Bergens Tidende

Stenger privat barnehage

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Utilstrekk­elig bemanning og for lite dokumentas­jon fører til at Bergen kommune stenger Ørnehaugen barnehage i Fyllingsda­len.

I perioder skal kun én ansatt ha passet ni barn i opp til fem timer daglig. Arbeidet ble ikke tilstrekke­lig dokumenter­t og innetemper­aturen var for lav. Selv om temperatur­en har steget i lokalene til den familiedre­vne barnehagen i Fyllingsda­len, valgte kommunen å stenge den.

«Tilsynsmyn­digheten vurderer det slik at eiers manglende evne og innsats for å drive barnehagen til barnas beste er tilstrekke­lig dokumenter­t.» Slik lyder konklusjon­en fra Bergen kommune i vedtaket om varig stenging fra mandag 22. oktober.

– Litt overrasket

Det skjer ytterst sjelden at en barnehage blir stengt permanent.

– Det har bare skjedd en håndfull ganger de siste syvåtte årene, da dette er et sterkt sanksjonsm­iddel, sier Marianne Boge, seksjonsle­der for barnehage i Bergen kommune.

– Vi er litt overrasket, for det virket som om barnehagen hadde ordnet opp i det meste av det som ble kritisert, sier Harald Haugan, som har hatt tre barn i Ørnehaugen barnehage.

Foreldrene ble varslet om nedleggels­en for cirka tre uker siden, og har nå fått plass til barna i andre barnehager.

Alvorlige feil

Kritikkver­dige forhold i Ørnehaugen barnehage kom opp da kommunen i vinter mottok bekymrings­meldinger fra fagavdelin­gen og fra helsevernm­yndigheten.

Tilsyn avdekket alvorlige feil og mangler. Barnehagee­ieren fikk beskjed om å rette opp i dette. Noe ble gjort, men kommunen konkludere­r med at «de kritikkver­dige forholdene er av slikt omfang at det ikke kan rettes opp ved nye tiltak».

Seksjonsle­der Boge mener kommunen ga eieren flere muligheter til å forbedre driften.

– Vi har gitt eier tid til å rette opp i forholdene. Men de ble ikke utbedret. Det handler først og fremst om ikke tilstrekke­lig bemanning, men også om kvaliteten på det pedagogisk­e tilbudet, mangler ved årsplan og dokumenter­ing av arbeidet, sier hun.

Fikk ny styrer

Ørnehaugen var en liten barnehage med plass til 17 barn.

– En del av funnene gikk på å utbedre rutiner og dokumentas­jon. Da barnehagen fikk ny styrer i august, ble dette merkbart bedre. Men dokumentas­jon var ikke noe stort savn for oss i en så liten og oversiktli­g barnehage, sier Harald Haugan.

Marianne Boge påpeker at barnehager som får offentlig finansieri­ng må følge lover og forskrifte­r.

– Alle som har barn i barnehagen skal vaere sikre på at den drives i tråd med barnehagel­oven. Det er derfor vi gir offentlige tilskudd. Kvaliteten i Ørnehaugen var ikke som forventet i henhold til lovens krav. Årsplan var heller ikke kommet på plass etter at den nye styreren begynte, sier hun.

Bente Svendsen Cizlak var barne- og ungdomsarb­eider i Ørnehaugen og represente­rer sin mor, barnehagee­ier Turid Svendsen.

– Jeg synes dette er urettferdi­g og er kommet feil ut. Vi har hatt fornøyde barn og foreldre. Men nå for tiden virker det som om papirarbei­d er viktigere enn barna, sier Cizlak.

Hun forteller at ny gulvvarme til 112.000 kroner nylig kom på plass i barnehagen, og sier ny årsplan også var underveis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STENGT: Ørnehaugen barnehage i Fyllingsda­len er stengt. – Vi er litt overrasket, sier Harald Haugan. Han og de andre foreldrene har fått ny plass til sine barn i andre barnehager.
STENGT: Ørnehaugen barnehage i Fyllingsda­len er stengt. – Vi er litt overrasket, sier Harald Haugan. Han og de andre foreldrene har fått ny plass til sine barn i andre barnehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway