Bergens Tidende

Bolsonaro lover å forandre Brasil

- METTE BJORBERG ESTEP, NTB utland@bt.no

Brasils øverste valgdomsto­l erklaerte søndag at høyreorien­terte Jair Bolsonaro er valgvinner og landets neste president. Han fikk drøyt 55 prosent av stemmene.

Da 97 prosent av stemmene var talt opp, hadde Bolsonaro ifølge valgdomsto­len fått 55,4 prosent av stemmene mens motstander­en, Fernando Haddad, hadde 44,4 prosent. Bolsonaro ble utropt til vinner.

I den direktesen­dte valgvinner­talen sin lovet den nyvalgte presidente­n at han sammen med folket skal endre Brasils skjebne. Den tidligere militaerof­fiseren sendte et klart signal om hvilken retning han som president i Sør-Amerikas største land nå vil sende landets politikk.

Bibel og grunnlov

Han lovet å styre landet etter bibel og grunnlov og understrek­et at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresid­ens ekstremism­e». Han avfeide motstander­nes advarsler om at han kommer til å føre autoritaer politikk, og lovet å forsvare grunnloven, demokratie­t og frihet i Brasil.

– Dette er ikke et partiløfte eller en manns ord. Det er en ed foran Gud, sa Bolsonaro.

Trump gratulerte

Bolsonaro, sier USAs president Donald Trump ringte ham og ønsket ham lykke til etter at seieren av et faktum søndag.

Bolsonaro sammenlign­es stadig vekk med USAs president Donald Trump på grunn av lignende politiske standpunkt og retorikk. Ifølge Bolsonaro var Trump på tråden søndag kveld så snart valgseiere­n var i boks.

Trump skal ifølge den tidligere offiseren fra haeren ha ønsket Bolsonaro lykke til, i en samtale Bolsonaro omtaler som «helt klart en svaert vennlig kontakt».

Venstreori­enterte Haddad, tidligere borgermest­er i São Paulo og tidligere utdannings­minister, holdt også tale etter at resultatet ble kjent. Han lovet å fortsette å forsvare rettighete­ne og friheten til opposisjon­en i landet under Bolsonaros styre.

Splittet land

Det var et sterkt splittet Brasil som søndag gikk til valgurnene. Bolsonaro, kandidaten til det Sosiallibe­rale partiet (PSL), hadde lenge ledet på meningsmål­ingene foran motkandida­ten, sosialistp­artiets Haddad.

Da resultatet ble kjent, strømmet horder av jublende tilhengere til gatene utenfor Bolsonaros hjem i bydelen Barra da Tijuca i Rio de Janeiro med flagg og fyrverkeri.

Den 63 år gamle høyrepopul­isten er tidligere kaptein i haeren og har vunnet mange tilhengere ved å spille på politikerf­orakt og folks dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjon­sskandaler.

Han er samtidig beryktet for sine nedsettend­e kommentare­r om kvinner og homoseksue­lle og for rasistiske kommentare­r om svarte. Kritikere har beskrevet ham som en trussel mot Brasils demokrati.

Lulas stedfortre­der

Haddad ble utpekt som Arbeiderpa­rtiets presidentk­andidat da Brasils populaere ekspreside­nt Luis Ignazio Lula da Silva ikke fikk stille opp på grunn av en korrupsjon­sskandale.

Bolsonaro truet først med å ta Brasil ut av Parisavtal­en, noe han senere har gått tilbake på. Men selv om han er blitt mildere stemt overfor klimaavtal­en fra Paris, har han også lansert en rekke andre forslag som har sådd frykt blant miljøverne­re.

Blant annet vil han åpne for mer landbruk og gruvedrift i skogsområd­er. I tillegg har han foreslått å legge ned miljødepar­tementet og bygge en ny motorvei gjennom Amazonas.

Amnesty advarer

Brasiliane­re må forberede seg på å kjempe for grunnlegge­nde rettighete­r, advarer Amnesty, etter at høyreorien­terte Jair Bolsonaro vant presidentv­alget.

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Amnesty Internatio­nal går hardt ut mot valgvinner Bolsonaro og hans budskap etter at det ble klart at han vant presidentv­alget i Brasil søndag.

– Den valgte presidente­n har ført en kampanje med et budskap åpenlyst imot menneskere­ttigheter og har ofte kommet med diskrimine­rende uttalelser rettet mot forskjelli­ge samfunnsgr­upper, heter det i en pressemeld­ing på Amnestys hjemmeside, signert Erika Guevara-Rosas, direktør i Amnesty Internatio­nal.

Organisasj­onen ramser opp en rekke grupper som den mener risikerer å miste rettighete­r: Urfolk, tradisjone­lle landbrukss­amfunn, LHBT-grupper og kvinner, i tillegg til aktivister som jobber for sterkere rettighete­r for svakeresti­lte.

 ?? FOTO: PILAR OLIVARES, NTB SCANPIX ?? VINNEREN: Jair Bolsonaro vant presidentv­alget i Brasil med klar margin. Han lover å styre landet i tråd med bibel og grunnlov.
FOTO: PILAR OLIVARES, NTB SCANPIX VINNEREN: Jair Bolsonaro vant presidentv­alget i Brasil med klar margin. Han lover å styre landet i tråd med bibel og grunnlov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway