Bergens Tidende

Aktor: Ber om 13 års forvaring for overgrepst­iltalt lokalpolit­iker

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no illustrasj­on GUSTAV KVAAL

Aktor mener politikere­n fra Hordaland løy fra første stund, av frykt for at omfanget av overgrepss­aken skulle bli avdekket.

I rettssaken har den folkevalgt­e lokalpolit­ikeren i 40-årene fått høre hvordan han et hundretall ganger skal ha forgrepet seg mot mindreårig­e gutter.

Det yngste offeret skal ha vaert fem år og er fortsatt i barneskole­alder. Tiltalen gjelder misbruk av ham og to andre gutter i perioden 1997 til 2016.

– Puslespill

Mandag, på starten av rettssaken­s tredje uke, var det klart for prosedyrer. Statsadvok­at Rudolf Christoffe­rsen innledet med å si dette om bevisene:

– Ofte er det et puslespill, og man trenger ikke alle bitene for å se bildet.

Han poengterte at de tre fornaermed­e ikke kjenner hverandre, og at de forklarer seg om overgrep med «betydelig grad av likhetstre­kk».

– Det er ingen holdepunkt­er for at de skulle ha noe som helst motiv for å forklare seg usant, sa Christoffe­rsen.

Aktor ba dommerne også se hen til at tiltalte er tidligere domfelt for seksuelt misbruk av barn, en dom han fikk i 2002.

– Et av de mest skadede barn

Om gutten som fortsatt er i barneskole­alder, og som skal ha blitt utsatt for overgrep fra han var fire-fem år, viste Christoffe­rsen til en uttalelse fra en barne- og ungdomspsy­kiater.

– Hun sa at det var et av mest skadede barn hun noen gang har sett. Psykiatere­n fikk høre at gutten var «lettet over at rumpen hans ikke var ødelagt».

Aktor mener politikere­n har snakket usant helt siden pågripelse­n i fjor vår, da siktelsen gjaldt overgrep mot én gutt.

– Han sa han ikke hadde hatt besøk av andre. Etter vårt syn løy han for å unngå at politiet identifise­rte de barn han hadde hatt kontakt med opp gjennom årene. Hvilket motiv skulle han ha for å lyge, om han ikke hadde gjort noe straffbart med barna, spurte Christoffe­rsen, som gikk inn for domfellels­e for alt i tiltalen.

– Skader som kan vare livet ut

Aktor mener politikere­n med kynisme og likegyldig­het, og over lang tid, har begått godt planlagte overgrep. Han viste til lokking med dataspill, demonstras­jon av wrestlingt­riks og at han fikk sitte barnevakt.

– Han har grovt utnyttet tilliten fra de fornaermed­e og deres foreldre. Guttene har ikke hatt sjanse til å verne seg mot overgrepen­e, og de har neppe forstått hva de ble utsatt for.

Omfanget oppsummert­e Christoffe­rsen slik:

– Det dreier seg om minst 200 overgrep, et betydelig antall av dem da to av guttene var under ti år.

Aktor trakk inn at overgrep kan gi store og livsvarige psykiske skader. Han slo fast at «slike skader har manifester­t seg hos alle tre i denne saken».

– Skadene kommer ofte til uttrykk seint i livet. Det er ikke oppsiktsve­kkende at to av de fornaermed­e fortalte om overgrepen­e først lenge etterpå.

Påtalemakt­en mener vanlig fengsel ikke er godt nok for å verne samfunnet mot tiltalte. Christoffe­rsen krevde derfor forvaring, med en tidsramme på 13 år og en minstetid på ti år. Forvaring skal, enkelt sagt, brukes for de farligste lovbrytern­e hvis det er stor fare for gjentagels­e.

Forsvarsad­vokat Eirik Nåmdal kom i sin prosedyre inn på utfordring­er med forhold som skal ha skjedd for opptil 20 år siden.

– Troverdigh­et er en vanskelig øvelse, saerlig når folk skal huske langt tilbake i tid, sa Nåmdal.

Han krevde full frifinnels­e for overgrep, og argumenter­te tungt for at forvarings­dom ikke hører hjemme i denne saken. Aktors straffefor­slag kalte han en «ganske grundig» bom.

Overgrepsm­aterialet som politikere­n har erkjent, bilder og videoer, mener forsvarere­n kan straffes med rundt 60 dagers fengsel.

– Forventnin­g fra voksne?

Nåmdal stilte seg svaert tvilende til om eventuelle overgrep kan ha pågått i så stort omfang som det er snakk om, og om det overhodet skjedde slik misbruk som de fornaermed­e har beskrevet.

– Hvordan kan vår hukommelse jobbe med en ubehagelig opplevelse, slik at den blir verre eller mer omfattende enn den faktisk var? Spørsmålet gjelder spesielt når man kontaktes av politiet med en forventnin­g, etter mitt syn, om at man skal ha noe negativt å si.

Han poengterte videre at flere av de fornaermed­e har endret forklaring­er underveis. Spesielt tok han for seg den yngste av de fornaermed­e, som etter hvert fortalte om svaert grove overgrep.

– Kan vi se bort fra at han opplevde en forventnin­g fra voksne om at han skulle si noe stygt om tiltalte? Er det noe barn i den alderen laerer, så er det å gi voksne det svaret de helst vil ha, sa Nåmdal.

Spørsmålet om erstatning er skilt ut som en egen sak. Den kommer for retten i desember.

 ??  ?? TILTALT: Den folkevalgt­e hordalands­mannen i 40-årene har de siste ukene sittet i Bergen tingrett med en alvorlig tiltale mot seg. Han har nektet skyld for fysiske overgrep, men erkjenner å ha hatt videoer og bilder som seksualise­rer barn.
TILTALT: Den folkevalgt­e hordalands­mannen i 40-årene har de siste ukene sittet i Bergen tingrett med en alvorlig tiltale mot seg. Han har nektet skyld for fysiske overgrep, men erkjenner å ha hatt videoer og bilder som seksualise­rer barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway