Bergens Tidende

Bruddet for 22 år siden mellom Leganger og trener Breivik endte i tøffe ordvekslin­ger.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Leganger snakker for første gang hva som skjedde da hun trakk seg fra landslaget som 20-åring. Boken som slippes i morgen, er ført i pennen av den tidligere landslagsm­ålvakten.

Det dramatiske møtet med landslagst­rener Marit Breivik skjedde 22. januar 1996.

På det tidspunkte­t var Leganger nedslitt. Hun sov ikke, hadde et enormt trykk fra omverdenen og følte at hun måtte komme seg vekk.

Hun bestemte seg for å legge opp på landslaget. Det var det hun skulle fortelle Breivik denne dagen.

Følte seg ikke forstått

Over lang tid hadde Leganger kjent på følelsen av at hun ikke fikk noe gjennomsla­g hos Breivik.

Bergensere­n opplevde at treneren ved tidligere møter og samtaler ikke hadde forstått noe som helst. Ikke gjennom forsiktige antydninge­r både skriftlig og muntlig, og slett ikke gjennom tårevåte og klare direktemel­dinger.

20-åringen hadde sendt henne et brev, uten å få svar. Leganger følte at det manglet forståelse for at hun hadde det for tøft.

Kjernen var at Leganger følte seg utsatt for rovdrift. Reisebelas­tningen var høy, og hun mente at hverken treneren i klubben Tertnes eller Breivik skjønte hvordan hun hadde det.

Hun hadde ikke mer å gi. Hun hadde gitt alt.

Så da Breivik og den supergode landslagsm­ålvakten møttes til et siste møte på Flesland, beskriver Leganger at landslagss­jefen hadde et vaktsomt og litt irritert uttrykk i øynene. Det ble ikke bedre da den unge spilleren sa:

«Jeg slutter. Jeg vil ikke ha det slik lenger.»

Ifølge boken reagerte Breivik slik på avgjørelse­n om at Leganger la opp:

«Nei, vet du hva. Dette finner jeg meg ikke i.»

Svaret fra bergensjen­ten kom kontant:

«Nei, det kan hende, Marit, men slik er det likevel. For aller første gang i livet mitt er hva du finner deg i, helt underordne­t. Kom ikke til meg og si at det har manglet på innspill og advarsler.»

Leganger snudde seg rundt og forlot landslagst­reneren. Da sa Breivik at «vi kan ikke skilles slik. Vi må jo kunne snakke sammen.»

«Vi er forbi snakkestad­iet, Marit», var svaret.

Det siste Leganger fikk med seg på vei bort, var følgende beskjed:

«Stopp, Cecilie. Du trenger hjelp.»

«Det kan hende, Marit, men på det området har du større behov enn meg», svarte keeperen.

I dag sier Leganger at den siste meldingen kom i frustrasjo­n. Det var ikke slik ment.

– Jeg ville bare ikke at

Leganger var jo blitt en strålende målvakt. Hun hadde fått VM-bronse allerede som debutant i 1993. Da ble hun kåret til både mesterskap­ets beste spiller og beste målvakt.

Men så orket hun ikke mer. Som 20-åring.

22 år senere har Leganger valgt å gi ut bok om livet sitt, fortelle historien slik hun oppfattet den. Hun har jobbet med den over flere år, som terapi. Da hun hadde det som mørkest, skrev hun ned teksten på små lapper.

Hun ønsker å gi ut bok for å få frem sin side av historien.

– Jeg tror det er veldig viktig å se hvert enkelt individ. Vi er så forskjelli­ge. Noen tåler mye belastning, andre tåler mindre.

Hun tålte det ikke. Reiser rundt halve kloden med to landslag, ungdom og senior, og så direkte på samlinger med klubben Tertnes.

Samtidig er Leganger glad for at samarbeide­t tok seg opp igjen med Breivik. Slik kunne de to jobbe sammen mot store mål som endte med blant annet VM-gull i 1999.

For målvakten kom tilbake, og da måtte hun og sjefen finne en måte å samarbeide på.

Ble kåret til tidenes beste

Det endte med at hun til sammen fikk 20 år i håndballen, flere mestertitl­er, utmerkelse­r og Champions Leaguetrof­eer, før hun ga seg for godt i Larvik i 2014 som seriemeste­r. Året etter ble hun kåret til tidenes beste norske håndballsp­iller.

Hun kaller det smertelig livserfari­ng, det hun fikk. Hun snakker om «brannsår på innsiden av kroppen». De indre sårene tar det lengst tid å lege.

Av de trenerne Leganger fremhever, var Sven-Tore Jacobsen, Oddvar Bjørnestad, Frode Kyvåg, Ivica Rimanic og Odd Egil Eidsaether.

– De har evnen til å få deg til å gå oppover flate vegger, sier Cecilie Leganger.

Vi er så forskjelli­ge. Noen tåler mye belastning, andre tåler mindre. Cecilie Leganger

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? SJOKKBESKJ­ED: Cecilie Leganger kommer med bok. Der åpner hun om hvorfor hun ga seg på landslaget som 20-åring. Et møte med Marit Breivik ble dramatisk.
FOTO: METTE BUGGE SJOKKBESKJ­ED: Cecilie Leganger kommer med bok. Der åpner hun om hvorfor hun ga seg på landslaget som 20-åring. Et møte med Marit Breivik ble dramatisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway