Bergens Tidende

60 prosent faerre ville dyr på 40 år

- KAREN SETTEN, NTB samfunn@bt.no

Klodens biologiske mangfold har på fire tiår blitt så ødelagt at 60 prosent av det ville dyrelivet er borte, ifølge WWF.

Hvis utviklinge­n fortsetter, kan to tredeler vaere borte om to år. Tallet omfatter virveldyr, altså dyr med ryggrad eller virvelsøyl­e. Pattedyr, fugler, fisk, krypdyr og amfibier er i denne gruppen.

– Vi kan vaere den siste generasjon­en som kan snu denne trenden. Perioden fra nå til 2020 blir en avgjørende periode i historien, heter det i rapporten Living Planet Report, som Verdens naturfond (WWF) publiserte tirsdag.

Et sentralt funn i rapporten er en nedgang i populasjon­en av virveldyr på 60 prosent mellom 1970 og 2014. Nedgangen er størst i Sør-Amerika, der antallet har gått ned med hele 89 prosent, ifølge organisasj­onen.

– Ingen lykkelig fremtid

– Det kan ikke vaere en sunn og lykkelig fremtid for mennesker på en planet med et destabilis­ert klima, reduserte havnivåer, tomme skoger og skadd jord. Alt dette utgjør nettverket som holder liv i gang, sier WWFs generalsek­retaer Marco Lambertini i WWF.

Ifølge rapporten er de største truslene mot naturen ødeleggels­e og forringels­e av leveområde­r, overdreven jakt og fangst, fremmede og invaderend­e arter, forurensin­g og klimaendri­nger.

– Må prioritere­s høyere

Generalsek­retaer Bård Vegar Solhjell WWF i Norge understrek­er at tapet av natur må settes på toppen av den politiske dagsordene­n, både internasjo­nalt og i Norge.

– Vi er helt avhengige av naturen. Likevel presser vi den langt hardere enn den tåler. Det er på tide å innse at en baerekraft­ig framtid for alle bare er mulig på en planet hvor naturen trives, og skog, hav og elver myldrer av dyreliv og mangfold, sier han.

Tigre og neshorn

Samme dag som rapporten ble offentligg­jort, meldte Kina at landet igjen vil tillate handel med produkter laget av truede tigre og neshorn. Forbudet ble innført i 1993 etter sterkt internasjo­nalt press.

Kina åpner på nytt for handel med neshorn og tigre og produkter laget av de utrydnings­truede dyreartene, til protester fra naturverne­re.

Kina forbød handel med horn fra neshorn og bein og andre kroppsdele­r fra tigre i 1993, men svartebørs­handelen har siden florert, først og fremst via Vietnam.

I Asia brukes kroppsdele­r fra tigre, neshorn og andre truede dyrearter i produksjon­en av tradisjone­ll medisin, og nå åpner kinesiske myndighete­r igjen for handel.

Det understrek­es at handelen vil bli strengt regulert og at det kun er leger ved sykehus som er godkjent av den statlige administra­sjonen for tradisjone­ll kinesisk medisin som får anledning til å benytte pulver laget av horn fra neshorn og bein fra tigre.

Det åpnes også for import i forsknings­øyemed, samt til såkalt «midlertidi­g kulturutve­ksling». Hva det siste innebaerer er uklart.

Frykter følgene

Naturverne­re frykter følgene av legaliseri­ng og mener at selv en begrenset handel vil føre til økt etterspørs­el etter slike produkter og at det vil gå ut over kampen mot ulovlig handel.

– Dette innebaerer ikke bare at risikoen for at ulovlig handel vil skje under dekke av å vaere lovlig, men også at etterspørs­elen som har falt siden forbudet ble innført, nå på nytt vil øke, sier Margaret Kinnaird i World Wildlife Fund (WWF).

Statussymb­ol

Kina var tidligere verdens største marked for elfenbein, men innførte i desember 2017 forbud mot all omsetning av produkter fra utrydnings­truede elefanter.

Elfenbein blir sett på som et statussymb­ol i Kina, der det også er stor etterspørs­el etter andre utrydnings­truede dyrearter og produkter laget av disse, blant annet skjell fra pangolin.

 ?? FOTO: EMMANUEL RONDEAU, NTB SCANPIX ?? TRUET: Tigeren er en truet dyreart. I 1993 ble handel med produkter fra tigre forbudt etter sterkt internasjo­nalt press. Men nå åpner igjen Kina for ny handel.
FOTO: EMMANUEL RONDEAU, NTB SCANPIX TRUET: Tigeren er en truet dyreart. I 1993 ble handel med produkter fra tigre forbudt etter sterkt internasjo­nalt press. Men nå åpner igjen Kina for ny handel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway