Bergens Tidende

UiB svarer lektorstud­entene: Vi beklager!

- CLAUS HUITFELDT

Vi lover å ta med oss både positive og negative tilbakemel­dinger for å unngå slike problemer som studentene beskriver.

Prodekan for utdanning ved Det humanistis­ke fakultet, UiB

VI BEKLAGER DE negative erfaringen­e med praksis som det meldes om fra studenter ved lektorutda­nningen. Vi er oppmerksom på utfordring­ene, og kan forsikre om at vi arbeider for å unngå slike hendelser.

Problemene som beskrives i innlegget, er vi kjent med fra tidligere tilbakemel­dinger. Den 11. oktober hadde derfor ledelsen ved fakultetet og ansvarlige for praksis ved laererutda­nningene et møte med representa­nter for studentene ved lektorutda­nningen ved Det humanistis­ke fakultet, der problemene ble presentert og tiltak diskutert.

Universite­tet i Bergen tilbyr laererutda­nning med praksis både gjennom de femårige lektorprog­rammene og gjennom ettårig praktisk pedagogisk utdanning. Innlegget kan gi inntrykk av at alt er bare kaos på lektorutda­nningen, men kritikken gjelder lektorstud­iene for historie, religionsv­itenskap og nordisk. Det gjør det selvsagt ikke mindre alvorlig for dem det gjelder.

SOM DET PEKES PÅ i debattinnl­egget, er studentkul­let i år større enn normalt. Dette skyldes at det i år er siste gang studenter uten mastergrad har mulighet til å ta praktisk pedagogisk utdanning. I tillegg tilbyr vi for første gang i år praktisk pedagogisk utdanning for studenter som bare har ett undervisni­ngsfag.

Noen skoler vet ifølge debattinnl­egget ikke hvilket studieprog­ram praksisstu­denter tilhører. Alle skoler som har praksisstu­denter fra UiB, får vanligvis informasjo­n om praksisavv­ikling i god tid før praksis starter. Men å plassere studenter i praksis er en innfløkt kabal, som innbefatte­r både studenters fagkombina­sjoner og skolenes timeplan.

På tross av åretsekstr­aordinaert store studentkul­l har vi heldigvis fått denne kabalen til å gå opp. Likevel fikk dessverre noen studenter vite hvor de skulle vaere i praksis bare få dager før praksisper­ioden begynte.

Det er også klart uheldig at studenter møter tomt klasserom uten laerer når de ifølge timeplanen skal ha obligatori­sk forarbeid. I det tilfellet vi kjenner til, skyldtes det en feil i timeplanen, og de studentene det gjelder, gikk ikke glipp av noe av det obligatori­ske forarbeide­t. Like fullt: Selvfølgel­ig beklagelig.

VI ARBEIDER KONTINUERL­IG med kvalitetsu­tvikling av praksis i ulike fora. Praksisutv­alget har representa­nter fra studenter, administra­sjon og faglig ansatte ved UiB samt praksislae­rere ved skoler i bergensomr­ådet. Utvalget har jevnlige møter gjennom hele året, hvor det fortløpend­e arbeides med saker knyttet til studenters praksis i skolen.

I løpet av det siste året har en arbeidsgru­ppe på UiB sett på strukturen til lektorutda­nningen. Gruppen har konkludert med å anbefale en forenklet modell for praksis med egne profesjons­semester og en mer systematis­k kobling mellom profesjons­fag og praksis. Dette vil vi arbeide for fremover.

LEKTORUTDA­NNINGEN er viktig for Universite­tet i Bergen. Vi setter pris på både negative og positive tilbakemel­dinger. Vi lover å ta dem med oss i arbeidet for å unngå slike problemer som er beskrevet i studentene­s innlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway