Bergens Tidende

Det ble et ledervalg likevel

-

ET ER IKKE avgjort hvilken vei KrF går. Men blå side ligger nå så godt an at veivalget uansett sluttresul­tat er et nederlag for partileder­en. Hareide har ikke lykkes i å få partiet med seg.

Selv om han skulle skrape sammen et flertall i landsmøtes­alen fredag, er det et svakt mandat for å bytte side. Og vinner han fordi han har lagt lederskape­t sitt i potten, bør det vaere en seier med bismak.

Det betyr at partiet ikke egentlig støtter sidebyttet, men landet får en ny statsminis­ter fordi delegatene er glade i Knut Arild Hareide. Det er, mildt sagt, problemati­sk.

Det faktum at Hareide trekker seg om han får flertall mot seg på fredag, brukes stadig oftere som et selvstendi­g argument for å stemme rødt. Det er i praksis blitt et ledervalg, sa Espen Hasle fra Oslo KrF til VG tirsdag. Stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevold sa til NTB at dette er et valg mellom Solberg og Hareide.

SLIKT KAN MULIGENS få enkelte nølende delegater til å skifte side. Men det vil også av mange bli oppfattet som at Hareides side presser frem et flertall. Det er han neppe tjent med på sikt. Retningsva­lget handler da ikke om hvorvidt man mener det er best for KrF å samarbeide til venstre eller høyre, men hvorvidt man er for eller mot Knut Arild Hareide.

Flertallet ønsker ikke egentlig å gå i regjering med Ap, men de stemmer rødt for å ikke ha det på sine skuldre at de felte partileder­en. Svakere utgangspun­kt kan man knapt ha for å samle partiet etterpå.

Kombinert med hemmelig valg på landsmøtet, kan etterspill­et fort bli trøblete å håndtere. Kravet om åpent valg øker også i styrke. Det må vaere lov for delegater å skifte mening, men da må de også kunne stå for det, er argumentet til KrFU-leder Martine Tønnessen.

MOTARGUMEN­TET er at det visstnok råder en fryktkultu­r i partiet. Delegatene er, ifølge Hasle, redde for å si det de mener.

Det som er helt sikkert, er at noen av delegatene er under et voldsomt press. De er valgt som delegater for å represente­re fylkeslage­ts syn i samarbeids­spørsmålet. Samtidig blir de fortalt at de i virkelighe­ten skal velge hvem de vil ha som partileder: Knut Arild Hareide eller Kjell Ingolf Ropstad. Det er strengt tatt et annet spørsmål enn det fylkeslage­ne tok stilling til.

I alle fall delvis. Det har ligget i kortene at Hareide kom til å trekke seg om han tapte. Ropstad er blitt mer kjent for partiet i løpet av denne valgkampen. Nettopp det faktum at han nå blir sett på som klar til å ta over partiet, har gjort det lettere for en del å stemme blått. De vet at det står en person klar til å ta over.

DET SISTE BØR vaere et ubetinget gode for partiet. Alternativ­et, at det ikke fantes noen kompetente lederkandi­dater, ville ført partiet inn i et kaos.

Flertallet ønsker ikke egentlig å gå i regjering med Ap, men de stemmer rødt for å ikke ha det på sine skuldre at de felte partileder­en. Svakere utgangspun­kt kan man knapt ha for å samle partiet etterpå.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? VEIVALG: Det faktum at Hareide trekker seg om han får flertall mot seg på fredag, brukes stadig oftere som et selvstendi­g argument for å stemme rødt.
FOTO: BÅRD BØE VEIVALG: Det faktum at Hareide trekker seg om han får flertall mot seg på fredag, brukes stadig oftere som et selvstendi­g argument for å stemme rødt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway