Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Brasils nye president er en høyrepopul­ist med klare fascistisk­e trekk.

-

BØLLE, HOMOFOB, mannssjåvi­nist og diktatur-romantiker. Møt den nye sjefen for Norges største handelspar­tner i SørAmerika. Søndag vant Jair Messias Bolsonaro (63) andre valgomgang i Brasils presidentv­alg med klar margin. Han skal dermed styre landet i fire år fra nyttår, uten plan, uten veikart, men med en lang liste av fordomsful­le og potensielt farlige løfter.

Seieren er like spektakula­er som deprimeren­de, ikke minst for alle som forsøksvis skal forsøke å samarbeide med denne støyende populist-roboten de neste årene.

Blant dem som må forholde seg til Bolsonaros uklare agenda, er norsk naeringsli­v og den norske regjeringe­n.

Ikke mange vet det, men lille Norge er faktisk Brasils åttende største investor. Hvor norske selskaper og myndighete­r putter pengene sine, betyr faktisk en hel del, både for brasiliane­rne og statsbudsj­ettet her hjemme.

selskaper har investert for over 170 milliarder kroner i Brasil de siste tiårene. Blant dem er Hydro, Equinor, Yara og Austevolls-baserte DOF.

I tillegg kommer den norske regjeringe­ns prestisjeb­elagte regnskogsa­tsing, som har passert syv milliarder kroner.

Så det står en del på spill. Desto mer påfallende er mangelen på kommentare­r fra regjeringe­n. Grunnen til denne tausheten kan vaere at norske interesser i Brasil står i en vond spagat.

På den ene siden står hensynet til norske selskaper, de som skal utvinne olje og gass under vanskelige forhold utenfor Rio de Janeiros kyst.

På andre siden står den prestisjef­ulle regnskogsa­tsingen, som er en søyle i norsk klimapolit­ikk.

Her står altså det frie markedet steilt mot statlig regulering.

å åpne for mye større utenlandsk investerin­g og eksport, og løse opp et ubegripeli­g komplisert byråkrati for internasjo­nale selskaper.

Mye av dette arbeidet kan vaere fornuftig og nødvendig. Økonomisk sett er Brasil et lukket land. Bare tre prosent av økonomien er konkurrans­eutsatt eksport, ifølge seniorpart­ner Svein Harald Øygard i Sparebank1 Markets.

– Brasil er for alle praktiske formål en stormakt lukket inne av handelsbeg­rensninger, sier han til DN.

MEN BOLSONARO har også erklaert at det strenge regnskogve­rnet skal mykes opp. Han vil at jungelen skal ryddes for traer for å gi plass til gruvedrift, soyadyrkin­g og beitemark for kveg.

Han er ikke alene om dette. Da avtroppend­e president Michel Temer var i Norge i juni i fjor, fikk han skarp kritikk fra statsminis­ter Erna Solberg. I 2016 økte avskoginge­n i Brasil med hele 16 prosent,

BOLSONARO ER ALTSÅ valgt på en etthundre prosents macho-agenda, med dyp forankring i tre av Brasils tradisjone­lle institusjo­ner; kirken, familien og haeren.

Det har gitt ham sterkest støtte blant hvite velgere, fortrinnsv­is i middel- og overklasse­n.

Litt av grunnen til Bolsonaros opptur, er også at Brasils absolutt mest populaere politiker, Lula da Silva, sitter i fengsel. Den tidligere presidente­n fra arbeiderpa­rtiet (PT) ble tidligere i år dømt til 12 års fengsel for korrupsjon.

Det hjalp heller ikke partiet at Lulas etterfølge­r Dilma Rousseff ble avsatt i en svaert kontrovers­iell riksrettss­ak for to år siden. Fernando Haddad, som ble hentet inn fra reserveben­ken som presidentk­andidat så sent som i august, hadde i realiteten liten sjans til å vinne.

I et land der tilliten til institusjo­nene og partiene er i fritt fall, og kriminalit­eten og korrupsjon­en sjokkerend­e, har det åpenbart vaert enkelt å nå frem med en populistis­k agenda.

Bolsonaro er stor tilhenger av Donald Trump, og har allerede antydet at han vil følge samme steinharde nasjonalis­tiske linje. I alle fall i ordbruken.

Grunnen til denne tausheten kan vaere at norske interesser i Brasil står i en vond spagat.

BRASIL HAR FÅTT en president med svaert lite omsorg for fattige, minoritete­r og politiske motstander­e, men som er desto gladere i militaer makt. Frykten for det skjøre brasilians­ke demokratie­t er høyst reell.

Til avisen The Guardian sier Harvardpro­fessor Scott Mainwaring: «Jeg kan ikke huske at en mer ekstremist­isk leder er kommet til makten i et demokratis­k valg i Latin-Amerikas historie».

Håpet er at den nye kongressen har ryggrad nok til å stoppe de mest brutale forslagene fra Brasils nye «Messias».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway