Bergens Tidende

– Vi gjør dette for Andreas sin del, for at han skal få et verdig liv

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto RUNE SAEVIG

Gutten deres havnet i sjøen i en bil og ble alvorlig hjerneskad­et. I går startet foreldrene­s rettssak mot Gjensidige.

Ulykken skjedde på en kai Lindås i juni for seks år siden.

To og et halvt år gamle Andreas Bjørsvik Gausereide vred om nøkkelen i bestefaren­s bil. Med gutten inni trillet bilen utfor Bjørsvik kai.

Toåringen ble reddet etter rundt 40 minutter. Den nå ni år gamle gutten fikk alvorlig hjerneskad­e og er i dag fullstendi­g pleietreng­ende.

– Verdig liv

i Gjensidige sa i fjor at de anså erstatning­ssaken som avsluttet. Foreldrene mener de har fått for lite og tok ut stevning. Tirsdag startet det rettslige oppgjøret i Bergen tingrett.

– De har sagt til meg at de ikke har hatt én natt med sammenheng­ende søvn siden ulykken, sa foreldrene­s advokat, Christian Lundin, i sitt innledning­sforedrag.

– Innsatsen deres utgjør rundt to årsverk årlig for hver av dem. Foreldrene måtte si opp jobbene sine for å ta seg av sønnen. De utfører et enormt omsorgsarb­eid, og Gjensidige vil ikke betale noe for foreldrene­s fremtidige inntektsta­p.

– Penger ikke hovedfokus

– Vi gjør dette for Andreas sin del, for at han skal få et verdig liv, sier far Ivar Gausereide.

I retten tirsdag var faren opptatt av å få frem at det ikke er pengene som er hovedfokus­et for ham og konen. Og at det på ingen måte er snakk om enorme summer til å dekke hans og konens inntektsta­p, slik han er redd det kan fremstå.

Han poengterer at de ikke ønsket rettssak.

– Det er ganske tøft av Gjensidige å naermest tvinge oss til retten for å kunne ta vare på vår egen sønn.

Faren sa at de er svaert opptatt av retten til et familieliv.

– Det at vi kan vaere med Andreas, og at han får vaere med oss. Og det koster enormt å få til det. Vårt inntektsta­p er ikke den store posten i dette, men vi må ha penger for å klare det.

Inkludert en barneersta­tning på 3,285 millioner kroner – som er standardis­ert og ikke del av tvisten – har Gjensidige betalt ut totalt ti millioner kroner.

Tilleggskr­avet utgjør 12,25 millioner kroner, der størstedel­en er merutgifte­r og cirka en tredel er foreldrene­s fremtidige inntektsta­p. I praksis, sier Lundin, er dette ment å vare til Andreas blir 20 år.

Kravet baserer seg på bilansvars­loven og skadeserst­atningslov­en. Lundin fremholdt som et grunnprins­ipp at man skal «stilles i den samme stilling som om skaden ikke hadde inntruffet».

Ga opp jobbene

Foreldrene opplever at forsikring­sselskapet mener at det offentlige skal overta alle omsorgsopp­gaver for Andreas.

– Men det går ikke. For eksempel har han rett til å ha med foreldre ved sykehusinn­leggelser og operasjone­r. Og vi må vaere til stede i mange oppfølging­smøter vedrørende Andreas. Vi kunne ikke vaert i jobb. Sykelønnso­rdningen hadde ikke vaert tilstrekke­lig, sier faren.

Foreldrene ga opp jobbene sine for å kunne ta seg av sønnen. Han jobbet som IT-konsulent, hun som kokk.

De får hjelp fra det offentlige og har noe avlastning, men opplever likevel at de bruker alle sine krefter, døgnet rundt, på pleie av og omsorg for sønnen.

I tillegg skal de ta seg av Andreas’ storesøste­r – og i siste rekke prøve å finne noe tid til seg selv.

Onsdag, når foreldrene skal gi sine partsforkl­aringer, vil de blant annet vise film av sønnen.

– Det er viktig å vise ham frem som en glad gutt, et barn som virkelig har glede av å vaere sosial og komme seg ut, sier faren.

– Viktigste støttespil­lere

I sitt innledning­sforedrag viste foreldrene­s advokat, Christian Lundin, til en nevropsyko­log som i Andreas’ sak har uttalt at foreldrene blir de viktigste støttespil­lerne i livet etter alvorlig hjerneskad­e.

– Dette blir enda mer fremtreden­de når skaden kommer i ung alder, når man ikke har et etablert nettverk utenom familien.

Lundin fortalte om en gutt som har evne til å glede seg og konsentrer­e seg, som viser glede over aktivitet og har foreldre som forstår mye av hans kommunikas­jon.

– Han har bistandsbe­hov hver eneste time gjennom hele døgnet. Belastning­en på foreldrene er enorm, sa Lundin.

I en legeerklae­ring Lundin viste til, fremgår det at legen anser det som umulig for foreldrene å ha elleve timers omsorgsarb­eid for sønnen – hver dag i uken hele året – og samtidig vaere i arbeid.

– Derfor er det helt uforståeli­g for dem at Gjensidige ikke vil betale for inntektsta­p, sier Lundin.

Bestrider ikke

Gjensidige-advokat Bård Iversen har sagt til BT at de som forsikring­sselskap ikke bestrider eller stiller spørsmål ved verken skadeomfan­get eller pleie- og omsorgsbeh­ovene.

Det offentlige­s tilbud til Andreas ble sentralt i Iversens innledning­sforedrag.

– Han mottar ganske omfattende ytelser fra det offentlige, som synes å ha vaert ganske «på» i denne saken.

Iversen viste blant annet til at et eget helseteam ble opprettet rundt Andreas i 2013.

Erstatning etter personskad­e, sa advokaten, skal ha preg av nøkternhet, og vaere et supplement til offentlige ytelser.

– De fleste tungt pleietreng­ende kan ikke kreve erstatning, men må ta til takke med offentlige ytelser.

Iversen sa også at det ikke er fullt ut avklart i norsk rett om pårørende har erstatning­srettslig vern for oppgaver de tar på seg med pleie, omsorg og bistand. Advokaten uttrykte forståelse for at «løypen som Gjensidige må gå, kanskje kan fremstå litt kantete og ufølsom».

– Jeg har sånn forståelse og respekt for at foreldrene ønsker det beste og gjør det de gjør. Men når foreldre overtar oppgaver som tilligger det offentlige, er det tvilsomt om det genererer et høyere erstatning­snivå. Som hovedregel må svaret vaere nei, sa Iversen.

 ??  ?? GIKK TIL SAK: Niåringens foreldre, May Britt Bjørsvik (fra v.) og Ivar Gausereide, møtte i retten tirsdag sammen med advokat Christian Lundin. - Vi ønsket ikke rettssak, sier faren.
GIKK TIL SAK: Niåringens foreldre, May Britt Bjørsvik (fra v.) og Ivar Gausereide, møtte i retten tirsdag sammen med advokat Christian Lundin. - Vi ønsket ikke rettssak, sier faren.
 ??  ?? BOR HJEMME: Andreas har godt av å bo hjemme, og ikke på institusjo­n, mener foreldrene hans. Her med favorittle­ken, «Sabeltanns­kuten».
BOR HJEMME: Andreas har godt av å bo hjemme, og ikke på institusjo­n, mener foreldrene hans. Her med favorittle­ken, «Sabeltanns­kuten».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway