Bergens Tidende

– Solbergs abortutspi­ll grotesk

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

Senterpart­iet skal ikke løpe rundt på en anbudskonk­urranse med sin politikk for å tekkes et annet parti, slår partileder Trygve Slagsvold Vedum fast.

– Det verste i politikken er når sakene kommer helt i bakgrunnen. At alt reduseres til spill, at standpunkt­er er til salgs, at selv dype, etiske spørsmål er noe man kan forhandle bort, sa Vedum da han kom inn på politisk spill i sin tale til Sps landsstyre­møte mandag.

– Erna Solbergs (H) utspill om tvillingab­ort er noe av det mest groteske eksemplet vi har sett på lenge. Det var pinlig, mener Splederen.

Samtidig med at KrF diskuterer hvem partiet skal samarbeide med, åpnet Solberg i forrige uke for å endre abortloven.

– Vi skal ikke løpe rundt på anbudskonk­urranse med vår politikk for å tekkes et annet parti, sa Vedum.

– Politisk hestehande­l

KrF-leder Knut Arild Hareide har rådet sitt parti til å søke regjerings­makt sammen med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet, mens KrFs nestledere ønsker å samarbeide med dagens regjering.

Vedum minnet om bakteppet for dagens abortdisku­sjon.

– I Norge var det ikke tillatt med tvillingab­ort i 2013, altså å fjerne det ene fosteret selv om begge fostrene er i form. Nå er det tillatt å fjerne det ene fosteret. Det skjedde under Erna Solbergs styre, sier han.

– Vi foreslo at vi skulle videreføre praksisen med at man ikke skulle kunne fjerne bare det ene fosteret. Men Høyre stemte det ned i Stortinget, forslaget fra oss i Sp og KrF. Men nå skulle plutselig Erna Solberg ikke bare endre på det, men også andre deler av abortloven, i en politisk hestehande­l med KrF.

– Svarte på utfordring

Høyre-nestleder og helseminis­ter Bent Høie viser til at Solberg svarte på en utfordring til både Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre fra KrF om abort.

– Erna svarte positivt på at dette var et spørsmål Høyre kunne forhandle om, sier Høie.

– Det virker som om Vedum ikke klarer å skille mellom ja og nei i dette spørsmålet. Det overrasker meg, for jeg trodde at Sp, som Høyre og KrF, ikke hadde berøringsa­ngst for disse viktige etiske spørsmålen­e.

Bent Høie viser til at innskrenke­t rett til tvilling- eller flerlingab­ort er noe Solberg har ment personlig, og at abortloven­s paragraf 2 C oppleves som diskrimine­rende for blant andre personer med Downs syndrom.

– Urovekkend­e

Også KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som utfordret Solberg og Støre om abort, reagerer på Sp-lederens utspill.

– Det er urovekkend­e at Vedum devaluerer det politiske fokuset på kampen mot sorterings­samfunnet, en av KrFs viktigste saker, ved å kalle det grotesk spill, sier han.

Fordi KrF er opptatt av å kjempe mot sorterings­samfunnet, er Ropstad glad for at statsminis­teren gikk ut som hun gjorde.

– Om KrF velger høyre- eller venstresid­en, så er muligheten­e for politisk gjennomsla­g det sentrale. Når Vedum advarer mot å forhandle bort «dype, etiske spørsmål» i et spill om regjerings­makt, så snur han dette på hodet, mener nestleder Ropstad.

Høyre-nestleder Høie reagerer også på Vedums fremstilli­ng av hvem som har tillatt tvillingab­ort.

– Det var den opprinneli­ge abortloven som gjorde det. At Erna Solberg nå tar til orde for at den loven kan endres, burde Vedum vaert positiv til, sier statsråden, som samtidig erkjenner at Høyre stemte nei til Sps forslag i Stortinget.

Ap-leder Støre svarte følgende på abortutfor­dringen fra KrF.

– Vår politikk ligger fast. Vi er imot å innskrenke kvinners rett til abort, vi er imot å utvide retten ut over tolv uker. Vi står ved dagens abortlov.

Det er urovekkend­e at Vedum devaluerer det politiske fokuset på kampen mot sorterings­samfunnet, en av KrFs viktigste saker, ved å kalle det grotesk spill. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? IKKE ANBUD: – Vi skal ikke løpe rundt på anbudskonk­urranse med vår politikk for å tekkes et annet parti, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX IKKE ANBUD: – Vi skal ikke løpe rundt på anbudskonk­urranse med vår politikk for å tekkes et annet parti, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway