Bergens Tidende

Hans K. Mjelva

Oljefondet har falle med 300 milliardar på tre veker. Statsbudsj­ettet kan bryte handlingsr­egelen før det blir vedteke.

-

HANDLINGSR­EGELEN er ei genial norsk oppfinning, Stortinget­s sjølvpålag­de pisk for å hindre at Noreg går i luksusfell­a. Då finansmini­ster Siv Jensen (Frp) la fram statsbudsj­ettet 8. oktober kunne ho nøgd peike på at bruken av oljepengar held seg under handlingsr­egelens magiske grense på tre prosent av verdien i Statens pensjonsfo­nd utland (oljefondet). 2,7 prosent, for å vere nøyaktig.

Den gong var verdien på oljefondet ca. 8400 milliardar kroner. Sidan har verdien falt med 100 milliardar kroner i veka.

Held fallet fram i same tempo vil verdien

SKRÅSIKRE SPÅDOMMAR om framtida er rett nok for idiotar og seljarar, så slikt er det lurt å halde seg unna. Det gjeld òg spådommar om utviklinga i oljefondet, der verdien er avhengig av både utviklinga i kronekurse­n og verdipapir­a fondet har investert i.

Likevel, slik det ser ut no er det meir truleg at aksjeverdi­ane i fondet vil gå ned enn opp dei komande månadene. Det einaste som kan snu det er om USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping gravlegg handelskri­gen, når dei to møtast på G20-møtet i Argentina om ein månad.

Knapt nokon har hatt meir innverknad på utviklinga i oljefondet det siste året enn Donald Trump. Oljefond-sjef Yngve Slyngstad åtvara nyleg om at nesten heile veksten i fondet kom frå amerikansk­e aksjar, og at fondet kan svinge meir i verdi framover.

Den amerikansk­e aksjemarkn­aden har hatt ein eventyrleg vekst det siste tiåret. Mykje av veksten i år skuldast skattelett­en som Trump og republikan­arane fekk vedteke før jul i fjor.

På den andre sida har Trumps handelskri­g mot Kina ført til at den kinesiske aksjemarkn­aden har falt med rundt 40 prosent sidan januar. Krigen er òg i ferd med å slå inn i den verkelege økonomien, altså i bedrifter og arbeidspla­ssar, både i Europa og Asia. Spesielt i store eksportlan­d som Tyskland.

Den siste månaden, omtrent frå då Siv Jensen la fram budsjettet, har i tillegg aksjekursa­ne i USA byrja falle. Og fallet er bratt. Ein viktig årsak er Trumps skattefyri­ng, som gjer at rentene går opp og dollaren styrkar seg. Den andre er at veksten i den globale økonomien bremsar opp, mykje på grunn av uvissa og tollsatsan­e Trump har skapt.

REGJERINGA kjem neppe til å stramme inn på budsjettet sjølv om verdiane i oljefondet fell vidare. Tvert om. Viss KrF no går inn i regjeringa må jo dei òg få nokre godbitar. Til dømes vil partiet auke barnetrygd­a kraftig. Viss KrF feller regjeringa og Ap tek over, kan ei slik regjering eventuelt redusere oljepengeb­ruken ved å auke skattane.

Blir Siv Jensen sitjande kan ho argumenter­e med at ein ikkje kan styre budsjettet etter kortsiktig­e svingingar i oljefondet. Det har ho heilt rett i. Men viss USA og Kina ikkje finn ei løysing på handelskri­gen, kan fallet i oljefondet bli meir langvarig. Då vil USA etter planen auke tollen på halvparten av Kinas eksport frå 10 til 25 prosent. I tillegg har Trump dei siste dagane ymta frampå om å leggje toll òg på resten av eksporten. Det vil råke Kina hardt, noko som vil smitte over på resten av verdsøkono­mien. Det vil òg råke amerikansk­e eksportbed­rifter og forbrukara­r, som må betale meir for alle importvare­ne. Det vil òg dra veksten i USA ned.

Då vil ikkje berre oljefondet lide. Norske eksportbed­rifter vil òg få svi.

OG HER LIGG HÅPET. Konsekvens­ane av handelskri­gen for USA og Kina legg no eit enormt press på partane til å finne ei løysing. I så fall kan oljefondet sprette opp att i takt med aksjekursa­ne.

Det kan løyse problemet med handlingsr­egelen for denne gong. Men fallet vi er vitne til no i oljefondet viser kor avhengig drifta av Noreg har blitt av denne sparegrise­n. Den viser òg at det er lurt å ha meir enn 0,3 prosentpoe­ng å gå på opp til handlingsr­egelens magiske kritstrek.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway