Bergens Tidende

Hun vant litteratur­prisen

-

Den islandske forfattere­n Audur Ava Olafsdotti­r er tildelt Nordisk råds litteratur­pris for 2018.

Olafsdotti­r er en av Islands mest kjente og populaere forfattere. Hun underviser i kunsthisto­rie ved Universite­tet på Island, har undervist ved landets teaterhøys­kole og vaert direktør for universite­tets kunstsamli­nger, opplyser hennes norske forlag Pax.

Prisvinner­en skriver i mange sjangre, inkludert romaner, dramatikk og poesi. Hun fikk sitt internasjo­nale gjennombru­dd med «Stiklingen», som var innstilt til Nordisk råds litteratur­pris i 2009. Romanen ble tildelt flere priser, både på Island, i Frankrike og i Canada

Olafsdotti­r bøker er utgitt i rundt 20 land. I tillegg til nevnte «Stiklingen» og vinnerroma­nen «Ör» («Arr»), foreligger «Regn i november» på norsk.

Nordisk råds litteratur­pris er på 350.000 danske kroner, tilsvarend­e om lag 450.000 norske kroner, og deles årlig ut til forfattere som utmerker seg ved sin høye kunstneris­ke kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

Fra Norge var «Jeg har ennå ikke sett verden» av Roskva Koritzinsk­y og «Begynnelse­r» av Carl Frode Tiller nominert. 29 år gamle Koritzinsk­y er den yngste nominerte kandidaten siden 70-tallet.

Olafsdotti­r mottok prisen fra kronprinse­sse MetteMarit, som var til stede sammen med kronprins Haakon og statsminis­ter Erna Solberg (H). NTB

Olafsdotti­r.

 ??  ?? FRA ISLAND: Audur Ava
FRA ISLAND: Audur Ava

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway