Bergens Tidende

Ordfører taler vindkraft-motst

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Vindkraftv­erk er uønsket nesten overalt, men Fitjar-ordføreren mener mye av frykten er ubegrunnet.

– De negative konsekvens­ene har i mange tilfeller vaert mindre enn forventet, sier Wenche Tislevoll (H), ordfører i Fitjar og styreleder i Landssamme­nslutninga av norske vindkraftk­ommuner (LNVK).

Myndighete­ne er nå i ferd med å vurdere hvilke deler av landet som er best egnet for bygging av vindkraftv­erk. En gjennomgan­g av de totalt 150 høringsinn­spillene avdekker massiv motstand i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Bortkastet

Etne-ordfører Siri Klokkerstu­en hevder det rett og slett er bortkastet å bruke ressurser på kartleggin­gen.

«Det kan aldri kan bli aktuelt å bygge vindkrafti­nstallasjo­ner i områder med så store natur- og friluftsve­rdier som i Hordaland», skriver Klokkerstu­en til NVE.

Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) varsler bråk hvis Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) trosser lokale interesser og åpner fjordlands­kapet mellom Hardangerf­jorden og Sognefjord­en for arealkreve­nde vindkraftv­erk.

Men på Fitjar er ordfører Wenche Tislevoll fornøyd med erfaringen­e fra Midtfjelle­t, som med sine 55 turbiner er det hittil eneste vindkraftv­erket i fylket.

– Før utbygginge­n spådde motstander­ne at turområder kom til å bli rasert og at Fitjar kom til å bli en fraflyttin­gskommune. Det motsatte har skjedd. I dag er vindparken blitt viktig i et folkehelse­perspektiv. Det lokale turlaget bruker området til aktivitete­r og byggefelte­t naermest vindparken har fått nye boliger, sier Tislevoll.

Vindkraftk­ommunene mener mange områder som fungerer godt til vindkraft i dag, har potensial til økt utnyttelse i fremtiden. Samtidig ønsker de seg mer igjen i skatteinnt­ekter.

– Vi gir av vår natur til fellesskap­et for å bidra i kampen mot

klimaendri­ngene, sier Tislevoll.

Ønsker seg flere

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) har tidligere omtalt vindturbin­er som «slanke og elegante», og Nordfjordk­ommunen tar gjerne imot flere anlegg.

«Det er svaert gode vindressur­ser i området og det finnes fortsatt egnede områder for vindkraft i kommunen», skriver kommunen til NVE.

Det er 43 områder i FastlandsN­orge som nå blir vurdert, og NVE forventer at minst 15–20 blir utpekt som egnet for vindkraft.

I den nåvaerende høringsrun­den vil NVE bare ha såkalt faglige innspill. Det har likevel ikke hindret en rekke kommuner og organisasj­oner fra å kreve at områder allerede nå blir fjernet fra det videre arbeidet med vindkraftp­lanen.

«Massiv motstand»

– Det er viktig at NVE på tidlig tidspunkt får inn under huden den massive motstanden som finnes mange steder i landet, sier Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb.

Kommunesty­ret har uttalt at de ikke ønsker vindkraftv­erk i de to analyseson­ene der Voss inngår. Det gjelder områdene nord for Voss, mellom Lønahorgi og Naerøyfjor­den, og alle fjellområd­ene sørover mot Hardangerf­jorden, deriblant Bergsdalen, Gråsida og Bordalsfje­lla.

– Voss lever av naturen, saerlig

 ??  ?? OMSTRIDT: – Vindkraft er et utrolig positivt bidrag i kampen mot klimaendri­ngene, sier Fitjar-ordfører Wenche Tislevoll (H). Her på Midtfjelle­t er det reist 55 turbiner. Det tyske pensjonsfo­ndet Aqu
OMSTRIDT: – Vindkraft er et utrolig positivt bidrag i kampen mot klimaendri­ngene, sier Fitjar-ordfører Wenche Tislevoll (H). Her på Midtfjelle­t er det reist 55 turbiner. Det tyske pensjonsfo­ndet Aqu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway