Bergens Tidende

KrF-ere nekter å gi etter for presset

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Rogaland KrF nekter å gi etter for presset om å «ta en for laget» og la fire delegater stemme rødt.

– Et dårlig forslag og en utidig innblandin­g i en demokratis­k prosess, sier landsmøted­elegat Trond Arne Pedersen.

Rogalendin­genes beslutning om å gjøre nesten rent bord og sende kun én av 16 delegater som støtter Hareide har skapt opprør på partiets venstresid­e. Mandag skrev Stavanger Aftenblad om en henvendels­e som fylkeslede­ren i Hedmark, Oluf Maurud, har sendt til sin kollega i Rogaland. Her oppfordres det om å la inntil fire delegater «ta en for laget» og stemme rødt på det ekstraordi­naere landsmøtet førstkomme­nde fredag.

«Hei Oddny. Det er krevende dager for oss alle nå. (...) Er det aktuelt for dere å stemme i tråd med det som var avstemning­en på deres årsmøte slik at også mindretall­et blir bedre represente­rt?»

Slik innledet Maurud et brev han sendte til fylkeslede­r Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF rett før helgen.

– Presset er kjempestor­t. Og det er større mot noen enn andre. De går veldig hardt mot fylkeslede­ren, sier Per Kåre Foss, en av femten «blå» landsmøted­elegater fra Rogaland. Han har imidlertid ingen planer om å følge rådet.

– Jeg står på det jeg alltid har ment, og er valgt for å mene på landsmøtet, sier Foss.

På BTs delegatove­rsikt er akkurat stillingen nå 73–70 til Hareide. Det er imidlertid før de 19 delegatene som har stemt på fortsatt opposisjon – linjen til KrFs parlamenta­riske nestleder, Hans Fredrik Grøvan – er fordelt på de to sidene.

BTs kartleggin­g viser at 14 av disse har borgerlig side som sitt sekundaere valg, mens fem støtter Hareides sentrum-venstre-samarbeid. Det betyr at den borgerlige siden i realiteten leder 84–78.

Mye tyder dermed på at Hareides side må trylle frem flere «røde» mandater hvis de skal vinne førstkomme­nde fredag. Det er derfor knyttet stor spenning til om Akershus i kveld vil velge å «ta en Rogaland», det vil si «gjøre rent bord» og sende ni «røde» delegater til landsmøtet. Problemet med en slik strategi er imidlertid at det kan straffe seg når Østfold samles tirsdag.

KrF-kjennere BT har snakket, med regner Østfold, i motsetning til Akershus, for å vaere et blått fylke, mens det i Oslo og Vestfold trolig er jevnt mellom de to sidene.

Et annet moment som kan gi seier, er om Rogaland velger å la «inntil fire delegater stemme mot sin egen overbevisn­ing». Dette avvises imidlertid av de valgte delegatene fra Rogaland. BT har spurt samtlige 16 delegater om dette er en aktuell problemsti­lling for dem. Ni har svart. Samtlige av dem avviser henvendels­en fra fylkeslede­ren i Hedmark.

– Det er mye forlangt å forvente at en lovlig valgt delegat skal holde seg hjemme for å gi meningsmot­standere plassen sin, slik at det en er overbevist om kanskje ikke skal vinne frem, sier Jonas Skrettingl­and.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway