Bergens Tidende

Elever prese for forskning

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Håper statsråden ser at det er en viktig sak for oss, og at hun blir inspirert og tar det videre, sier Gustav Jon Udd Sundvor.

I høst har tre videregåen­de klasser, i samarbeid med Bjerknesse­nteret, jobbet med å forstå hvordan klimaet endrer seg.

Vg3-elevene i geofag-klassen på Amalie Skram er blant de heldige utvalgte som har fått delta i prosjektet. De har forsket på temperatur­endringer i havet.

– Det var veldig mye data, så det var en stor jobb. Det var

14.000 verdier fra temperatur­målinger i Grønlandsh­avet som vi har sortert og omregnet til joule, og videre til terawattti­mer for å få det mest mulig forståelig, sier Sundvor.

Ved første øyekast virker ikke en temperatur­endring på en tidels grad spesielt dramatisk. Når dette regnes om til varmekapas­itet, blir bildet et annet.

Elevene fant at økningen i varmeinnho­ldet i Grønlandsh­avet siden 1986 tilsvarer energien frigjort fra 7259 millioner Hiroshima-bomber, eller energimeng­den i en proffsykli­sts spurt i 15.447.942.809 år.

– Vi har frem til nå hatt havet som en type skjold mot utslipp og den globale oppvarming­en. Spørsmålet nå er hvor lenge dette vil vare. Et varmere hav vil gi et varmere klima, som igjen vil gi et varmere hav, sier

 ??  ?? UNGE KLIMAFORSK­ERE: Emmiche Wigand (18), Ine Mathea Koefoed Thyges
UNGE KLIMAFORSK­ERE: Emmiche Wigand (18), Ine Mathea Koefoed Thyges

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway