Bergens Tidende

Nå håper han boken vil renvaske kjaeresten

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Per Sandberg (Frp) sier eneste mål med boken han har skrevet med kjaeresten Bahareh Letnes, er å renvaske henne for insinuasjo­nene om spionasje og honningfel­le.

– Jeg skal bruke all min tid, alt mitt overskudd og alle mine ressurser for å gi Bahareh den respekten hun fortjener, proklamert­e den tidligere Frpstatsrå­den, da han sammen med Letnes (28) lanserte deres felles bokprosjek­t på Litteratur­huset i Oslo mandag.

30 år eldre

Sandberg (58) sier boken «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap» er skrevet i et forsøk på å renvaske henne for beskyldnin­gene om at hun er en iransk spion som satte opp en «honningfel­le» for den 30 år eldre tidligere fiskerimin­isteren.

– Det har vaert et helvete og en av de verste periodene mine i Norge, sier Letnes til NTB om tiden etter at Sandberg gikk av 13. august i år.

Dropper søksmål

I boken langer Sandberg ut mot mediene, egne partifelle­r og opposisjon­en. Han mener mediene lot all presseetik­k fare i jakten på det «pikante forholdet», og at de brukte «eksperter», som hadde en agenda, til å sverte Letnes.

– Dere har alle sammen vaert med og båret bensin til bålet, sa Sandberg med dirrende stemme henvendt mot pressekorp­set i et emosjonelt øyeblikk under pressekonf­eransen.

Paret varsler samtidig at de går bort fra tidligere trusler om å saksøke flere medier, bortsett fra Fiskeribla­det, som de fortsatt vurderer rettslige skritt mot.

Støre og Tybring-Gjedde

I boken går Sandberg også til angrep på enkelte egne partifelle­r i Frp og ulike opposisjon­spolitiker­e.

Frp-politikern­e Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari anklages for å ha dolket ham i ryggen for å fremme egen posisjon i partiet.

I opposisjon­en får politikere fra flere partier på pukkelen, og saerlig Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Denne mannen har vaert med på henrettels­en av meg og Bahareh. Jonas Gahr Støre har politisk blod på hendene, skriver Sandberg i boken.

Kritiserer SMK

Per Sandberg gikk av som fiskerimin­ister og nestleder i Frp 13. august i kjølvannet av at han mot PSTs stående råd hadde tatt med seg tjenestete­lefon på en privat ferie til i Iran, og uten å varsle Statsminis­terens kontor på forhånd.

Det ble også kjent at han tidligere hadde tatt med tjenestete­lefonen på en reise til Kina.

PST har senere konkludert med at Sandbergs telefon trolig er blitt kompromitt­ert under disse reisene.

Umenneskel­ig press

I boken hevder Sandberg at hans avgang hadde lite med dette å gjøre, men handlet om et umenneskel­ig personlig press.

Han viser til at han sto midt i et bittert skilsmisse­oppgjør og foreldrere­ttstvist med sin fraseparer­te kone Line Miriam Sandberg, som er statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet.

Tittelen «Fremmede makter har flyttet inn» henspiller på ordlyden i bekymrings­meldinger ekskonen sendte til Statsminis­terens kontor og Frp-leder Siv Jensen om eksmannens nye forhold til Letnes.

– Hele saken begynte jo med dette, sier Letnes til NTB.

– Studietur til Iran

Sandberg utelukker ikke at han kan komme til å returnere til politikken og svarer et klart ja på spørsmål om han har lyst til å bli statsråd igjen. Men nå skal han og Letnes først og fremst forsøke å bygge opp business i Iran, forteller han.

Paret har akkurat kommet hjem fra det de kaller en «studietur» til landet, og som har kommet i Karantenen­emndas søkelys.

Sandberg insisterer på at ingen av møtene var knyttet til hans portefølje som fiskerimin­ister.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? FELLES PROSJEKT: Per Sandberg kysser samboer Bahareh Letnes etter lanseringe­n av boken «Fremmede makter har flyttet inn» på Litteratur­huset i Oslo mandag.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX FELLES PROSJEKT: Per Sandberg kysser samboer Bahareh Letnes etter lanseringe­n av boken «Fremmede makter har flyttet inn» på Litteratur­huset i Oslo mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway