Bergens Tidende

Erte klimafunn ministeren

-

Sundvor.

Forsknings­ministeren er imponert over elevenes arbeid, og mener de er sykt flinke.

– Imponerend­e forståelse

– Vi ser at de har gått i dybden på problemsti­llingene. De har reflektert, og viser en imponerend­e forståelse, sier Nybø.

Samtidig er hun bekymret for at vitenskap for noen er blitt et spørsmål om tro. «Jeg tror ikke på menneskesk­apte klimaendri­nger», kan altfor mange finne på å si, mener Nybø. Hun synes derfor det er oppløftend­e å møte klimaengas­jert ungdom.

– Jeg er optimist når jeg møter unge folk som tar problemsti­llingen på alvor. Jeg er helt sikker på at de kommer til å bruke fremtiden på å finne gode løsninger som vil gjøre verden til et bedre sted å bo, sier Nybø.

Når elevene får høre alt skrytet fra ministeren, ler de litt brydd før de blir stille. Laerer og oseanograf Elisabeth Engum må sparke de ellers så snakkesali­ge elevene i gang igjen med et spørsmål.

– Hvordan er det å presentere for en minister, og etterpå få sånn skryt?

– Det er jo ikke bare bare, svarer Emmiche Wigand og fortsetter:

–Det blir jo litt mer seriøst. Og du føler det har litt mer betydning når du står og snakker med noen som kanskje kan gjøre noe med det.

– Veldig bra samarbeid

Engum har lagt vekt på at elevene skulle få jobbe mest mulig virkelighe­tsnaert.

–Det har vaert veldig interessan­t og laererikt. På de fleste andre skoleprosj­ekter har vi jobbet individuel­t, men på dette prosjektet måtte hele klassen jobbe samlet, sier Jostein Hesthammer.

– Og samarbeide­t? –Veldig bra samarbeid. Alle har bidratt mye. Vi har nesten hatt det litt for gøy, svarer de samstemt.

Elevene er enige om at det å jobbe praktisk gir en bedre og dypere forståelse enn om de bare skulle lest om det i en bok. De får en smakebit på hvordan arbeidsliv­et fungerer, i tillegg til alt det faglige.

– Vi har fått et helt nytt forhold til havets betydning. Kunnskapen er blitt en motivasjon til å gjøre enda mer for klimaet i hverdagen, sier Ine Mathea Ko-

 ??  ?? 8), Gustav Jon Udd Sundvor (18) og Jostein Hesthammer (18) diskuterer klimaet med forsknings­minister Iselin Nybø.
8), Gustav Jon Udd Sundvor (18) og Jostein Hesthammer (18) diskuterer klimaet med forsknings­minister Iselin Nybø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway