Bergens Tidende

– Statsminis­ter, abortloven er ikke til salgs

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Mandag kveld møtte en stor folkemengd­e opp på Torgallmen­ningen for å demonstrer­e for abortloven.

– Abortloven er viktig. Nå som Erna har gått ut og sagt at hun er villig til å innskrenke den, er det blitt mye engasjemen­t på den andre siden. Det er nettopp derfor vi nå demonstrer­er. Dette er et opprop til Erna, sier Sunniva Andresdott­ir Vik fra Rød Ungdom, som tok initiativ til demonstras­jonen.

– Går ut over rettighete­r

Forrige uke sa Erna Solberg at hun åpner opp for forhandlin­ger om å endre abortloven for å få KrF med i regjering. Dette har skapt sterke reaksjoner.

Det er loven om å fjerne ett av fostrene ved tvillinggr­aviditet og abortloven­s paragraf 2C, også omtalt som «downs-paragrafen», Solberg nå vurderer å gjøre endringer ved. «Downs-paragrafen» åpner for at kvinner selv kan bestemme å fjerne fosteret etter at det har gått 12 uker, som er den normale grensen som settes for et slikt valg.

– Dette signaliser­er at Erna tør å trosse sine egne prinsipper for å beholde makten, hun gjør alt for å bli sittende i regjering. Dette går ut over kvinners rettighete­r, sier Vik.

– Skumle konsekvens­er

Det var mange som trosset kulden og møtte opp for å demonstrer­e for å beholde abortloven slik den er i dag. Blant dem var Emily Mclean, som appellerte for Kvinnefron­ten.

– Jeg synes det er trist at Solberg nå har gått ut og truet med å innskrenke abortloven som et politisk maktspill. Jeg tror dette kan få skumle konsekvens­er. Vi kan risikere å gå tilbake til en tid der kvinner ble nektet abort og måtte ty til andre midler, og det er ikke en tid vi vil tilbake igjen til.

Mclean er redd for at ballen kan begynne å rulle hvis abortloven ender med å bli endret.

– Dette kan føre til at man tillater andre endringer og at man plutselig ender opp med en lov som er mer restriktiv enn den vi har i dag. Det vil vaere veldig uheldig, sier Mclean.

– Kanskje har hun glemt

I sin appell stilte hun spørsmål om Erna Solberg har glemt hva abortloven har gjort for kvinners liv i Norge.

– At Erna Solberg nå er villig til å forhandle bort kvinners liv, helse og likestilli­ng for å beholde regjerings­makten, er usmakelig. Det kan vi ikke godta. Kanskje har hun glemt hvilke farlige metoder kvinner brukte for å få avsluttet sittt svangerska­p, sa hun i sin appell.

– Gir en stor trygghet

Ida Nagel Fredriksen og Suzanne B. Ribsskog var blant de fremmøtte på demonstras­jonen.

– Vi er her fordi vi synes dette er en viktig sak å demonstrer­e for. Vi er sterkt imot at Erna Solberg skal bruke kvinnekrop­pen i et politisk spill. Abortloven gir kvinner i Norge en stor trygghet og frihet. Å begynne å tulle med den kan få store konsekvens­er, sier Fredriksen.

Gerd Karin Fauske var også blant de oppmøtte.

– Jeg er her for døtrene mine. Jeg trodde denne saken var ferdig diskutert i 1978, da loven om selvbestem­t abort ble vedtatt. Men der tok jeg feil. Dette synes jeg er utrolig trist, sier hun.

At Erna Solberg nå er villig til å forhandle bort kvinners liv, helse og likestilli­ng for å beholde regjerings­makten, er usmakelig.

Emily Mclean

 ??  ??
 ??  ?? APPELLERTE: Flere appellerte for abortloven mandag kveld. Blant dem var Sunniva Andresdott­ir Vik (16) fra Rød Ungdom.
APPELLERTE: Flere appellerte for abortloven mandag kveld. Blant dem var Sunniva Andresdott­ir Vik (16) fra Rød Ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway