Bergens Tidende

KrFs veivalg

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB samfunn@bt.no GUNNHILD H. BJERVE

NTB fikk tirsdag kveld se forslaget som fylkeslede­r Brynjar Høidebraat­en i Østfold KrF, KrF Kvinners leder Oddbjørg Minos, parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan, stortingsr­epresentan­t Steinar Reiten og KrFUleder Martine Tønnessen legger frem på landsmøtet fredag.

Der foreslår KrF-toppene at det voteres over tre alternativ­er samtidig:

Å søke regjerings­samarbeid med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.

Å søke regjerings­samarbeid med dagens regjering.

Å forbli i opposisjon.

Tre alternativ­er

Hvis ingen av forslagene får over halvparten av stemmene, stilles de to forslagene med størst oppslutnin­g opp mot hverandre i en andre votering.

– Først bør vi velge mellom de tre alternativ­ene, å se til høyre, å se til venstre eller forbli i opposisjon, sier Høidebraat­en til NTB.

– Det av de tre alternativ­ene som får faerrest stemmer, faller. Så blir det en ny votering over de to alternativ­ene som står igjen, sier han like før det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Østfold tirsdag.

I innstillin­gen som landsstyre­t med stort flertall tidligere har sluttet seg til, legges det opp til at landsmøtet først skal stemme over om partiet skal i regjering eller ikke.

Hvis forslaget om å gå i regjering får flertall, skal KrFlandsmø­tet ta stilling til om man skal gå til høyre eller venstre.

Men diskusjone­n om voteringso­rdenen har lenge gått høyt, og Høidebraat­en begrunner videre sitt forslag slik:

Frykt for å tape

– Essensen i dette er at flertallet i landsstyre­t har lagt opp til en stemmeorde­n som sier at vi først skal stemme ja aller nei til å forhandle om å gå i regjering, uansett hvem man skulle velge å gå i regjering med, sier han.

Høidebraat­en synes det er et vanskelig scenario å se for seg.

– Veldig mange av de delegatene som er valgt nå, er enten veldig tydelig blå, veldig tydelig røde eller veldig tydelige på at de ønsker å vaere i opposisjon, sier han.

– Jeg er veldig tydelig blå. Men for meg å si ja eller nei til å skulle gå inn i en regjering, uansett hvilken regjering, blir vanskelig. For noen kan det faktisk ha blitt sånn at frykten for å tape side nesten har blitt større enn ønsket om å vinne, forklarer fylkeslede­ren.

Prinsipper

– Da blir det vanskelig å stemme ja til å skulle gå i regjering, for tenk om vi risikerer å gå inn i feil regjering. Det er mitt hovedpoeng.

Grøvan mener saken også handler om demokratis­ke prinsipper.

Han fremholder at opplegget med å slå sammen de to forslagene om å gå i regjering, enten til høyre eller venstre, slik landsstyre­t har lagt opp til, ikke gir delegatene anledning til å stemme på sin primaerpri­oritering først.

– Man putter to forslag i en pott og setter de opp mot det tredje forslaget. Det er jo helt klart gjort som en styrt prosess for å unngå vårt alternativ, sier stortingsr­epresentan­ten til NTB.

– Det andre prinsippet som kan brukes, og som er veldig vanlig, er at man tar det mest ytterliggå­ende først. Hvis det faller, går man videre til det som er naermest status quo i dag. Det kunne også vaert lagt til grunn her.

Grøvan mener å ha juridiske eksperter med seg når han sier at det forslaget til votering som landsstyre­t har lagt opp til, ikke tar på alvor at det er tre alternativ­er som på en eller annen måte bør sidestille­s.

Tenk om vi risikerer å gå inn i feil regjering.

Brynjar Høidebraat­en i Østfold KrF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway