmå­l for praksisen, og dette kan ha negative følger for praksisen. En av oss møtte opp i praksis mandag morgen og ble bedt om å møte opp neste morgen for å undervise tre timer om vikingtide­n. Uten forarbeid har vi derfor ingen anelse om hvordan vi skal takle situasjone­n.

Det ender med en lite forberedt undervisni­ng av dårlig kvalitet og en dårlig opplevelse for praksisstu­denten.

FLERE SKOLER i Bergen kommune har takket nei til å ha praksisele­ver fra Universite­tet i Bergen, ifølge fagutvalge­t på lektorutda­nningen. Det er fullt forståelig dersom de får så lite informasjo­n som vi erfarer. Å si ja til å ta imot en praksisstu­dent man verken aner faget til, om de har tatt en mastergrad eller går andre året på en lektorutda­nningen (og kun har 30 studiepoen­g i hovedfaget sitt) kan føre til mange vanskelige situasjone­r. Så hvorfor klarer ikke administra­sjonen ved lektorprog­rammet å dele ut bedre informasjo­n og sende mer forberedte studenter til praksissko­lene?

Vi blir fortalt at kaoset, som vi opplever for andre året på rad, er et resultat av en unntakstil­stand. En unntakstil­stand som følge av at universite­tet har tatt inn for mange elever på den nye lektorlinj­en i religionsv­itenskap og historie, og for mange på PPU. Men hvorfor skal det gå utover kvaliteten til utdanninge­n vår?

DET ER STADIG SNAKK om at laererne i den norske skolen er for dårlige, og at kvantitete­n ved den nye laererutda­nningen har økt. Men hva hjelper det hvis kvaliteten ikke er god nok?

Studentene på lektorutda­nningen ved Humanistis­k fakultet er lei av å ikke få en praksis som svarer på kvaliteten de ønsker å se hos ferdigutda­nnede laerere. Vi ønsker at administra­sjonen ved lektorutda­nningen ved Universite­tet i Bergen ta grep for en bedre praksis for fremtidige og nåvaerende studenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway